ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Φτιάχνοντας το Μαγιάτικο Στεφάνι!

Το μαγιάτικο στεφάνι είναι κατασκευή με λουλούδια που γίνεται για τον ερχομό της άνοιξης. Είναι ελληνικό αλλά όχι μόνο έθιμο. Ιδιαίτερα στα νησιά της Μεσογείου γιορτάζοντας την άνοιξη, την 1η του μήνα Μάη, φτιάχνουν ένα στεφάνι με λουλούδια (συνήθως αγριολούλουδα, μαργαρίτες και πιο σπάνια παπαρούνες) συνήθως από τους αγρούς. Το λουλούδινο στεφάνι που φτιάχνεται την πρωτομαγιά και κρεμιέται έξω από τα σπίτια.
Σύμφωνα με τη Λαογραφική έρευνα το μαγιάτικο στεφάνι φτιάχνεται με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κληματαριάς ή σύρμα γύρω από το οποίο στηρίζονται τα λουλούδια.

Όταν παραμένουμε στην Αθήνα, το έθιμο στην δική μας οικογένεια θέλει μία ημέρα πριν τη Πρωτομαγιά να πηγαίνουμε με την Ελμίνα στο Flower Shop της Αντουανέτας Κουτσουράδη και να φτιάχνουμε παρέα το Μαγιάτικο Στεφάνι για το σπίτι μας. Follow us…

Τα έθιμα και οι δράσεις που συνοδεύουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά. Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που – στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο– ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας. Η κόρης της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον Αδη-σύζυγό της, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.

Η Ελμίνα λατρεύει να φτιάχνει Μαγιάτικα Στεφάνια με ολόφρεσκα λουλούδια. Και δίκιο έχει, υπάρχει τίποτα πιο όμορφο?

Απλά εγώ, έμαθα -από την Αντουανέτα- πως τα Στεφάνια από Αμάραντα, εκτός από κομψά, στολίζουν το σπίτι μας για πολλά πολλά χρόνια, μιας και όσο κι αν μαραθούν, παραμένουν πεντάμορφα. Στις Σπέτσες ακόμη έχω τόσο το περσυνό μας Στεφάνι από Αμάραντα όσο και το ψάθινο καπέλο, άλλη μία όμορφη δημιουργία της Αντουανέτας…

Βάλτε τα λουλούδια στο καπέλο σας! Θυμάστε το περσυνό το δικό μου?

Μπορείτε να έρθετε στο Flower Shop της Αντουανέτας και να επιλέξετε ένα από τα υπέροχα Μαγιάτικα Στεφάνια που έχει ετοιμάσει ή να φτιάξετε παρέα ένα, όπως ακριβώς σας αρέσει…

Στη λαϊκή αντίληψη ο θάνατος και η γέννηση, το καλό και το κακό συνυπάρχουν. Ολα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, για το μάτι, με τον ανάλογο συνδιασμό λουλουδιών.Το μαγιάτικο στεφάνι είναι αυτό που θα το δει στην πόρτα του σπιτιού, θα το ζηλέψει και θα το κλέψει ο γείτονας για να το κρεμάσει στη δική του πόρτα.

Για το σπίτι μας!

Και του χρόνου!!!

Καλό μήνα!

Το στεφάνι θα παραμείνει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στη γιορτή του Αη Γιάννη του Κλείδωνα  το ρίχνουν στη φωτιά. Ανάβουν φωτιές σε δρόμους και πλατείες και πηδούν πάνω από τη φωτιά τρεις φορές, τρέχοντας.
Συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη, γεγονός που θέλουμε να φέρουμε και στο σπίτι μας.

Και ένα πελώριο Στεφάνι από Αμάραντα για το σπίτι της Τίνας, που μας έχει καλέσει αύριο στον κήπο της, να πιάσουμε μαζί τον Μάη!

Αν θέλετε να παραγγείλετε και εσείς το δικό σας στεφάνι από το Flower Shop της Antoinetta Koutsouradi, καλέσετε στο 21 0801 0395 ή επισκεφθείτε την boutique, στην Κυριαζή 2, στην Κηφισιά!

Καλό μήνα!!! xxx

Πηγή: Wikipedia

error: Content is protected !!