ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

FNL Best Restaurant Awards by Volvo 2016: Ο θεσμός, η βραδιά της απονομής και οι διακριθέντες

Ένας νέος θεσμός γεννήθηκε την νύχτα της 19ης Δεκεμβρίου, και αυτό ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή που έμπαινες στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού. Διάχυτο παντού. Διέκρινες, σχεδόν την έπιανες, μύριζες το άρωμα της γιορτής, απολάμβανες την γεύση για αυτό που συνέβαινε και ήξερες πως είσαι τυχερός που ζούσες τις στιγμές, τη γέννηση του.  127 αστέρια ξεκίνησαν την νύχτα της 19ης Δεκεμβρίου απ΄ την καρδιά του Αττικού ουρανού για να ταξιδέψουν σε όλη την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Κέρκυρα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και να φωτίσουν με τη λάμψη τους τα καλύτερα 104 εστιατόρια αυτών των προορισμών!
Τα FnL Best Restaurant Awards 2016 byVolvo, στην πρώτη τους διοργάνωση κατάφεραν να δώσουν ξεκάθαρα το στίγμα της νέας εποχής στην αξιολόγηση της ελληνικής εστιατορικής σκηνής. Τα βραβεία πέτυχαν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη και αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και σύγχρονου οδηγού εστιατορίων, που αφουγκράζεται να απαντά στα ερωτήματα του κοινού.

p1b4jbgph41kc91csg1l4u1jrujk2n_900
Εμπνευστής και δημιουργός των βραβείων είναι το κορυφαίο portal γαστρονομίας &ευζωίας, FNL –The Food and Leisure Guide– , με κριτές μια εξαιρετική ομάδα κριτικών γεύσης, δημοσιογράφων και lifestyle influencers. Tο όλο εγχείρημα υποστηρίχτηκε από πολύ σημαντικές εταιρείες, με κεντρικό χορηγό την Volvo Car Hellas, την σαμπάνια Moet&Chandon, την πλατφόρμα του Fine Drinking του World Class της Diageo, τη Nespresso Business Solutions και την μπίρα Kaiser.

p1b4jbgph4e1ed6h8oq4ev1rjvp_1400x800

p1b4jbgph4lb71bqc1k281gcu6kgq_1400x800

p1b4jbgph47u25ju116cpsuo46r_1400x800

Τα βραβεία, απονεμήθηκαν σε μια λαμπερή τελετή στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, παρουσία των εκπροσώπων των βραβευμένων εστιατορίων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αναγνωστών κ.α. από όλη τη χώρα. Την απονομή επιμελήθηκε ο Χάρης Τζαννής και παρουσίασε η Σμαράγδα Καρύδη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Μιχάλη Κατσαρό, Μανόλο Βέγκα Σόσα και Βαγγέλη Κοτζαμπάση σε επιμέλεια του Αργύρη Καλλιανιώτη.

p1b4jbgph4pvr1aib6ao1edsr2o11_1400x800

p1b4jbgph1llh1rm71r201r1dm184_1400x800

p1b4jbgph3l5q1u2rjls1acb7bkh_1400x800

Στην συνέχεια ακολούθησε ένα απολαυστικό Food Party. Τέσσερα food corners στήθηκαν, το καθένα με την επιμέλεια ενός βραβευμένου σεφ. Συγκεκριμένα, στο Moet&Chandon Gourmet Spot, ο Μιχάλης Νουρλόγλου δημιούργησε πιάτα για την σαμπάνια, στο World Class Drinks Asian&Cocktails Corner, ο Γιώργος Βενιέρης συνδύασε τις δημιουργίες του με κοκτέιλ, στο Kaiser Comfort Zone, ο Ηλίας Σκουλάς μας ταξίδεψε με street food από όλο τον κόσμο και μπίρα, ενώ στο Nespresso sweet Spot, ο Δημήτρης Χρονόπουλος μας γλύκανε συνοδεία των νέων ποικιλιών της Nespresso για τα γαστρονομικά εστιατόρια. Τέλος, το G-Touch Catering του Βαγγέλη Γιαννουκλίδη δημιούργησε την υποδομή ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το πολύπλοκο γαστρονομικό εγχείρημα.
Συνολικά απονεμήθηκαν 104 βραβεία-αστέρια σε εστιατόρια, από αυτά βαθμολογήθηκαν τα 83 με ένα αστέρι, τα 19 με δύο αστέρια και μόλις δύο εστιατόρια με τρία αστέρια, ενώ δόθηκαν και 16 Μεγάλα Βραβεία σε ισάριθμες κατηγορίες. Η κριτική επιτροπή των βραβείων, ταξίδεψε επί ένα χρόνο και δοκίμασε τις κουζίνες και έζησε την εμπειρία εκατοντάδων εστιατορίων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Κέρκυρα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, περιοχές που επελέγησαν πρώτες για αξιολόγηση. Νέοι προορισμοί της Ελλάδας θα προστεθούν προς αξιολόγηση για τα βραβεία του 2018, ενώ στόχος είναι σύντομα να καλυφθεί ολόκληρη η χώρα.

p1b4jbgph2o6j1m8e3h71d9r10s59_1400x800

Τη βραδιά της απονομής παρουσιάστηκε ο έντυπος οδηγός FNL The Guide, Restaurants 2017 byVolvo, με όλα τα βραβευμένα εστιατόρια. Το περιεχόμενο του θα είναι διαθέσιμο και online, σε ειδικό section του FNL, ενώ θα πωλείται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, καθώς και online μέσα από το FNL. Ο οδηγός θα δίδεται και ως δώρο σε όλους όσοι αγοράζουν αυτοκίνητα Volvo!
Οι βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν την αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας από την επιτροπή του FNL, είναι η εξωστρέφεια, η διάρκεια και η επιλογή των κατηγοριών. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην αξιολόγηση μιας πολυσυλλεκτικής επιτροπής από μέλη της ομάδας του FNL αλλά και από προσωπικότητες εκτός. Η διάρκεια ως αρχή, στηρίζεται στην συνολική αίσθηση του χρόνου και όχι μόνο σε δοκιμή της μιας βραδιάς όπου απλά βαθμολογούνται πιάτα και «φωτογραφίζεται» η στιγμή. Τέλος η επιλογή των κατηγοριών έγινε με βάση γενικές και δημοφιλείς κατηγορίες που αξίζουν βράβευση και στις οποίες το κοινό αναζητά την πληροφόρηση. Τα FNL Best Restaurant Awards by Volvo εμπεριέχουν και την υψηλή γαστρονομία, αλλά και το comfort food, τις έθνικ κουζίνες και το ιδιαίτερο street food. Δόθηκαν ακόμη τρία ειδικά βραβεία στον πρωτοεμφανιζόμενο σεφ, στον πιο επιδραστικό καθώς και βραβείο συνολικής προσφοράς.

p1b4jbgph21jaf12sn1po91frk1us67_1400x800

p1b4jbgph59ov1llvls52tk1c9k17_1400x800

p1b4jbgph219upfo1ttvrmp1ejp8_1400x800
Τα μέλη της επιτροπής των βραβείων, είναι οι: Πάνος Δεληγιάννης, Θάλεια Τσιχλάκη, Πάνος Σταθόπουλος, Ντίνος Στεργίδης, Τάσος Μητσελής, Βασίλης Δημαράς, Φώτης Βαλλάτος, Φώτης Τσιμέλας, Μερόπη Παπαδοπούλου, Πέτρος Μπουροβίλης, Δημήτρης Παπαζυμούρης και Χρήστος Φίλιος.

p1b4jbpubsmo2f5p10ji1vrf1hfk3u_1400x800

Κύρια Χαρακτηριστικά των FNL Best Restaurant Awards 2016 by Volvo
Κλίμακα βαθμολογίας
1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfortfood, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο streetfood. Τα εστιατόρια με ένα αστέρι δεν είναι όλα συγκρίσιμα μεταξύ τους, ακριβώς επειδή ακολουθείται η λογική του «καλό στην κατηγορία του».
2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε να αξιολογηθεί ακόμη και ένα απλό εστιατόριο με comfortfood ή μια ταβέρνα εφόσον οι γευστικές επιδόσεις τους και η ποιότητα των υλικών τους είναι τόσο υψηλή που να τα φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.
3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια τόσο υψηλή επίδοση.
4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο! Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει τα τέσσερα αστέρια!
Υιοθετείται επίσης το σύμβολο «βέλος προς τα πάνω» που δεν θα απεικονίζεται μεν στην πλακέτα, αλλά μόνο στον οδηγό και τις αναφορές και θα σηματοδοτεί τα εστιατόρια που εκτιμούμε ότι είναι κοντά στο να μεταπηδήσουν στην από πάνω κατηγορία.

Κατηγορίες των βραβείων και των ειδικών βραβείων:
Διεθνής υψηλή γαστρονομία
Ελληνική υψηλή γαστρονομία
Σύγχρονη Ελληνική κουζίνα
Παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα
Modern Brasserie
Asian fusion κουζίνα
Ethnic εστιατόριο
Ευρωπαϊκές κουζίνες
Εστιατόριο για Κρέας
Εστιατόριο για Ψάρι
Streetfood (burger, pizza, σουβλάκι, σάντουιτς, φαλάφελ όλα τα είδη γενικά που μπορείς να πάρεις και στο χέρι από τα εν λόγω σημεία)
Newcomers (όσα άνοιξαν από κάθε κατηγορία μέσα στην υπό κρίση χρονιά)
Most Influential chef
Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σεφ
Βραβείο συνολικής προσφοράς
Καλύτερη λίστα κρασιών

p1b4jbpubr1e612cp7b2158514sl3p_1400x800

p1b4jbpubs1tqtb2rbhjbi21fb63r_1400x800

p1b4jbpubs17l81i4nqdk1s8115vm3t_1400x800
Σε δήλωση του ο δημιουργός και διευθυντής του FΝLGuide κ. Πάνος Δεληγιάννης τόνισε:
«Τα FNL Best Restaurant Awards by Volvo, αξιολόγησαν και βαθμολόγησαν τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, θέλοντας πρωτίστως να βοηθήσουν το κοινό, προσφέροντας ένα αντικειμενικό εργαλείο επιλογής. Τα εστιατόρια σήμερα αναδεικνύονται ως κύρια έξοδος ψυχαγωγίας και διασκέδασης και γι’ αυτό οι επιλογές μας θα πρέπει να καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος αναγκών, στιγμών και διαθέσεων. Η λογική του «καλού στην κατηγορία του» που αντιπροσωπεύει το ένα αστέρι αλλά και τα βραβεία σε επιμέρους κατηγορίες αποσκοπούν σε αυτόν ακριβώς τον πλουραλισμό επιλογών. Ο οδηγός με τα καλύτερα εστιατόρια, που προέκυψε μέσα από την όλη διαγωνιστική διαδικασία, είναι η προσφορά του FΝL στο κοινό που αγαπά να περνά ωραία και ταυτόχρονα είναι ένα μεγάλο μπράβο σε όσους περιλαμβάνει».

p1b4jbpubt9a0avv1rhv1u9gsuh44_1400x800
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της VolvoCar Hellas, κ. Γιάννης Πετούλης, σε δήλωση του τόνισε:
«Η Volvo υποστηρίζει ενεργά την υψηλή γαστρονομία στην Ελλάδα, την τελευταία πενταετία. Θεωρούμε ότι τα τελευταία χρόνια η υψηλή γαστρονομία έχει ξεφύγει από το στενό πλαίσιο της εστίασης και έχει αναδειχθεί σε μία σύγχρονη μορφή τέχνης, πρεσβευτής ενός μοντέρνου πολιτισμού, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αποτελώντας δομικό στοιχείο αυτού που αντιλαμβανόμαστε ως ευ ζην σήμερα. Τα FNL Best Restaurant Awards by Volvoφιλοδοξούν να αποτελέσουν σημαντικό θεσμό ανάδειξης και επιβράβευσης της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα και εμείς ως μάρκα είμαστε πολύ υπερήφανοι που στηρίζουμε αυτό το εγχείρημα.»

p1b4jbpubt1jkidqia831tthd2q40_1400x800

p1b4jbpubt1jos1f8t11ur15u31jhv41_1400x800

p1b4jbpubt135l1rfmvgij8jill46_1400x800

Το βραβείο των FNL Best Restaurant Awards by Volvo, δημιούργησε ο Δημήτρης Κολιαδήμας του Semiotik Design Agency. Όπως ο ίδιος τόνισε, η έμπνευση του προήλθε από την ανάγκη να δημιουργήσει ένα «αντικείμενο με premium χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα προσιτό – όπως μια εξαιρετική εμπειρία φαγητού πρέπει να είναι εκλεπτυσμένη αλλά και “ζεστή”. Ο δίσκος είναι μια αναφορά στον πιο κλασικό τρόπο σερβιρίσματος φαγητού, αλλά και ένας τέλειος κύκλος, που δηλώνει κάτι ολοκληρωμένο και άψογο».

p1b4jbgph314vp1ffl10skc761pmbl_1400x800

Τα φετινά βραβεία
Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία: ΣΠΟΝΔΗ, Αθήνα
Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία: ETRUSCO, Κέρκυρα
Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα: TUDORHALL, Αθήνα
Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα: ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ, Χαλκιδική
Modern Brasserie: VEZENE, Αθήνα
Ευρωπαϊκές Κουζίνες: ANDROMEDA RESTAURANT, Χαλκιδική
Asian Fusion: MR. PUG, Μύκονος
Ethnic Restaurant: ROYAN THAI, Αθήνα
Εστιατόριο για Κρέας: ΚΡΗΤΙΚΟΣ, Αθήνα
Εστιατόριο για Ψάρι: ΤΡΑΒΟΛΤΑ, Αθήνα
Street Food: FEYROUZ, Αθήνα
New Comer: KENSHO RESTAURANT, Μύκονος
Καλύτερη Λίστα Κρασιών: SQUIRREL, Χαλκιδική
Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σεφ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ, NOLAN
Most Influential Chef: ΔΗΜΗΤΡΗΣΚΑΤΡΙΒΕΣΗΣ, LA PANTERA NEGRA
Βραβείο Συνολικής Προσφοράς: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ΣΕΛΗΝΗ

p1b4jbpubtmqii4a1fks1la4mqd48_1400x800

p1b4jbpubu1i9r1teb153n40b48d4f_1400x800

p1b4jburbv1erdplptdp18oj1j075q_1400x800

p1b4jbvu4o1doe18p31k6gn3bnus68_1400x800

p1b4jbpubu1rlevc812rfvhg724k_1400x800

p1b4jbpubu9r51nmrt5t1i43sn04g_1400x800

p1b4jbpubu9632q88m2ro1ub849_1400x800

p1b4jbpubua83bd1h60jvj1na4i_1400x800

p1b4jbpubvq6kc31uge1tg0ulg4m_1400x800

Τρία αστέρια (2)
1. ETRUSCO, Κέρκυρα
2. ΣΠΟΝΔΗ, Αθήνα

Δύο αστέρια (19)
1. ALLSENSESGASTRONOMY, Αθήνα
2. BILL&COO, Μύκονος
3. BOTRINI’S, Αθήνα
4. CTC, Αθήνα
5. F + W BY OLIVIER CAMPANHA, Αθήνα
6. FUNKY GOURMET, Αθήνα
7. HYTRA, Αθήνα
8. KASTRI BISTRO, Αθήνα
9. KENSHO RESTAURANT, Μύκονος
10. MATSHUHISA MYKONOS, Μύκονος
11. MR. PUG, Μύκονος
12. NTOMATA, Χαλκιδική
13. PATIO, Αθήνα
14. SELENE, Σαντορίνη
15. SQUIRREL, Χαλκιδική
16. SUSHIMOU, Αθήνα
17. THE TREEHOUSE, Χαλκιδική
18. TUDOR HALL, Αθήνα
19. VEZENE, Αθήνα

Ένα αστέρι ( 83)
1. ΑΘΗΡΙ, Αθήνα
2. ΑΛΕΞΗΣ, Χαλκιδική
3. ALERIA, Αθήνα
4. ALFREDO’S, Θεσσαλονίκη
5. AMBROSIA, Θεσσαλονίκη
6. ANASSA, Θεσσαλονίκη
7. ANDROMEDA RESTAURANT, Χαλκιδική
8. ARISTOS, Κέρκυρα
9. BABAGHANOUSH, Αθήνα
10. BARRIO, Αθήνα
11. BASE GRILL, Αθήνα
12. ΤΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΠΗΓΑΔΙ, Κέρκυρα
13. BLACK ROCK, Σαντοίνη
14. BUBO FINE DINING, Χαλκιδική
15. BURGER JOINT, Αθήνα
16. ΓΙΟΥΒΕΤΣΑΚΙΑ, Αθήνα
17. CLOCHARD, Θεσσαλονίκη
18. COOKOOVAYA, Αθήνα
19. ΔΙΧΤΥΑ, Σαντορίνη
20. ΔΟΥΡΑΜΠΕΗΣ, Αθήνα
21. DUCK PRIVATE CHEFFING, Θεσσαλονίκη
22. ΔΥΟΜΑΖΙ, Αθήνα
23. FEYROUZ, Αθήνα
24. FOOD MAFIA SIN CITY, Αθήνα
25. GAKU, Αθήνα
26. GB ROOF GARDEN, Αθήνα
27. GIACOMO, Αθήνα
28. IDOL, Σαντορίνη
29. JACKIE O’ BEACH, Μύκονος
30. ΙΩΔΙΟ, Αθήνα
31. IZAKAYA, Αθήνα
32. KIKU, Αθήνα
33. KIKU MYKONOS, Μύκονος
34. ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ (ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ), Κέρκυρα
35. ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ, Σαντορίνη
36. ΚΡΗΤΙΚΟΣ, Αθήνα
37. ΚΩΣΤΑΣ, Αθήνα
38. ΛΙΘΟΙΝΟΝ, Αθήνα
39. LING LING HAKKASAN, Μύκονος
40. LYCABETTUS RESTAURANT, Σαντορίνη
41. ΜΑΓΙΚΕΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ, Αθήνα
42. MALABAR, Αθήνα
43. ΜΑΝΗ-ΜΑΝΗ, Αθήνα
44. MARGHERITA PIZZA ARTIGIANALE, Αθήνα
45. ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ, Χαλκιδική
46. ΜΑΡΙΝΑ, Χαλκιδική
47. MATSUHISA ATHENS, Αθήνα
48. ΜΑΥΡΗΘΑΛΑΣΣΑ, Θεσσαλονίκη
49. M-EATING, Μύκονος
50. MIKRASIA, Σαντορίνη
51. MILOS ESTIATORIO, Αθήνα
52. ΜΟΥΡΓΑ, Θεσσαλονίκη
53. ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ, Χαλκιδική
54. MYLOS, Σαντορίνη
55. NAMMOS, Μύκονος
56. NIKKEI, Αθήνα
57. NOLAN, Αθήνα
58. OOZORA THE HOUSE, Αθήνα
59. OVAC, Σαντορίνη
60. ΟΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ, Θεσσαλονίκη
61. LA PANTERA NEGRA, Αθήνα
62. PIZZA POSSELI, Θεσσαλονίκη
63. ΗΠΛΑΤΕΙΑΤΗΣΑΝΘΟΥΛΑΣ, Χαλκιδική
64. POMOD’ ORO, Κέρκυρα
65. PREMIERE, Αθήνα
66. RADIKAL, Θεσσαλονίκη
67. REEZA, Μύκονος
68. ROUAN THAI, Αθήνα
69. SANTORO, Σαντορίνη
70. ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ, Αθήνα
71. SCALA VINOTECA, Αθήνα
72. SELENE MEZE & WINE, Σαντορίνη
73. THE SHY HORSE NORTH, Αθήνα
74. ΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ&ΣΓΟΥΡΟΣΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ, Χαλκιδική
75. TAVERNA, Μύκονος
76. ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ATHENS, Αθήνα
77. ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ART GRILL, Αθήνα
78. ΤΟΥΛΑ, Κέρκυρα
79. ΤΡΑΒΟΛΤΑ, Αθήνα
80. VAROULKO SEASIDE, Αθήνα
81. ΦΑΡΜΑ ΜΠΡΑΛΟΥ, Αθήνα
82. ΤΟ ΨΑΡΑΚΙ, Σαντορίνη
83. WATER RESTAURANT, Χαλκιδική

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, οι οποίοι συμπληρώνουν άλλο ένα καθοριστικό κομμάτι στο παζλ της γαστρονομικής σκηνής της χώρας μας, και φυσικά σε όλους όσους κέρδισαν αυτά τα σημαντικά για τον πολιτισμό και για τον τουρισμό μας, βραβεία!

Φωτογραφίες: Panos Smirniotis

error: Content is protected !!