ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

H κοσμική Αθήνα υποκλίθηκε στη δύναμη της αλήθειας του ζωγραφικού έργου του Βασίλη Θεοχαράκη!

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε την έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Θεοχαράκη,με τίτλο Στην Άκρη… και παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, κυρίου Κώστα Τσιάρα, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Η βραδιά των επίσημων εγκαινίων ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του ζωγράφου Βασίλη Θεοχαράκη, και του Διευθυντή του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος και επιμελητή της έκθεσης, Τάκη Μαυρωτά, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Ο Θεοχαράκης συνεχίζει ακατάπαυστα να μας ξαφνιάζει με τη συνέπεια και τη δύναμη της αλήθειας του οραματικού του κόσμου. Η τωρινή του δουλειά, με το γνώριμο ζωγραφικό του ύφος, κουβαλά την ανάσα της Ελλάδας. Μέσα από τις εικόνες του, μας ταξιδεύει σε χώρους, εκεί, όπου πέρα από την αδιατάραχτη σιωπή, κυριαρχούν αδιάκοπα το μυστηριακό φως και τα διαρκώς παλλόμενα στοιχεία της φύσης. Έτσι, μας παραδίδει έναν κόσμο, που ενδυναμώνει την πεποίθηση μας ότι εδώ αρχίζει ένα δικό του ταξίδι που δεν έχει τέλος, όπως ακριβώς συμβαίνει στα όνειρα. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την ενότητα των πρόσφατων τοπίων του, ελαιογραφίες και υδατογραφίες που αποκαλύπτουν, με τον πιο εμφατικό τρόπο, τη συνέπεια και το πάθος του απέναντι στη ζωγραφική και τη φύση».

ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΠτΔ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ

Την εκδήλωση έκλεισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία τόνισε στον χαιρετισμό της: «Έξοχος τοπιογράφος, εστιασμένος στην προσέγγιση και την απόδοση του μεγαλείου της ελληνικής φύσης, άξιος μαθητής μεγάλων δασκάλων, όπως ο Σπύρος Παπαλουκάς, πλούτισε με τα στοιχεία της παράδοσής μας τη σύγχρονη εικαστική ματιά του και εδραίωσε μια απολύτως διακριτή ζωγραφική ιδιόλεκτο. Για εκείνον το ελληνικό φυσικό και κατοικημένο τοπίο προσφέρει το μέτρο για μια εικαστική δημιουργία που συνομιλεί με τους προβληματισμούς της σύγχρονης τέχνης, χωρίς ποτέ να απομακρύνεται από το στοιχείο της παραστατικότητας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΒΛΙΡΗΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ, ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΙΡΗ ΦΙΞ

Ο Βασίλης Θεοχαράκης συνεχίζει ακατάπαυστα να μας ξαφνιάζει με τη συνέπεια και τη δύναμη της αλήθειας του ζωγραφικού του κόσμου. Η τωρινή του έκθεση, με το γνώριμο ζωγραφικό του ύφος, κουβαλά την ανάσα της Ελλάδας. Ογδόντα περίπου έργα, ελαιογραφίες και υδατογραφίες, της χρονικής περιόδου 2012-2022, ολοκληρώνουν τη φυσιογνωμία της. Πρόκειται για μοναδικά τοπία, που αντανακλούν την αξεπέραστη ομορφιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και των ανεξερεύνητων δασών.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ

Ο Θεοχαράκης συνεχίζει παθιασμένα να ζωγραφίζει την άκρη μιας παραλίας, κάθε φορά από ένα διαφορετικό μέρος του τόπου μας, παραμένοντας σταθερός στις αρχές του: σχεδιαστική οξύτητα, αρμονικές χρωματικές αντιπαραθέσεις, σοφή συνθετική δομή. Η τέχνη για τον ίδιο είναι πάντα πηγή γνώσης.

Ο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΤΗΝ ΠτΔ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Έτσι, μας παραδίδει έναν κόσμο πρωτόφαντων ζωγραφικών εικόνων, που ενδυναμώνουν την πεποίθηση μας ότι εδώ αρχίζει ένα δικό του ταξίδι που δεν έχει τέλος, όπως ακριβώς συμβαίνει στα όνειρα. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την ενότητα των πρόσφατων τοπίων του και των τριάντα πέντε υδατογραφιών του, όπου αποκαλύπτουν, με τον πιο εμφατικό τρόπο, τη συνέπεια και το πάθος του απέναντι στη ζωγραφική και τη φύση.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΠΙΝΑΡΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ, ΕΥΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ, ΕΥΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΚΑΙΤΗ ΜΕΤΖΙΚΩΦ, ΥΑΚΙΝΘΗ ΜΕΤΖΙΚΩΦ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΚΑΣ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ

ΕΙΡΗΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΙΤΤΗ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΝΙΚΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΗΣ, ΑΜΑΛΙΑ ΜΗΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΜΟΥΡΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΧΑΝΙΚΙΑΝ, ΜΕΜΑ ΣΙΜΩΝΕΤΑΤΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΑΝΑΤΣΗΣ

ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, CACAO ROCKS

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ, ΔΑΝΑΪΣ ΔΑΝΑΣΗ

O ΘΩΜΑΣ ΤΣΟΥΚΗΣ, O ΝΟΤΗΣ ΜΠΕΡΝΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ KAI O ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ

ΠΡΕΣΒΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΔΟΔΕΡΟ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ

ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΠΙΝΑΡΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ, ΜΑΙΡΗ ΦΙΞ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ

Μέσα από αυτά τα έργα μας ταξιδεύει σε χώρους, εκεί όπου, πέρα από την αδιατάρακτη σιωπή, κυριαρχούν αδιάκοπα το μυστηριακό φως και τα διαρκώς παλλόμενα στοιχεία της φύσης.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!