ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

H S/S21 Συλλογή ‘ergon Mykonos εμπνέεται από την Ελληνική Επανάσταση

Η γραμμική εξέλιξη των 200 χρόνων από την δημιουργία του Ελληνικού κράτους εκφράζονται σε μια σύγχρονη συλλογή σχεδιασμένη αποκλειστικά για να συνομιλήσει με την σημερινή πραγματικότητα. Η συλλογή για Άνοιξη-Καλοκαίρι 2021 είναι εμπνευσμένη από την μάτια των ζωγράφων της επανάστασης όπως την αισθάνθηκαν και την απέδωσαν στους πίνακές τους με σχεδόν «δημοσιογραφική λεπτομέρεια». Τα χρώματα, οι μορφές, η ποικιλία και η πολυπλοκότητα των ενδυμασιών που έμειναν ταυτισμένα με την ελληνική επανάσταση αλλά και η δύναμη των γυναικών της εποχής, αποτέλεσαν για εμάς τα νέα σύμβολα που ορίζουν την συλλογή του 21.

Η δυναμική έκφραση των καλλιτεχνών της εποχής αποτυπώνεται στα σχέδια των φετινών υφαντών. Ιστορίες βγαλμένες κατευθείαν από τους καμβάδες του Ευγένιου Ντελακρουά, του Γουίλιαμ Τέρνερ, του Αύγουστου Βινσον, του Νικόλαου Γύζη και τόσων άλλων ζωγράφων που αποτύπωσαν στα έργα τους Έλληνες με ενδυμασίες αέρινες, που άφηναν σημεία του σώματος γυμνά, πουκάμισα και φουστανέλες σκισμένες από την μάχη, ή στολές αυστηρές δηλώνοντας την ηθική και το χρέος των πολεμιστών της εποχής. Αυτή τη δύναμη της επανάστασης αλλά και των συναισθημάτων που γεννήθηκαν προσπαθήσαμε να αποδώσουμε σε μια επαναστατική κολεξιόν, η οποία ισορροπεί την αναρχία και την ένταση που δημιουργεί μια μάχη και την γαλήνη που εισπράττει ο θεατής που παρατηρεί ένα έργο τέχνης με σωστή δομή και σύνθεση.

Η φετινή αφήγηση-ντοκουμέντο είναι μια επέτειος, μια ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό, μια απελευθέρωση για ότι μας δεσμεύει στιλιστικά, μας δίνει το συγκεκριμένο παρόν της Ελληνικής μόδας απαλλαγμένο από το βάρος παρελθουσών εμπειριών.

Υφαντά συλλογής SS21:

Στέμμα: λεπτομέρεια από ρούχο Έλληνα πολεμιστή όπως αυτό απεικονίζεται σε πίνακα που βρίσκεται στο Μουσείο του Ηρακλείου στην Κρήτη.
Αι-Γιώργης: μάχη σταθμός για την Ελληνική επανάσταση όπου ο Καραϊσκάκης αντιμετώπισε τον Σουλτάνο κατακτητή στο Μοναστήρι του Αι-Γεωργίου στο Βουλγαρέλι-Κήρυξη επανάστασης.
Αγαμέμνων: το πλοίο σύμβολο της αρχηγού Μπουμπουλίνας στην επανάσταση του 1821
Πιέτες: οι πιέτες της παραδοσιακής φουστανέλας όπως αποδόθηκαν ζωγραφικά
Μωσαϊκό 1821: μία σύνθεση συμβόλων φέσι, γιαταγάνι, τσαρούχι ημερομηνία, σχεδόν αποδομημένη εικαστικά που δεν παραπέμπει σε τίποτα παρά εικαστικά αφηρημένα σχέδια.

Το brand ‘ergon Mykonos λειτουργεί σαν μια μηχανή του χρόνου που δίνει διαφάνεια στην ιστορία της Ελλάδας. Συμβολίζει το fusion τεχνών, στυλ, πολιτισμών και εποχών και είναι πάντα ανοιχτό σε νέες προσθήκες και προκλήσεις. Η Μαριέττα Καρπαθίου, Creative Director & Ιδρύτρια της ‘ergon Mykonos έχει καταφέρει να μεταδώσει την εμπειρία της στην αρχιτεκτονική και την καλλιτεχνική της φύση σε ένα brand που ενσωματώνει το όραμα της για την παρουσία της τέχνης στην καθημερινότητα μας σε συνδυασμό με τη διαχρονικότητα και την εφευρετικότητα του Ελληνικού πνεύματος.

Κάθε συλλογή είναι μια νέα συμπύκνωση ιστορίας και παράδοσης, μια μοναδική ιστορική ταυτότητα. Μέσα σε έναν πολιτισμό sοcial media,  fast fashion και καταναλωτικής τέχνης η ‘ergon Mykonos σχεδιάζει τα δικά της μοντέλα χρόνου και ζωής με “ηθική” κομψότητα, εκφράζοντας την ένωση διαφορετικών μορφών τέχνης: της αρχιτεκτονικής, του σχεδίου μόδας & των εικαστικών τεχνών.

error: Content is protected !!