Fine dining στον κήπο της μονοκατοικίας του ’40 του κομψού “Le Pavillon” και του βραβευμένου Jean-Charles Métayer!
Η ζέστη όλη την ημέρα είναι πολύ ενοχλητική και η μόνη δροσιά που αντλούμε κατά τη διάρκεια της είναι από τη σκέψη της βραδινής μας επιλογής. Έχουμε κλείσει τραπέζι για δύο (πολύ σύντομα θα ανακαλύψουμε πως έστω κι αν η κράτηση είναι για δύο, οι κομψές ροτόντες είναι τόσο άνετες για να τιμήσουν το degustation menu ενός σεφ σαν αυτό του Jean-Charles Métayer που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μία παρέα των έξι) στην αυλή του “Le Pavillon”, του νέου εστιατορίου του πολυβραβευμένου σεφ, που άνοιξε ξανά στο 31ο νούμερο της Περικλέους στο Χαλάνδρι.
Follow me…
Μια αυθεντική μονοκατοικία στο Χαλάνδρι της δεκαετίας του 1940, από εκείνες που δεν υπάρχουν πλέον ως αρχιτεκτονική κληρονομιά, σε μια περιοχή που έχει συνηθίσει να υπακούει στο εκσυγχρονιστικό κίνημα των πολυκατοικιών που την κατακλύζουν, επιλέχθηκε ως το νέο πολυτελές αλλά συγχρόνως προσιτό γαστρονομικό καταφύγιο του Γάλλου βραβευμένου σεφ Jean-Charles Métayer. Η ολόλευκη, αυθεντική μονοκατοικία του 1940, με τον καταπράσινο κήπο, αποτελεί το «σπίτι» του σεφ, που δημιούργησε μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του, επιχειρηματία Άγγελο Κονταράτο και αποτελεί το καλύτερο καταφύγιο για μία ζεστή νύχτα σαν την σημερινή.
Ο συγκεκριμένος χώρος περιέχει την ουσία μιας άλλης εποχής προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του design και της γαστρονομίας του 2020.
Ο κήπος του Le Pavillon είναι στρωμένος με τραπέζια από λευκό μάρμαρο, ενώ παντού αντικρίζω ιδιαίτερα ατμοσφαιρικές γωνιές. Στο λευκό μπαρ του κήπου βλέπω τους sommelier να σερβίρουν με συγκινητική ιεροτελεστία τα εξαιρετικά κρασιά από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.
Η κουζίνα, το σέρβις, οι χώροι, η αισθητική και η ατμόσφαιρα αντιπροσωπεύουν όλα εκείνα που πρεσβεύει γαστρονομικά ο Jean-Charles Métayer, το απόσταγμα της 20ετούς πορείας του στις κορυφαίες κουζίνες της Ελλάδας, της Γαλλίας της Ελβετίας και της Αγγλίας.
Μας καλωσορίζει ο ίδιος με μία φιλική μα και διακριτική αγκαλιά, που αρμόζει το ταπεραμέντο που κουβαλάει στο DNA του από τις δύο πατρίδες του. «Στο Le Pavillon συνδυάζω τις δυο πατρίδες της ζωής μου, τη Γαλλία και την Ελλάδα μα και τις δυο δικές μου θάλασσες, τον Ατλαντικό ωκεανό και τη Μεσόγειο και δημιουργώ με το χέρι, το νου και την καρδιά μου, όσα πολύτιμα με δίδαξαν οι τόποι, τα στοιχεία και οι περιπλανήσεις μου».
Ο Jean-Charles Metayer μεγάλωσε στη δυτική Γαλλία, σε οικογένεια εστιατόρων. Αποφοίτησε από τη σχολή μαγειρικής «Saint Michel Mont Mercure» στη Γαλλία και στη συνέχεια εργάστηκε στο βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin, γαλλικό εστιατόριο «Fleur de Sel», στην Αγγλία. Μαθητής του master seafood Γάλλου chef Jacques Le Divellec, εργάστηκε ως sous-chef στο 2 Αστεριών Michelin εστιατόριο του στο Παρίσι, πριν ο Divellec τον στείλει στην Ελούντα για να αναλάβει το γκουρμέ εστιατόριο «Καλυψώ» στο ξενοδοχείο Peninsula All-Suite Hotel, στο οποίο απέσπασε σειρά βραβείων. Εκεί απολαμβάναμε κάθε βράδυ το δείπνο μας με τον Νικόλα, στις πρώτες διακοπές μας με την Ελμίνα, ήταν θυμάμαι από τις ομορφότερες βραδιές μας, στις ομορφότερες διακοπές της ζωής μας, στις πρώτες διακοπές με την κόρη μας…
Αργότερα ανέλαβε chef στο εστιατόριο με ένα αστέρι Michelin «Βαρούλκο» του Λευτέρη Λαζάρου, όπου αποχώρησε για την κουζίνα του “Premiere” του ξενοδοχείου Intercontinental της Αθήνας, κατακτώντας την διάκριση «3 forks by the Michelin Guide». Για τρία χρόνια έζησε ανάμεσα σε Ελβετία και Ελλάδα, αναλαμβάνοντας στο Νταβός τα 5 διαφορετικά εστιατόρια του εμβληματικού Grischa Hotel.
Στην Ελλάδα, συνεχίζει να λειτουργεί ως chef consultant στα εστιατόρια του ξενοδοχείου Porto Elounda της Κρήτης, λαμβάνοντας πολλές διακρίσεις. Από το 2018 έως και σήμερα είναι chef consultant στο Grace Hotel, Auberge Resorts Collection, λαμβάνοντας επίσης εθνικά γαστρονομικά βραβεία. Στις αρχές του 2020 δημιούργησε το «Brio» την πρώτη briocherie στην Ελλάδα αλλά και το Brilliant Tastes ένα all day food bar στη Νέα Ερυθραία.
O σεφ συναντήθηκε με τον Άγγελο Κονταράτο στη Ζάκυνθο, όταν ανέλαβε την κουζίνα του club-restaurant “Movida”. Ο Άγγελος Κονταράτος, ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρηματίας της εστίασης στη Ζάκυνθο, λειτουργεί το διάσημο club-restaurant “Movida” από το 2006. Η επαγγελματική τους σχέση, εξελίχθηκε σε βαθιά φιλία που «γέννησε» το Le Pavillon Athens.
Στο μενού του Le Pavillon, ο σεφ κυριαρχεί το πάθος του σεφ για το ψάρι κυριαρχεί και η αγάπη του για τα κορυφαία υλικά, χωρίς πολλές παρεμβάσεις και με κριτήριο επιλογής την εποχικότητα, τον οδηγούν στη δημιουργία ενός μενού με μεσογειακό ταπεραμέντο και γαλλικές τεχνικές. Επιλέγουμε την degustation πρόταση του με ένα εξαιρετικό wine pairing.
Η ισορροπία των γεύσεων και των υφών σε μια αρμονική ενορχήστρωση, ώστε η μία να αναδεικνύει την άλλη, χαρακτηρίζουν το à la carte menu, το οποίο μπορεί κάποιος να απολαύσει σχεδόν ολόκληρο μέσα από το degustation menu των 8 σταδίων.
Η λίστα κρασιών με περισσότερες από 100 ετικέτες του ελληνικού και του ξένου αμπελώνα, δημιουργήθηκε για άριστο pairing με τα πιάτα του σεφ, από τον εξαιρετικό sommelier.
Ο χώρος με μαγεύει. Το ξύλινο πάτωμα από δρυ Αμερικής διατηρήθηκε και αναδείχθηκε κάτω από έναν μοντέρνο μίνιμαλ πολυέλαιο του διάσημου Βρετανού σχεδιαστή Tom Dixon. Ο πολυέλαιος ήταν επιλογή του ίδιου του σεφ Jean Charles Metayer, καθώς του «θυμίζει» ένα αγαπημένο του εργαλείο, τον αβγοδάρτη!
Τα παραδοσιακά διακοσμητικά μωσαϊκά πλακάκια από την εποχή που κατασκευάστηκε η μονοκατοικία κάνουν μια όμορφη αντίθεση με το λευκό των τοίχων που κοσμούνται από έργα της καλλιτέχνιδας Μαίρης Ρουσιώτη. Τίποτα δεν είναι τοποθετημένο τυχαία μα και τίποτα δεν είναι επιτηδευμένο.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μετά από ένα εξαιρετικό degustation δείπνο δια χειρός Jean–CharlesMetayer που απολαύσαμε σε έναν από τους πιο δροσερούς κήπους των βορίων προαστίων. Ο σεφ μας αποχαιρετά στην πόρτα, και εμείς του λέμε “Au Revoir” έως την επόμενη φορά που ανυπομονούμε να έρθουμε με την παρέα μας. Σύντομα, πολύ.