Gastronomy Project – Athinagoras Kostakos: Η Ελληνική γαστρονομική σκηνή στην open kitchen του Bill & Coo!
Ναι, ήξερα τα πάντα για το μεγάλο στοίχημα του Bill & Coo όσον αφορά το εστιατόριο του που θα βασίζεται πάνω σε ένα πραγματικό Gastronomy Project το οποίο θα παραδίδει μαθήματα υψηλής φιλοξενίας, πολιτισμού και δημιουργικής κουζίνας πάνω σε Ελληνικές γεύσεις που μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια. Και όλα αυτά, δια χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου. ” Ένα ξενοδοχείο – μέλος των Leading Hotels of the world, όπως είναι το Bill & Coo, μου επιτρέπει – για να μην πω μου επιβάλλει- να προσφέρω υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Και μόνο μέσα από αυτές μπορεί, κατά την άποψή μου, να υπάρξει εξέλιξη και δημιουργικότητα…” έλεγε σε μία συνέντευξη του για την συγκεκριμένη συνεργασία ο αγαπημένος chef.
Όμως όχι, δεν είχα ξανά πάει. Θέλω να πω, ήξερα πάνω κάτω τι να περιμένω, αλλά όχι σε όλη την ένταση του, σε όλο του το μεγαλείο. Επίσης ήξερα πως η τέχνη του ήταν σχεδόν σκληροπυρηνικά μοριακή. Έτσι έλεγαν οι φήμες τουλάχιστον. Οι οποίες, δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον φέτος.
Πήγα λοιπόν. Την Παρασκευή που μας πέρασε. Και χάρηκα πολύ και για πολλούς λόγους. Χάρηκα καταρχήν για ένα καθαρά Ελληνικό project που μαγειρεύει Έλληνας chef, και δημιουργεί με έναν καθαρά δικό του μίνιμαλ τρόπο, γεύσεις παλιές, αγνές και αγαπημένες. Γεύσεις που μου έφεραν αναμνήσεις από καλοκαίρια όταν ήμουν παιδί, και μετά την παραλία μαζευόμασταν στον κήπο για να φάμε από τα χέρια της γιαγιάς…
“Το να κάνεις υψηλή γαστρονομία σε ένα πιάτο είναι το εύκολο. Το να ετοιμάσεις, όμως ένα εξαιρετικό πρωινό, να στήσεις ένα πανέμορφο δείπνο σε ένα μπαλκόνι, να γίνεις ο πρέσβης της γαστρονομίας του τόπου σου στα πέρατα της γης μέσω κάθε πελάτη που ήρθε εδώ από ποιος ξέρει ποια γωνιά του πλανήτη, αυτό είναι πραγματικά δύσκολο” υποστηρίζει ο Αθηναγόρας και το πιστοποιεί με την υπογραφή του στις δημιουργίες του.
Follow me…
“Το Bill & Coo ως ξενοδοχείο είναι μια μονάδα με 30 σουίτες και συγκεκριμένο αριθμό πελατών. Ως εκ τούτου το εστιατόριο ακολουθεί απαρέκλητα εδώ και χρόνια τις ίδιες προδιαγραφές – με πιο βασικές το προσωποκεντρικό service και την σπιτική φιλοξενία . Στο εστιατόριο του Bill & Coo δεν μαγειρεύουμε ποτέ σαν για άγνωστο κόσμο. Κάθε θέση του έχει λόγο ύπαρξης, tailor made service, την υψηλότερη εξυπηρέτηση και την υψηλότερη μαγειρική. Ακόμα και σήμερα που πια απευθυνόμαστε και σε εξωτερικούς πελάτες και όχι μόνο σε αυτούς που μένουν στο ξενοδοχείο, εξακολουθούμε –όπως και πριν- να έχουμε 45 καθίσματα τα οποία και δεν ξεπερνάμε ποτέ. Ο λόγος; Γιατί επιθυμούμε να εξακολουθήσουμε να προσφέρουμε το service υψηλών απαιτήσεων που έχουμε θέσει από την αρχή ως στόχο αλλά και διότι το βιολογικό μποστάνι που υπάρχει μέσα στο χώρο του Bill & Coo δεν θα μπορούσε να δώσει τόσους καρπούς ώστε να ταϊσουμε περισσότερο κόσμο. Θέλουμε να κρατήσουμε τη μικρή ποσότητα κόσμου για να μπορέσουμε πραγματικά να φροντίσουμε έναν έναν πελάτη μας ξεχωριστά. Κι αυτό είναι, κατά την άποψή μου που έκανε το εστιατόριο του Bill & Coo να ξεχωρίσει…” μας λέει ο chef καθώς μας υποδέχεται με το Amuse- bouche, με την χαρακτηριστική ονομασία “Sorry it’s not cocaine”!
“Έχοντας κατακτήσει το προνόμιο να διαθέτουμε εστιατόρια ξενοδοχείων που προσφέρουν γευστική απόλαυση και υψηλές υπηρεσίες, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να μπούμε στη διαδικασία να δημιουργούμε αισθήσεις. Χρειαζόμαστε λοιπόν εστιατόριο που όχι μόνο θα ικανοποιούν στο έπακρο και τις 5 αισθήσεις αλλά θα τις δημιουργούν κιόλας…” Αθηναγόρας Κωστάκος
“Για μένα είναι πολύ σημαντικό ένας σεφ να επιμελείται τα πάντα. Να ασχολείται με τον επισκέπτη του από την στιγμή που θα παρκάρει το αυτοκίνητό του στο parking μέχρι όταν θα φύγει…”