ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Good Manners Vs Really Bad Manners!

 Συγγνώμη κορίτσια που ίσως στεναχωρήσω μερικές από εσάς αλλά κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Δεν το χωρά ανθρώπου πολιτισμένος νους να απαντάτε θετικά σε μία πρόσκληση και τελικά να μην εμφανίζεστε. Τέλος. Εννοείται πως δεν χωρά επίσης καμία δικαιολογία εάν ειδοποιείτε πως δεν θα παραβρεθείτε τελευταία στιγμή. Αφορμή για το ξέσπασμα αυτό στάθηκε το κοκτέιλ πάρτι από όπου μόλις γύρισα ούσα καλεσμένη σε φιλικό σπίτι στην Κάτω Κηφισιά, που δόθηκε με αφορμή το κόψιμο της Βασιλόπιτας. Η πρόσκληση για το κοκτέιλ ήταν στις 5 το απόγευμα , επειδή η οικοδέσποινα είναι πολύ αγαπημένη φίλη ήμουν εκεί ακριβώς στην ώρα μου , και την ώρα που την βοηθούσα για να καταγράψουμε όλα τα ονόματα των υπολοίπων καλεσμένων για την εύκολη διαδικασία της μοιρασιάς των κομματιών της Βασιλόπιτας…άρχισαν να καταφτάνουν κάποια ακυρωτικά μηνύματα στο κινητό της. Μηνύματα, ούτε καν τηλέφωνα συγγνώμης.

Ναι, πάντα κάποιο παιδί αρρωσταίνει, πάντα κάποιο πόδι χτυπάει, κάποιος ξαφνικός πονοκέφαλος εμφανίζεται, δικαιολογίες υπάρχουν πάντα και πολλές. Το άλλοθι πως όταν πρόκειται για κοκτέιλ ή άλλο πάρτι είναι μικρό το κακό, μιας και δεν φέρνουμε την οικοδέσποινα σε δύσκολη θέση να έχει κενή θέση στο τραπέζι της, φτηνό. Παρόλα αυτά, όταν έχουμε αποδεχτεί πρόσκληση για καθιστό δείπνο και τελευταία στιγμή -ή έστω την ίδια ημέρα-το ακυρώνουμε, πρόκειται για πραγματική προσβολή στους οικοδεσπότες, η οποία δεν χωράει καμία απολύτως δικαιολογία. Μου συνέβη να έχω ετοιμάσει ένα καθιστό δείπνο , να έχω στείλει προσκλήσεις δέκα ημέρες πριν, να έχω υπολογίσει τον σωστό συνδυασμό της σύνθεσης της παρέας, να έχω μπει σε κόπο για να τιμήσω τους καλεσμένους μου, να κάνω το perfect seating arrangement, και τελευταία στιγμή, να μένουν δύο θέσεις κενές στο τραπέζι μου, επειδή κάποιο ζευγάρι αποφάσισε πως  αδυνατεί  να υπολογίσει την τιμή που του κάνουν να τον προσκαλούν για τον εορτασμό μίας επετείου, ενός γάμου, ενός Revellion, μίας χαράς τέλος πάντων. Είναι άσχημες οι κενές θέσεις στο τραπέζι, είναι άσχημες όλες οι δικαιολογίες που συνοδεύουν την ακύρωση της τελευταίας στιγμής, είναι άσχημο να μην σου δίνουν την δυνατότητα να καλέσεις κάποιο άλλο ζευγάρι στη θέση τους, μιας και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να καλέσεις κάποιον μόλις την ίδια ημέρα. Ούτε την προηγούμενη φυσικά. Όταν δε η πρόσκληση για καθιστό δείπνο δεν αφορά για σπίτι αλλά για εστιατόριο, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως ο οικοδεσπότης ίσως έχει ήδη προπληρώσει τον λογαριασμό του δείπνου, γεγονός που κάνει τον μη συνεπή καλεσμένο ακόμη πιο αγενή.

Καταγράφω μερικές συμβουλές από το “Savoire Vivre” του Χρήστου Ζαμπούνη που ίσως βοηθήσουν στη σωστή συμπεριφορά ενός σωστού προσκεκλημένου:

-Όταν αποδεχόμεθα μία πρόσκληση, είναι σαν να υπογράφουμε ένα επαγγελματικό συμβόλαιο. Πρέπει να το τηρήσουμε.

-Στις κοινωνικές προσκλήσεις υπάρχει στη χώρα μας η συνήθεια να φτάνουμε μία με δύο ώρες μετά την αναγραφόμενη ώρα. Τούτο είναι καθαρή αγένεια προς τους προσκαλούντες.

-Εάν υπάρχει η ένδειξη Regrets only, τούτο σημαίνει ότι πρέπει να ενημερώσουμε μόνο εάν δεν πάμε.

-Το R.S.V.P σημαίνει γαλλιστί Repondez s’ il vous plait. Μετάφραση: Απαντήστε παρακαλώ.

Είναι αυτονόητο ότι φέρνουμε σε δύσκολη θέση τον οικοδεσπότη μας , εάν δεν τον ειδοποιήσουμε.

-Όταν δεν μπορούμε να παραβρεθούμε παραθέτουμε εν συντομία τον λόγο. Οι μόνες δεκτές δικαιολογίες , ιδιαιτέρως εάν είναι πολύ επίσημο το δείπνο, είναι σοβαρή ασθένεια, θάνατος στην οικογένεια και άρα πένθος, γάμος ή απουσία σε ταξίδι.

Επειδή ημέρες γιορτινές που είναι, όλοι λίγο πολύ είμαστε καλεσμένοι σε διάφορα parties, dinners, cocktails κτλ, καλό είναι να μην ξεχνάμε τους καλούς μας τρόπους, και πάνω από όλα την καλή διάθεση των οικοδεσποτών να μας υπολογίσουν στο guest list τους.

Χρόνια πολλά και καλή διασκέδαση σε όλους! xxx

error: Content is protected !!