Σε μια καθηλωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο αμφιθέατρο “Ιωάννης Δεσποτόπουλος” του Ωδείου Αθηνών, απονεμήθηκαν τα 6α FNL Best Restaurant Awards, αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια του 2022 και επιβραβεύοντας την αριστεία στην ελληνική γαστρονομική δημιουργία.
204 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα, κατανεμημένα σε 12 διαφορετικές “γευστικές” κατηγορίες κατάρτισαν και φέτος τη λίστα της ελίτ της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής. Στο πλαίσιο της λαμπερής τελετής βράβευσης, απονεμήθηκαν παράλληλα 16 ειδικά βραβεία, μεταξύ των οποίων τα “Εστιατόριο της Χρονιάς”, τίτλος τιμής ο οποίος φέτος παραδόθηκε στο εστιατόριο Delta, “Chef της Χρονιάς” που πέρασε στον Αστέριο Κουστούδη των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George , “Best everyday city restaurant” που απονεμήθηκε στο Artisanal κ.ά.
Το βραβείο Συνολικής Προσφοράς φέτος απονεμήθηκε στον πιονέρο της γεύσης Φωκίωνα Ζησιάδη, με το αντίστοιχο της “Προσφοράς στην Ελληνική Παράδοση” να παραδίδεται στα χέρια της Γιώτας Κουφαδάκη.
Στην απονομή παρευρέθηκαν περισσότεροι από 600 εκλεκτοί καλεσμένοι, όλοι πρωταγωνιστές της εστίασης, του επιχειρηματικού κόσμου, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου, απολαμβάνοντας μια τελετή που είχε όλες τις ωραίες γεύσεις της ζωής! Της αγωνίας, της χαράς, της συγκίνησης, της καταξίωσης, της επιβράβευσης.
Η Intracom ήταν ο μεγάλος χορηγός των 6ων FNL Best Restaurant Awards 2023 , τα οποία και φέτος τέλεσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ την τελετή τίμησε με την παρουσία του και ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), κος Δημήτρης Φραγκάκης. Χορηγοί ήταν επίσης ηχηρά brands όπως, Moët & Chandon, Amazzoni, Anhydrous, Craft, Δουμπιά, Taf και Masterzen.
Με τον ιδιαίτερο τόνο της και τη μοναδικά ελκυστική σκηνική παρουσία της, ξεσήκωσε το επιλεκτικό κοινό η Μπέττυ Μαγγίρα, η οποία και ανέλαβε το ρόλο της βασικής παρουσιάστριας της βραδιάς. Η επιβλητικότητα του σκηνικού τονίστηκε ακόμα περισσότερο από το κεντρικό και θεατρικά φωτισμένο prop της βραδιάς που δεν ήταν άλλο από έναν υπερμεγέθη συντηρητή κρασιών της Masterzen.
Την τελετή απονομής ακολούθησε ένα πολύχρωμο Food Parade στο περιστύλιο του Ωδείου με εκλεκτά εδέσματα που επιμελήθηκε το catering Δειπνοσοφιστήριον και ετοίμασαν ειδικά για τη βραδιά οι σεφ Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος (Delta Restaurant), Θάνος Στασινός (Byblos Mykonos & Kohylia-Grand Resort Lagonissi), Δημήτρης Δημητριάδης (Artisanal), Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος (Base Grill, Τραβόλτα, Hoocut, MetaMeat) και Μιχάλης Χατζηκαλημέρης (Four Seasons Astir Palace Athens). Κι όλα αυτά με την απολαυστική συνοδεία, κοκτέιλς, ποτών και καφέ που προσφέρθηκε από τους χορηγούς της βραδιάς, Moët & Chandon, τζιν Amazzoni, τα κρασιά Anhydrous της Σαντορίνης, τη μπίρα Craft, το νερό Δουμπιά και τον καφέ Taf.
Τα βραβεία-θεσμός FNL Best Restaurant Awards, στην έκτη τους χρονιά, αποτυπώνουν με συνέπεια τη σύγχρονη γευστική αισθητική, και αναδεικνύουν τους χώρους εστίασης όπου εκδηλώνονται συνεχώς οι νέες γαστρονομικές τάσεις. Η τελική λίστα διαμορφώθηκε από την πολυσυλλεκτική κριτική επιτροπή του FNL Guide και είναι αποτέλεσμα αμέτρητων γαστρονομικών οδοιπορικών και δοκιμών, απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας, πολλών παραγωγικών debates και ανταλλαγών απόψεων, αλλά κυρίως της τεχνογνωσίας και του πάθους της πιο έμπειρης και έγκυρης ομάδας γευσιγνωστών που διαθέτει η χώρα μας, δηλαδή των Πάνου Δεληγιάννη, Θάλειας Τσιχλάκη, Τάσου Μητσελή, Βασίλη Δημαρά, Γιάννη Δεβετζόγλου, Φώτη Τσιμέλα, Πάνου Σταθόπουλου, Βασίλη Μπακάση, Ντίνου Στεργίδη, Εύης Φέτση, Παναγιώτη Σωπιάδη και Χρίστου Φίλιου.
Το FNL, το κορυφαίο portal γαστρονομίας & ευζωίας (The Food and Leisure Guide, www.fnl-guide.com) έχοντας φιλοξενήσει εκατοντάδες ενυπόγραφες κριτικές ελληνικών εστιατορίων καθώς και των πιο πολυσυζητημένων και δημοφιλών εστιατορίων του εξωτερικού, επιτρέπει στην κριτική επιτροπή να τοποθετεί αξιολογικά τα εστιατόρια σε μια κλίμακα διεθνούς εμβέλειας. Κάθε εστιατόριο αξιολογείται από μέλη της γευσιγνωστικής επιτροπής μία ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς με αυστηρά αξιολογικά κριτήρια όπως είναι η ανάδειξη της ποιοτικά καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης, η τεχνική επάρκεια του σεφ στην εκτέλεση μιας συνταγής, η σύνθεση του μενού και το κατά πόσο εκφράζει με ακρίβεια τη γενικότερη ταυτότητα του εστιατορίου, η πολυπλοκότητα, η αρμονία, το γευστικό βάθος και η παρουσίαση ενός πιάτου, καθώς κι η ικανότητα του σεφ να επιχειρεί δημιουργικές σπεσιαλιτέ, συνδυάζοντας με τόλμη και φαντασία κορυφαία υλικά.
Ως προς τη διαδικασία των βραβεύσεων αξίζει να αναφερθεί ότι η επιτροπή αξιολογεί τα εστιατόρια με τα διάσημα πλέον αστέρια του FNL, χωρίζοντάς τα παράλληλα σε κατηγορίες με βάση τη γαστρονομική τους πρόταση και το στυλ τους. Η διαφοροποίηση όμως ανάμεσα στο ένα αστέρι, και τα δύο, τρία ή τέσσερα παραμένει βασικό σημείο στην φιλοσοφία αξιολόγησης του FNL. Ενώ τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι μπορεί να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα μεταξύ τους, δεδομένου ότι ακολουθείται η λογική του «καλό στην κατηγορία του», τα εστιατόρια με δύο, τρία ή τέσσερα αστέρια είναι απολύτως συγκρίσιμα σε ότι αφορά στη γαστρονομική τους ποιότητα. Έτσι, ενώ με ένα αστέρι μπορεί να αξιολογηθεί ένα all day restaurant, ένα bistro, αλλά και ένα πολυτελές, γαστρονομικό εστιατόριο, ως καλό στην κατηγορία του, στις επόμενες βαθμίδες, των δύο, τριών και τεσσάρων αστεριών θα πρέπει η γευστική τους ποιότητα να είναι απολύτως του ίδιου επιπέδου, ανεξαρτήτως στυλ.
Ξεκάθαρη έμφαση δίνεται στην κουζίνα της χώρας μας και στα τοπικά προϊόντα, με την ελληνική γαστρονομία να χωρίζεται σε τρεις βαθμίδες, τιμώντας τόσο τους θεματοφύλακες της παραδοσιακής κουζίνας, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για οποιονδήποτε θελήσει να αποδώσει με δημιουργικό τρόπο τις γεύσεις αυτού του τόπου, όσο κι εκείνους που την αποδίδουν εύστοχα με μια μοντέρνα αισθητική, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα, μέχρι τους απόλυτους εκφραστές της ύψιστης εκδοχής της που μεταφράζεται ακόμη και ως μαγειρική καλλιτεχνία.
Φωτογραφίες: Studio Panoulis
And the Oscar goes to…FNL!