ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Το Γλυπτό «Ποσειδώνας» του Γ. Ζογγολόπουλου στην Washington!

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο George Washington University τον Ιούλιο 2014 εγκατέστησαν στην Washington DC στις Η.Π.Α. το εμβληματικό έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου «Ποσειδώνας».

Η συμφωνία του προέδρου του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Νίκου Θεοδωρίδη και του γενικού διευθυντή, Άγγελου Μωρέτη με το Πανεπιστήμιο George Washington επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του κυρίου Γιώργου Σταθόπουλου.

newego_LARGE_t_641_106359582_type11885

Το γλυπτό εγκαταστάθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του νέου κτιρίου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington – Milken Institute School of Public Health σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Έχει διαστάσεις 3.90 μ. ύψος και 3.00 μ. πλάτος και είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα. Το γλυπτό προσφέρθηκε από το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου στο George Washington University ως δωρεά και είναι το πρώτο έργο Έλληνα γλύπτη εγκατεστημένο σε δημόσιο χώρο.

poss-thumb-large

Το γλυπτό «Ποσειδώνας» περιλαμβανόταν στη βραβευμένη σύνθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου με τους υδάτινους πίδακες της πλατείας Ομονοίας του 1960 όπου όμως ποτέ δεν τοποθετήθηκε…
Στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού εγκαταστάθηκε το 2010 το γλυπτό «Ποσειδώνας» μαζί με ακόμη πέντε γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού – Πλατεία «Γιώργου Ζογγολόπουλου».

imageΤα εγκαίνια του γλυπτού πρόκειται να γίνουν την 1η Οκτωβρίου 2014 υπό την αιγίδα του Προέδρου του Πανεπιστημίου George Washington και θα παρευρεθούν διαπρεπείς Έλληνες της Αμερικής, καθώς και της αμερικανικής κοινωνίας, όπως και επιμελητές μεγάλων μουσείων, διαπρεπείς προσωπικότητες της τέχνης, της επιστήμης, Ακαδημαϊκοί κ.λπ.Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση αφιερωμένη στο Γιώργο Ζογγολόπουλο, η πρώτη που γίνεται στις ΗΠΑ με έργα του. Η περιεκτική αυτή έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες εμβληματικών έργων μεγάλων διαστάσεων που βρίσκονται εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, καθώς και το γλυπτό «Ομπρέλες» στο κτίριο του Συμβουλίου των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση είναι μια αφορμή να γίνουν γνωστά στην Αμερική μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου και να αναδειχτεί η σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Στην Αμερική η Ελληνική Πρεσβεία στην Washington συνεργάζεται με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου για την προβολή της πρωτοβουλίας αυτής με τη δημοσιοποίηση του θέματος σε διαδικτυακούς τόπους και ηλεκτρονικά δελτία ενημέρωσης, καθώς επίσης και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter κλπ.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να προβληθεί στο κοινό της Αμερικής το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα γλύπτη και η Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική γενικότερα. Η παρουσία του «Ποσειδώνα» στην Washington μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής.

Ο γλυπτικός κόσμος του Ζογγολόπουλου αναμφισβήτητα θα έχει πολλά να προσφέρει στο αμερικανικό κοινό, με την πρωτοτυπία, τη δύναμη και το μοντερνισμό που χαρακτηρίζει το έργο του και το  «πολιτιστικό φορτίο» που το συνοδεύει.
Το καλύτερο παράδειγμα αποτελεί ο ενθουσιασμός, η αποδοχή και η τιμή την οποία επιφύλαξαν οι αρχές του George Washington University στον «Ποσειδώνα»!

error: Content is protected !!