ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

FNL Best Restaurant Awards: Η λαμπερή τελετή των «Oscar» της Ελληνικής Γαστρονομικής σκηνής!

Στη μεγαλύτερη γιορτή της γαστρονομίας, 263 εστιατόρια από κάθε γωνιά της Ελλάδας διακρίθηκαν για την αριστεία τους, καταρτώντας και φέτος τη λίστα της ελίτ της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής.

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 8η απονομή των FNL Best Restaurant Awards, στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών, αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια για το 2025. Στη μεγαλύτερη γιορτή της γαστρονομίας, 263 εστιατόρια από κάθε γωνιά της Ελλάδας διακρίθηκαν για την αριστεία τους, καταρτώντας και φέτος τη λίστα της ελίτ της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής.

Το κατάμεστο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» στο Ωδείον Αθηνών

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος που ανέλαβαν για πρώτη φορά το ρόλο των παρουσιαστών της βραδιάς, κήρυξαν την έναρξη της λαμπερής απονομής με το δικό τους γνώριμο στιλ, καλώντας στη συνέχεια στο βήμα τον Πάνο Δεληγιάννη, ιδρυτή του The Food and Leisure Guide και εμπνευστή των βραβείων.

Η φετινή διοργάνωση ανέδειξε εστιατόρια από ολόκληρη τη χώρα, με τις διακρίσεις να αποτυπώνουν την ποιότητα, τη δημιουργικότητα και το όραμα που διαμορφώνουν τη νέα εποχή της γαστρονομίας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις κορυφαίες διακρίσεις, το Etrusco στην Κέρκυρα διατήρησε για ακόμη μία χρονιά την ανώτατη αξιολόγηση των τεσσάρων αστεριών. Στην κατηγορία των τριών αστεριών, αναβαθμίστηκαν φέτος τα Pelagos στο Four Seasons Astir Palace και το The Private Kitchen στο Mandarin Oriental Costa Navarino, ενώ σταθερή παραμένει η παρουσία κορυφαίων εστιατορίων όπως τα Botrini’s, Delta, Lauda, Selene και Squirrel. Στην κατηγορία των δύο αστεριών ξεχώρισαν νέες δυναμικές προσθήκες όπως το Basegrill στη Γλυφάδα, το Pharaoh, το Makris Athens και το ΝΥΝ ΕΣΤΙ στο ΕΜΣΤ, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η άνοδος εστιατορίων νησιωτικών προορισμών όπως το Yevo στη Μύκονο και το Perivolas στη Σαντορίνη. Συνολικά, 62 εστιατόρια τιμήθηκαν με δύο αστέρια, 34 εκ των οποίων για πρώτη φορά. Επιπλέον, 189 εστιατόρια απέσπασαν ένα αστέρι, ενώ 25 χαρακτηρίζονται ως Newcomers και 34 ως New Entries.

Φέτος, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα ειδικά βραβεία, τα οποία ενισχύθηκαν με νέες θεματικές που αναδεικνύουν σημαντικές διαστάσεις της σύγχρονης γαστρονομίας. Το Sustainability Award, σε συνεργασία με τη Blue Marble, απονεμήθηκε στο εστιατόριο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα, για την ηγετική του στάση σε θέματα βιωσιμότητας.

Ο Βαγγέλης Μπέης, ιδρυτής της Blue Marble ανακοινώνει το Sustainability Award

Ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο ήταν το βραβείο Greek Culinary Ambassador, το οποίο φέτος απονεμήθηκε στον Φίλιππο Χρονόπουλο, σεφ του Palais Royal στο Παρίσι – τον μοναδικό Έλληνα με δύο αστέρια Michelin στο εξωτερικό. Το βραβείο αυτό σηματοδοτεί το στρατηγικό άνοιγμα των FNL Awards στο διεθνές κοινό, το οποίο ήδη ξεκίνησε με την ένταξη πέντε διεθνών μελών στην επιτροπή αξιολόγησης, περιλαμβάνοντας καταξιωμένους δημοσιογράφους, influencers και επαγγελματίες από παγκόσμιους θεσμούς.

Η τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών ανανεώθηκε πλήρως, αποκτώντας πιο ευέλικτη ροή, ενώ μεταδόθηκε για πρώτη φορά ζωντανά μέσω του καναλιού του FNL στο YouTube, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους φίλους της γαστρονομίας να παρακολουθήσουν το γεγονός σε πραγματικό χρόνο.

Παράλληλα, στην είσοδο της εκδήλωσης, η NBG Pay υποδέχτηκε τους παρευρισκόμενους με ενημέρωση για τις υπηρεσίες της και ειδική προσφορά για τα βραβευμένα εστιατόρια.

Μετά την τελετή ακολούθησε το καθιερωμένο Food Party στο περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών

Ακολούθησε το καθιερωμένο food party στο Περιστύλιο του Ωδείου, με εντυπωσιακούς σταθμούς γεύσης και συνεργασίες υψηλής ποιότητας, όπως το Champagne bar της Moët & Chandon, τα κοκτέιλ από The Macallan και το Campari, τα κρασιά από το Chateau d’Esclans, την μπίρα NOAM και τον καφέ Taf, που συνόδευσαν τις ευφάνταστες γαστρονομικές δημιουργίες.

O Αλέξανδρος Κούφας που απέσπασε το ειδικό βραβείο «Pastry Chef of the Year» με τον Αστέριο Κουστούδη (Grande Bretagne)

Το Spanish Corner της Trofelia έδωσε το δικό του στίγμα, ενώ τους μπουφέδες επιμελήθηκαν τα βραβευμένα ΝΥΝ ΕΣΤΙ, Patio και Beefbar Athens. Τα γλυκά επιμελήθηκαν ο Αλέξανδρος Κούφας και η Μεγάλη Βρεταννία. Αξίζει να σημειωθεί πως τα κρασιά και η μπίρα σερβιρίστηκαν σε εκατοντάδες ποτήρια της κορυφαίας εταιρείας στο είδος της, Riedel, ενώ το επιβλητικό set στο Αμφιθέατρο φιλοξενήθηκε μέσα σε μια επιβλητική συστοιχία συντηρητών κρασιών της Masterzen.

Φίλιππος Τσαγκρίδης-Παναγόπουλος, Σούλα Λιάκου, Ζαννής Φραντζέσκος, Εύη Φέτση-Δεληγιάννη, Πάνος Δεληγιάννης
Στέλιος Μπουτάρης, Πάνος Δεληγιάννης, Χριστόφορος Χατζόπουλος, Λουκία Καποδίστρια
Γιώργος Φλούδας, Κώστας Παπαζέτης, Θοδωρής Αγιοστρατίτης
Σάντρα Μανιουδάκη
Κωνσταντίνος Σεπετάς (Βίκος)
Νάνσυ Ζαμπέτογλου, Φαίη Μπέη, Πάνος Δεληγιάννης

Τέλος, η φετινή The List 2025 ανέδειξε τα δέκα εστιατόρια-προορισμούς που πρέπει να επισκεφθεί κανείς μέσα στη χρονιά. Πρόκειται για την κορύφωση των FNL Best Restaurant Awards, ένα top-10 των πιο συναρπαστικών εστιατορίων του 2025. Μεταξύ αυτών, το Pharaoh στην Αθήνα που κατέκτησε την πρώτη θέση, το Scorpios Mykonos, το Delta στο ΚΠΙΣΝ, το dex.Silo.01 στην Πελοπόννησο, το Papaioannou Restaurant στη Βουλιαγμένη και το Zuma στη Μύκονο.

Το επόμενο ραντεβού ορίζεται για τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2026, ξανά στο Ωδείο Αθηνών, όπου τo FNL θα γιορτάσει τη 15η επέτειο από την ίδρυσή του και τα δέκα χρόνια FNL Best Restaurant Awards, με ακόμη πιο εντυπωσιακή παρουσία, καινοτομίες και εκπλήξεις.

Φωτογραφίες: Valentine Amasiadi

error: Content is protected !!