ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Γιάννης Γαΐτης: Ένας Ασυμβίβαστος Δανδής

Παρουσία πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό, τουριστικό και καλλιτεχνικό χώρο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του Γιάννη Γαΐτη με τίτλο Ένας Ασυμβίβαστος Δανδής, στο Radisson Blu Park Hotel. Η έκθεση γίνεται στα πλαίσια του αφιερώματος «Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη» που το ξενοδοχείο έχει καθιερώσει, παρουσιάζοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα έργα καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, συνδέοντας άμεσα τον Τουρισμό με τον Πολιτισμό.

gafirst

Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και θα εκτίθενται στους χώρους του ξενοδοχείου από τις 10 Ιουνίου έως τις 24 Ιουλίου 2015, ενώ η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Ιστορικού τέχνης, Ελένης Αθανασίου.

ΜΑΡΙ ΔΕΒΕΡΙΚΟΥ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ, ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ

ΜΑΡΙ ΔΕΒΕΡΙΚΟΥ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ, ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ

ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ

ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ

Ο Γιάννης Γαΐτης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του Μοντερνισμού στην Ελλάδα. Εκπροσωπεί την γενιά που ξεπηδά μέσα από την αντίσταση και χρησιμοποιεί τα γνωστά ανθρωπάκια του σαν αγγελιοφόρους των ιδεολογικών και καλλιτεχνικών του στοχασμών. Στην παρούσα έκθεση ένας ολόκληρος μικρόκοσμος από ζωόμορφες μυθικές οντότητες από περίεργα εντομοειδή (εργατικά μυρμηγκάκια, μύγες, σφήκες) πουλιά, ανθρωποειδή, άλλοτε με φράκο και άλλοτε με ριγωτό και καρό κουστούμι, λευκό γιακά, μαύρη γραβάτα, μαύρα παπούτσια και μαύρη κορδέλα γύρω από το καπέλο μελόν, κυριαρχούν στις συνθέσεις του. Το σκηνικό του είναι τα λούνα παρκ, το τσίρκο, το γήπεδο, ο δρόμος, οι παρελάσεις, οι κηδείες, οι λαϊκοί αντί-ήρωες, τα πανηγύρια, οι γάμοι. Ο προσωπικός κώδικας γραφής του Γιάννη Γαΐτη εκπροσωπεί την αριστοκρατία του γούστου και παραμένει έως σήμερα σύγχρονος και αναγνωρίσιμος. Χρησιμοποιεί το γραφικό και βιομηχανικό σχέδιο, την αφίσα για να δημιουργήσει κρυπτογραφημένες οπτικές ιστορίες γεμάτες ρυθμό, μουσική και στυλ. Εν κατακλείδι χρησιμοποιεί το μύθο και την αλληγορία για να εικονογραφήσει συμβολικά το έργο του, παντρεύοντας τα γνωστά ανθρωπάκια του με μνήμες της παρελθούσης Ελληνικής ιστορίας.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΡΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΝΙΝΑ ΨΙΛΑΚΗ, ΤΙΤΗ ΨΙΛΑΚΗ

ΝΙΝΑ ΨΙΛΑΚΗ, ΤΙΤΗ ΨΙΛΑΚΗ

ΧΡΥΣΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ, ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΛΑΥΤΗΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ

ΧΡΥΣΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ, ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΛΑΥΤΗΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ

ΕΛΕΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΜΑΝΙΤΑ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΜΑΝΙΤΑ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!