ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Hautes Grecians: Η Ελληνική Υψηλή Ραπτική έλαμψε στις Ιστορικές Εγκαταστάσεις του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Νέου Φαλήρου της ΔΕΗ!

Το Hautes Grecians στήριξε τους σκοπούς του ELIZA δίνοντας όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια στην Εταιρία κατά της Παιδικής Κακοποίησης.

Το Jenny.Gr διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά το Hautes Grecians, το high-profile fashion event Υψηλής Ραπτικής, στις Ιστορικές Εγκαταστάσεις του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Νέου Φαλήρου της ΔΕΗ, ένα χώρο ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας.

RIANNA KOUNOU, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΣ, ΤΖΕΝΗ ΜΠΑΛΑΤΣΙΝΟΥ, NINA KNAUDT

Το φετινό Hautes Grecians ήταν μία μοναδική εμπειρία για πάνω από 500 καλεσμένους, με το βιομηχανικό τοπίο, την ιστορία και την γεμάτη ενέργεια ατμόσφαιρα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Νέου Φαλήρου της ΔΕΗ, να δημιουργούν μοναδικές αντιθέσεις με το μεγαλείο της ελληνικής Υψηλής Ραπτικής.

Η φετινή διοργάνωση του Hautes Grecians στήριξε τους σκοπούς του ELIZA (Εταιρία κατά της Παιδικής Κακοποίησης), δίνοντας όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΕΛΑ, ΤΖΕΝΗ ΜΠΑΛΑΤΣΙΝΟΥ

Στο φετινό catwalk συμμετείχαν καταξιωμένοι Έλληνες και διεθνείς σχεδιαστές, πρωτοπόροι στον τομέα της μόδας και παθιασμένοι με την υψηλή ραπτική. Ο Angelos Bratis εντυπωσίασε με τις αέρινες δημιουργίες του και τη σχεδόν αρχιτεκτονική ρευστότητα των γραμμών του. Ο Laskos αναγεννήθηκε με τη Rebirth collection όπου οι καμπύλες αντικατέστησαν τις έντονες ασύμμετρες γωνίες του παρελθόντος. Η Dimitra Antonea συστήθηκε εκ νέου με την πρώτη της μη νυφική συλλογή που επαναπροσδιορίζει τη γυναικεία φιγούρα. Ο ελληνοαυστραλός Jordan Gogos έφερε από το Σίδνεϊ αποκλειστικά για το Hautes Grecians 2024 μια συλλογή που γεφύρωσε τα χειροποίητα θεμέλια της ελληνικής βιοτεχνίας με την υπερεμπορική τουριστική εμπορευματοποίηση της Αθήνας.

Τέχνη και μόδα είναι άμεσα συνδεδεμένες και αυτό ακριβώς παρακολουθήσαμε και στο opening act των Rianna+Nina που δημιούργησαν σε συνδυασμό με τον Έλληνα καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά, μια συλλογή με ένα αποκλειστικό print γεμάτο «θετική ενέργεια».

Με φόντο τους ιστορικούς τοίχους του κεντρικού κτηρίου, η συλλογή από πολυτελή κομμάτια των Rianna+Nina γέμισε το χώρο με χρώμα και θετική ενέργεια. Μεταξωτά φορέματα-καφτάνια, κιμονό και φούστες άνοιξαν το Hautes Grecians 2024 συγχωνεύοντας τη σύγχρονη μόδα με ουσιαστικές καλλιτεχνικές εκφράσεις. Η ιδιαίτερη συνεργασία με τον καταξιωμένο Έλληνα καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά οδήγησε σε ένα exclusive print που ενσωματώνει λόγια ελπίδας και αισιοδοξίας, ενώ το 50% όλων των εσόδων αυτής της συλλογής θα διατεθούν στο ΕΛΙΖΑ (Εταιρεία κατά της κακοποίησης του παιδιού).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΟΣ ΤΖΕΝΗ ΜΠΑΛΑΤΣΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΝΤΩΝΕΑ JORDAN GOGOS

Στη συνέχεια, στο runway εμφανίστηκαν οι χαρακτηριστικές σιλουέτες του Angelos Bratis υπό τους ξεχωριστούς ήχους των Stereo Nova. Ο χώρος γέμισε με αέρινα και κομψά σχέδια, άλλοτε διαγώνια κομμένα, άλλοτε με πτυχώσεις, άλλοτε με σημασία στη ροή του υφάσματος. Συγκλονιστικές, όπως πάντα, οι δημιουργίες του μας έδειξαν πώς η αρχιτεκτονική εφαρμόζεται στη μόδα και μάλιστα με απόλυτα minimal και chic τρόπο.

Με μια συλλογή ειδικά σχεδιασμένη για το Hautes Grecians εμφανίστηκαν τα μοντέλα με τις δημιουργίες της σχεδιάστριας Dimitra Antonea. Η καταξιωμένη σχεδιάστρια συστήθηκε εκ νέου με την πρώτη μη νυφική συλλογή της που επαναπροσδιορίζει τη γυναικεία φιγούρα με σχέδια που ξεπερνούν τα όρια των trends. Χρησιμοποιώντας την κατασκευή ως μέσο απελευθέρωσης, δημιούργησε ένα διάλογο ανάμεσα στο γυμνό εύθραυστο σώμα και το δυναμικό πνεύμα. Μπούστα σφιχτοδεμένα σε κορσέδες, χέρια που υποδηλώνουν το σθένος τους με τεράστια ογκώδη μανίκια, σαγηνευτική μέση τυλιγμένη σε ορατά και αόρατα δίχτυα και γοφοί ελεύθεροι -ο ορισμός της προσμονής- κάτω από αρχιτεκτονικά δομημένες φούστες.

O ελληνοαυστραλός Jordan Gogos, ένας πολυεπίπεδος καλλιτέχνης γνωστός για τα καινοτόμα σχέδια και τις δημιουργικές του συνεργασίες έφερε στο Hautes Grecians αυτή τη θεατρική αίσθηση που τον χαρακτηρίζει. Σε μια συλλογή που γεφυρώνει τα χειροποίητα θεμέλια της ελληνικής βιοτεχνίας με την τουριστική εμπορευματοποίηση της Αθήνας.

ΒΑΣΩ ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗ, ΑΜΑΛΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗ

Μάλιστα, ένα από τα κομμάτια που παρουσιάστηκαν έχει πάνω από 70 διαφορετικά τουριστικά και λαϊκά έργα τέχνης ραμμένα στο χέρι, αποτυπώνοντας αυτό που, σύμφωνα με την οπτική του Jordan Gogos, οι δρόμοι της Ελλάδας προσφέρουν το 2024.

Οι τεχνοτροπίες της υψηλής ραπτικής πρωταγωνίστησαν στη νέα συλλογή “REBIRTH” του οίκου Laskos που έκλεισε το fashion show. Γνώσεις χρόνων, όραμα, ιδέα και τα έμπειρα χέρια του ατελιέ έδωσαν ένα μοναδικό αποτέλεσμα στο catwalk, με διαφάνειες από οργάντζα και φιλέ με έμφαση στους όγκους, σε χειροποίητα καπιτονέ υφάσματα σε παλ αποχρώσεις, σε κλασικές φόρμες αρμονικά συνδυασμένες με τη street fashion αισθητική, δηλώνοντας το δυναμισμό της γυναίκας του σήμερα και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την προσωπική της ελευθερία.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!