ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«Frozenland»: Τοπία από πάγο για την πρώτη ατομική έκθεση της Ρόζας Ζεϊντάν!

Την Τρίτη 2 Απριλίου εγκαινιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού Ρόζας Ζεϊντάν με τίτλο FROZENLAND στο φουαγιέ του ξενοδοχείου Wyndham Grand Athens.

Η εικαστικός δημιουργώντας αρχικά ένα τοπίο από πάγο, εγκλωβίζει καθηλώνοντας αυτοκίνητα και άλλα αντικείμενα, τα οποία κατόπιν φωτογραφίζει αποσκοπώντας να αιχμαλωτίσει την αίσθηση της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής πριν αυτή χαθεί για πάντα. Η σειρά τριάντα φωτογραφιών με τον τίτλο FROZENLAND αποτελεί την καταγραφή της κρούσης, την αποτύπωση δηλαδή αυτής της μοναδικής χρονικής στιγμής δύο σωμάτων, τα οποία κατόπιν της κρούσης είτε θα αλλάξουν κατεύθυνση, είτε θα ενωθούν σε ένα συσσωμάτωμα.

Με τον ίδιο τρόπο τα βιώματα μας διαταράσσουν την πορεία μας και συχνά ενσωματώνονται στην οντότητα μας. Σε μια πρώτη ανάγνωση η καταγραφή παραπέμπει σε ατυχήματα, αυτοκίνητα με ξεχαρβαλωμένες ρόδες, άδεια, με ανοιχτές, κατεστραμμένες πόρτες καθηλωμένα και εγκαταλελειμμένα παγωμένα στον χρόνο. Και ξαφνικά σε δεύτερο χρόνο ο θεατής συνειδητοποιεί ότι τα συντρίμμια είναι παιδικά παιχνίδια.

Η Ρόζα Ζεϊντάν επιδιώκοντας να μετουσιώσει τα βιώματα της στο έργο, διατηρεί τις μνήμες και συγχρόνως τις μεταπλάθει, καθιστώντας τες πιο εύπεπτες για εκείνη, αλλά και για τους συνομιλητές της. Οι μοναδικές στιγμές που πάγωσαν στον χρόνο και καταγράφηκαν από την εικαστικό καθορίζουν την εξέλιξη, σμιλεύουν το μέλλον.

Ο χρόνος και η διαδικασία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου. Η ύλη, ο πάγος ενέχει την εκκρεμότητα, τι θα γίνει όταν λιώσει?

Την έκθεση επιμελείται ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός ενώ το κείμενο της έκθεσης υπογράφει η Ιστορικός Τέχνης Ελεάνα Μαργαρίτη. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 2 Απριλίου 2024 και ώρα 19.00 στο φουαγιέ του ξενοδοχείου WYNDHAM GRAND ATHENS, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαΐου 2024 (ώρες λειτουργίας 11:00-20:00).

It’s good to know: Η Ρόζα Ζεϊντάν είναι εικαστικός. Εργάζεται και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στο εικαστικό τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας: Ζωγραφική με καθηγητή τον Γ. Χαρβαλιά, τον Μ. Μανουσάκη και τον Γ. Καζάζη, Φωτογραφία με τον Π. Κοκκινιά, Ψηφιδωτό με την Δ. Αγγελίδου, Χαρακτική με τον Α. Πειρουνίδη και την Β. Τσαλαματά και Σχέδιο Γλυπτικής με την Α. Βερβέτη. Αποφοίτησε με Άριστα το 2021. Στο παρελθόν σπούδασε Νομική στην Ελλάδα (LLB) και την Γερμανία (LLM) και εργάστηκε ως δικηγόρος έως το 2014. Το καλλιτεχνικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

error: Content is protected !!