H ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού στο Paris Fashion Week Haute Couture, μέσα από την Συλλογή του Laskaris!

24/01/2018 • LIFESTYLE

Το Mephistopheles Productions του Παρισιού και η διευθύντρια του γραφείου στην Ελλάδα και Πρέσβειρα καλής θελησεως για την μόδα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματιας της Αθήνας, Ada Ηλιοπούλου, είχαν την τιμή να παρουσιάσουν την couture συλλογή του Οίκου Λάσκαρη στα πλαίσια της εβδομαδας μοδας υψηλής Ραπτικης του Παρισιού.
To show πραγματοποιήθηκε προχθές στο ξενοδοχείο που σχεδίασε ο Margiela, το Maison des Centraliens και φιλοξένησε 600 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

Backstage…


Το θέμα της φετινής κολεξιόν είναι η Ολυμπιάς, η γυναίκα πίσω από τον Μέγα Αλέξανδρο τον Μακεδόνα βασιλιά.
Olympias, the woman behind Alexander the Great … “Με γοήτευσε η ιδέα πως αυτή η γυναίκα δεν βρισκόταν ποτέ κάτω από την σκιά τόσο ισχυρών ανδρών και η ίδια είχε τόσο έντονη προσωπικότητα”, μας είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός σχεδιαστής, σε επικοινωνία που είχε το Fay’s Control μαζί του, αμέσως μετά την επίδειξη.

Κοιμόταν με φίδια-όπως κατά καιρους ίσως πολλοί έχουν κάνει-και θήλαζε ερπετά. Η Μούσα του Οίκου Λάσκαρη για το καλοκαίρι 2018 είναι η Ολυμπιάς, Πριγκίπισσα των Μολοσσών της Ηπείρου, σύζυγος του Βασιλιά του Φιλίππου Β  των Μακεδόνων, και μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου των Μακεδόνων. Η γυναίκα που όταν ο Φίλιππος έλειπε σε εκστρατείες της εμπιστευόταν την διακυβέρνηση της Μακεδονιας.

Η έμπνευση της collection μας ταξιδεύει στο οδοιπορικό ζωης της δυναμικής αυτής γυναίκας.
Ξεκινάει από την γέννηση της Ολυμπιάδας στην Πασσαρώνα, αρχαία πόλη της Ηπείρου. Τα φίδια που εξημερωνε δημιουργούνται πάνω στα ρουχα από δέρματα, είναι κεντημένα με χειροποίητα σμαλτα ή αναπαρίστανται πάνω στα ρουχα με θαμπωμένα Swarovski. Τα υφάσματα είναι περασμένα με κλοστές στο χέρι για να θυμίζουν παραδοσιακό εργαλείο.Τα σανδάλια της κολεξιόν είναι παραδοσιακά χειροποίητα, επεξεργασμένα από τον ίδιο τον Λάσκαρη.


Το έμβλημα της Ηπείρου η βελανιδιά δίνει το πράσινο χρώμα ως στίγμα της συλλογής που απαρτίζεται από εκρού, παστέλ, μαύρο και χρυσό αλλά και βεραμάν σε grecian style. Η Ολυμπιάδα υπηρέτησε στο Μαντείο της Δωδώνης, ενώ είχε ήδη μυηθεί στα βακχικά μυστήρια. Ετσι όλη η κολεξιόν θυμίζει αρχαιοελληνικές ενδυμασίες από ιέρειες που συνδυάζονται με την παγανιστική μουσική από το ελληνικό συγκρότημα Daemonia nymphe, που χρησιμοποιεί ανακατασκευές αρχαίων οργάνων κατασκευασμένα από τον οργανοτεχνίτη Νικόλαο Μπρα και lyrics στα αρχαία ελληνικά με κυριως θεματολογία βάκχικες τελετές και επικλήσεις.


Στη συνέχεια το ταξίδι ζωης της Olympias μας οδηγει στη Σαμοθράκη, όπου γεννήθηκε και ο σχεδιαστής Λάσκαρης και όπου η Ολυμπιάς έγινε ιέρεια των Καβειρίων Μυστηρίων. Ο μύθος λέει πως εκει ο Φίλιππος Β΄ μυήθηκε στα μυστήρια, όπου γνώρισε και ερωτεύτηκε την Ολυμπιάδα σε ένα τελετουργικό μυστηριακών οργίων των Καβειριων Μυστηρίων.
Η συλλογή επηρεάζεται από τις κολώνες του ναού της Σαμοθράκης, όπου στην ιεροτελεστία έγινε η σύλληψη του χαρισματικού Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα ρουχα είναι δουλεμένα με χειροποίητους μαιάνδρους, αποδομημενες κολώνες, ντραπέ δουλεμένα με αληθινες πέτρες, ακτίνες φωτός και νερβίρ αλλά και χαλκό.
Η ίδια είπε στον Φίλιππο πως ένα βράδυ ο Δίας υπό μορφή φιδιού ήρθε στον ύπνο της και την άφησε έγκυο στον Μέγα Αλέξανδρο, γι αυτό ο Μέγας Αλεξανδρος ήταν γιος Θεου.

Η Ολυμπιάς είχε πλέον μόνο μια αποστολή: να κάνει τον Μέγα Αλέξανδρο τον πιο Ισχυρό των ανδρών, όπως και έγινε. Η τελευταία φάση της κολεξιόν την προσδιορίζει ως σύζυγο του Φιλίππου Β´ στην Πέλλα και στις Αιγές -στη σημερινή Βεργίνα-, από όπου έχουν επηρεαστεί τα δερμάτινα, ανάγλυφα λουλούδια στα στεφάνια της συλλογής. Ενα σόου-ύμνος στην Βεργίνα της Μακεδονίας της Ελλάδας.

Μετά τα δυο βραβεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Οίκος Λάσκαρη και η Πρέσβειρα καλής θελήσεως για την Μόδα, Αντα Ηλιοπούλου θα λάβουν σύντομα στις ΗΠΑ το επόμενο βραβείο τους για την collection summer 2018 και την φιλελληνική της αντίληψη.

Συγχαρητήρια Λάσκαρη!

Στην επίδειξη μοδας παραβρέθηκαν: ο Πρόεδρος της εβδομάδας μοδας υψηλής Ραπτικης του Παρισιού Ralph Toledano, η Καλλιρόη Δανάλη και οι κόρες της Νταρια και Μαλενα Αποστολοπούλου, η Ειρήνη και η Τονια Βασιλοπουλου του St George Lycabettus, ο Ρώσος μεγιστάνας Andrey Iliopoulo που δημιούργησε το κέντρο ελληνικού πολιτισμού της Μοσχας,η επι δεκαετίες πρωταθλήτρια της Ρωσιας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και νυν προπονήτρια Chaikovskaya Elena,το ζεύγος Gusarov- γνωστοι επιχειρηματίες από την Μόσχα, η Έλενα Ματθαιόπουλου, η Comtesse d/’Ansembour, η Baronne de Mandat Grancey,η Elizabeth Rogerson,η Rana
Zein,η Tamara Zein,η Βίκυ Παλαιολογου,η Ματζη Οικονόμου και πολλοί άλλοι.

Ρόη Αποστολοπούλου

Η επι δεκαετίες πρωταθλήτρια της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και νυν προπονήτρια Chaikovskaya Elena και η Tatiana Iliopoulo, συζυγος του Ρώσου μεγιστάνα Andrey Iliopoulo που δημιούργησαν το κέντρο ελληνικού πολιτισμού της Μοσχας.

Ειρήνη Βασιλοπούλου, Τόνια Βασιλοπούλου

Άντα Ηλιοπούλου, Λάσκαρης

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons