Γιατί σπάμε το ρόδι την πρωτοχρονιά;

31/12/2017 • IT'S CHIC TO BE GREEK

Το ρόδι εδώ και χιλιάδες χρόνια θεωρείται από διάφορους πολιτισμούς ως το σύμβολο της γονιμότητας, της αφθονίας αλλά και της καλοτυχίας.

Οι αρχαίοι Έλληνες πριν μπουν στην καινούρια τους κατοικία συνήθιζαν να σπάνε στο κατώφλι του σπιτιού ένα ρόδι. Το σπάσιμο όμως του ροδιού γίνεται κατά βάση την Πρωτοχρονιά. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας συνηθίζουν να σπάνε το ρόδι αμέσως μόλις μπει το νέο έτος. Αφού γίνει η καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών ο νοικοκύρης του σπιτιού η κάποιο μέλος της οικογένειας που θεωρείται τυχερό σπάει το ρόδι και μετά μπαίνουν όλοι στο σπίτι με το δεξί πόδι. Αντιθέτως σε άλλες περιοχές, το σπάσιμο του ροδιού λαμβάνει χώρα είτε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς είτε μετά τη Θεία Λειτουργία που γίνεται την ίδια μέρα, αφού βέβαια το έχουν πάρει μαζί τους στην Εκκλησία για να το ευλογήσει ο παπάς.
Η έκφραση «έσπασε το ρόδι» σημαίνει λοιπόν ότι έγινε ένα καλό ξεκίνημα. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές της χώρας μας το ρόδι που σπάνε την πρώτη μέρα του χρόνου έχει φυλαχτεί σε εικονίσματα σπιτιών από την ημέρα του Σταυρού ας με καλά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας!»
Στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν πως η δύναμη του ροδιού κρυβόταν στους πολυάριθμους κόκκους του (αφθονία και γονιμότητα), αλλά και στο πορφυρό χρώμα του (χρώμα που φέρνει καλή τύχη). Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως, ακόμη και σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο εκφραστικά σύμβολα της ελληνικής λαογραφίας, με έντονη παρουσία σε κάθε μορφή και έκφραση της παραδοσιακής ζωής.

Καλή Χρονιά να έχουμε, με δύναμη και αφθονία! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons