ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

A Greek Folk Journey -Travel, Culture & Gastronomy

Η Ελλάδα είναι διάσημη για την ένδοξη ιστορία της, τον αρχαιολογικό πλούτο, την δημοκρατία και την συμβολή της στις επιστήμες, αλλά είναι επίσης μια χώρα με πλούσια λαϊκή κληρονομιά.

Το νέο βιβλίο της Τερίνας Αρμενάκη που μόλις εκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα, A GREEK FOLK JOURNEY, Travel, Culture & Gastronomy , παρουσιάσθηκε χθες στο ξενοδοχείο “Spetses Hotel” και προσπαθεί να εξοικειώσει τον αναγνώστη με αυτή τη λαϊκή κληρονομιά παρέχοντας μια εικόνα για την αφθονία των εθίμων, των φεστιβάλ και των εκδηλώσεων που υπάρχουν σε όλες τις γωνιές της χώρας, ταξινομημένων ανά μήνα. Αρχαίες και πιο πρόσφατες παραδόσεις ζουν και διαιωνίζονται σε πολλές πόλεις, μικρές ή μεγάλες μέχρι και στα μικρότερα χωριά της Ελλάδας, από την αφοσίωση των τοπικών κοινοτήτων, των πολιτιστικών ενώσεων και των τοπικών αρχών.

Πολλά από τα δρώμενα έχουν ιστορικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο, άλλα είναι διαγωνισμοί ή αθλητικοί αγώνες, μερικοί από τους οποίους έχουν διεθνή ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένων των μαραθώνιων, των ιστιοπλοϊκών αγώνων και των τουρνουά σκακιού. Ακόμα, παρουσιάζονται ενδιαφέροντα φεστιβάλ εποχιακών προϊόντων, όπως φεστιβάλ κερασιού, καρπουζιού, σύκων, μανιταριών ή κρασιού. Επίσης παρουσιάζονται εμπορικές και αγροτικές εκθέσεις τοπικού χαρακτήρα, ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό, τα επονομαζόμενα «πανηγύρια», στη διάρκεια των οποίων οι κάτοικοι και οι φορείς γλεντούν με παραδοσιακά όργανα, τραγούδια και χορούς, ενώ προσφέρουν εκλεκτά εδέσματα και άφθονο κρασί  στους επισκέπτες.

Οι πολυποίκιλες αυτές εκδηλώσεις παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον η καθεμία και αξίζει κανείς να επισκεφθεί τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας για να γνωρίσει από κοντά τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου.

Αφιερωμένο στην Ελλάδα, την Όμορφη και Φιλόξενη Χώρα και τους Έλληνες που διαθέτουν τα σπάνια χαρίσματα  της ανθρωπιάς, φιλοξενίας και του φιλότιμου.

Στην Λαογραφία ως μία ανεκτίμητη σπουδή και σε όλους τους Λαογραφικούς συλλόγους και μουσεία της Ελλάδας για την ανεκτίμητη προσφορά τους.

Επίσης το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και όσους χρειάστηκε να αποδημήσουν πρόσφατα με την κρίση και σε όλους τους φιλέλληνες γνωστούς και άγνωστους, ζώντες και παρελθόντες.

Τέλος το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους πιο σημαντικούς συντελεστές αυτών των εκδηλώσεων που δουλεύουν με ψυχή και καρδιά για την αναβίωση των εθίμων της Ελλάδας.

error: Content is protected !!