ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Fine dining στον κήπο της μονοκατοικίας του ’40 του κομψού “Le Pavillon” και του βραβευμένου Jean-Charles Métayer!

Η ζέστη όλη την ημέρα είναι πολύ ενοχλητική και η μόνη δροσιά που αντλούμε κατά τη διάρκεια της είναι από τη σκέψη της βραδινής μας επιλογής. Έχουμε κλείσει τραπέζι για δύο (πολύ σύντομα θα ανακαλύψουμε πως έστω κι αν η κράτηση είναι για δύο, οι κομψές ροτόντες είναι τόσο άνετες για να τιμήσουν το degustation menu ενός σεφ σαν αυτό του Jean-Charles Métayer που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μία παρέα των έξι) στην αυλή του “Le Pavillon”, του νέου εστιατορίου του πολυβραβευμένου σεφ, που άνοιξε ξανά στο 31ο νούμερο της Περικλέους στο Χαλάνδρι.

Follow me…

Μια αυθεντική μονοκατοικία στο Χαλάνδρι της δεκαετίας του 1940, από εκείνες που δεν υπάρχουν πλέον ως αρχιτεκτονική κληρονομιά, σε μια περιοχή που έχει συνηθίσει να υπακούει στο εκσυγχρονιστικό κίνημα των πολυκατοικιών που την κατακλύζουν, επιλέχθηκε ως το νέο πολυτελές αλλά συγχρόνως προσιτό γαστρονομικό καταφύγιο του Γάλλου βραβευμένου σεφ Jean-Charles Métayer. Η ολόλευκη, αυθεντική μονοκατοικία του 1940, με τον καταπράσινο κήπο, αποτελεί το «σπίτι» του σεφ, που δημιούργησε μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του, επιχειρηματία Άγγελο Κονταράτο και αποτελεί το καλύτερο καταφύγιο για μία ζεστή νύχτα σαν την σημερινή.
Ο συγκεκριμένος χώρος περιέχει την ουσία μιας άλλης εποχής προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του design και της γαστρονομίας του 2020.

Μία από τις βασικές απαιτήσεις της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν να διατηρηθούν τα ανακτήσιμα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του κτιρίου αλλά και να αναδημιουργηθεί το μεγαλείο και η κομψότητα που συνδέεται με την μονοκατοικία του 1945, η οποία ήταν αρκετά τυχερή να επιβιώσει από μια ταραχώδη και πολλές φορές άναρχη δόμηση στην σύγχρονη Ελλάδα, αποτελώντας έτσι πραγματική όαση αρχιτεκτονικής και εκλεπτυσμού.
Τα αρχικά παραδοσιακά ξύλινα στοιχεία, τα παραδοσιακά διακοσμητικά κεραμικά πλακάκια, τα σκαλιστά γύψινα, οι ταμπλαδωτοί τοίχοι διατηρήθηκαν, ενώ τα κατεστραμμένα αντικαταστάθηκαν από νέα και αναδείχθηκαν.

Ο κήπος του Le Pavillon είναι στρωμένος με τραπέζια από λευκό μάρμαρο, ενώ παντού αντικρίζω ιδιαίτερα ατμοσφαιρικές γωνιές. Στο λευκό μπαρ του κήπου βλέπω τους sommelier να σερβίρουν με συγκινητική ιεροτελεστία τα εξαιρετικά κρασιά από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.
Η κουζίνα, το σέρβις, οι χώροι, η αισθητική και η ατμόσφαιρα αντιπροσωπεύουν όλα εκείνα που πρεσβεύει γαστρονομικά ο Jean-Charles Métayer, το απόσταγμα της 20ετούς πορείας του στις κορυφαίες κουζίνες της Ελλάδας, της Γαλλίας της Ελβετίας και της Αγγλίας.

Ο ευγενέστατος Maître d’ και ο φιλικός παρά τις διακρίσεις του chef μας οδηγούν στο τραπέζι μας, που έστω κι αν είμαστε μόλις δύο, θα μπορούσε άνετα να φιλοξενήσει έξι. Εδώ το degustation menu τιμάται ανάλογα, και θέλει τον χώρο του για να αναδείξει όλα όσα θέλει να σου προσφέρει.

Μας καλωσορίζει ο ίδιος με μία φιλική μα και διακριτική αγκαλιά, που αρμόζει το ταπεραμέντο που κουβαλάει στο DNA του από τις δύο πατρίδες του. «Στο Le Pavillon συνδυάζω τις δυο πατρίδες της ζωής μου, τη Γαλλία και την Ελλάδα μα και τις δυο δικές μου θάλασσες, τον Ατλαντικό ωκεανό και τη Μεσόγειο και δημιουργώ με το χέρι, το νου και την καρδιά μου, όσα πολύτιμα με δίδαξαν οι τόποι, τα στοιχεία και οι περιπλανήσεις μου».

Με τον σεφ Jean Charles Metayer

Ο Jean-Charles Metayer μεγάλωσε στη δυτική Γαλλία, σε οικογένεια εστιατόρων. Αποφοίτησε από τη σχολή μαγειρικής «Saint Michel Mont Mercure» στη Γαλλία και στη συνέχεια εργάστηκε στο βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin, γαλλικό εστιατόριο «Fleur de Sel», στην Αγγλία. Μαθητής του master seafood Γάλλου chef Jacques Le Divellec, εργάστηκε ως sous-chef στο 2 Αστεριών Michelin εστιατόριο του στο Παρίσι, πριν ο Divellec τον στείλει στην Ελούντα για να αναλάβει το γκουρμέ εστιατόριο «Καλυψώ» στο ξενοδοχείο Peninsula All-Suite Hotel, στο οποίο απέσπασε σειρά βραβείων. Εκεί απολαμβάναμε κάθε βράδυ το δείπνο μας με τον Νικόλα, στις πρώτες διακοπές μας με την Ελμίνα, ήταν θυμάμαι από τις ομορφότερες βραδιές μας, στις ομορφότερες διακοπές της ζωής μας, στις πρώτες διακοπές με την  κόρη μας…

Αργότερα ανέλαβε chef στο εστιατόριο με ένα αστέρι Michelin «Βαρούλκο» του Λευτέρη Λαζάρου, όπου αποχώρησε για την κουζίνα του “Premiere” του ξενοδοχείου Intercontinental της Αθήνας, κατακτώντας την διάκριση «3 forks by the Michelin Guide». Για τρία χρόνια έζησε ανάμεσα σε Ελβετία και Ελλάδα, αναλαμβάνοντας στο Νταβός τα 5 διαφορετικά εστιατόρια του εμβληματικού Grischa Hotel.

Αν έρθεις θα σου πρότεινα να πάρεις το degustation menu με wine pairing. Αν είναι να ζήσεις την εμπειρία, ζήσε την όπως σου προτείνει ο chef

Στην Ελλάδα, συνεχίζει να λειτουργεί ως chef consultant στα εστιατόρια του ξενοδοχείου Porto Elounda της Κρήτης, λαμβάνοντας πολλές διακρίσεις. Από το 2018 έως και σήμερα είναι chef consultant στο Grace Hotel, Auberge Resorts Collection, λαμβάνοντας επίσης εθνικά γαστρονομικά βραβεία. Στις αρχές του 2020 δημιούργησε το «Brio» την πρώτη briocherie στην Ελλάδα αλλά και το Brilliant Tastes ένα all day food bar στη Νέα Ερυθραία.
O σεφ συναντήθηκε με τον Άγγελο Κονταράτο στη Ζάκυνθο, όταν ανέλαβε την κουζίνα του club-restaurant “Movida”. Ο Άγγελος Κονταράτος, ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρηματίας της εστίασης στη Ζάκυνθο, λειτουργεί το διάσημο club-restaurant “Movida” από το 2006. Η επαγγελματική τους σχέση, εξελίχθηκε σε βαθιά φιλία που «γέννησε» το Le Pavillon Athens.

Στο μενού του Le Pavillon, ο σεφ κυριαρχεί το πάθος του σεφ για το ψάρι κυριαρχεί και η αγάπη του για τα κορυφαία υλικά, χωρίς πολλές παρεμβάσεις και με κριτήριο επιλογής την εποχικότητα, τον οδηγούν στη δημιουργία ενός μενού με μεσογειακό ταπεραμέντο και γαλλικές τεχνικές. Επιλέγουμε την degustation πρόταση του με ένα εξαιρετικό wine pairing.
Η ισορροπία των γεύσεων και των υφών σε μια αρμονική ενορχήστρωση, ώστε η μία να αναδεικνύει την άλλη, χαρακτηρίζουν το à la carte menu, το οποίο μπορεί κάποιος να απολαύσει σχεδόν ολόκληρο μέσα από το degustation menu των 8 σταδίων.

To Amuse-bouche…

Μία πρόγευση της γαστρονομικής εμπειρίας που θα ακολουθήσει…

Η λίστα κρασιών με περισσότερες από 100 ετικέτες του ελληνικού και του ξένου αμπελώνα, δημιουργήθηκε για άριστο pairing με τα πιάτα του σεφ, από τον εξαιρετικό sommelier.

Κήπος λαχανικών με τραγανά μαύρα αυγά ορτυκιού και τρούφα

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα: Καραβίδες Χαλκίδας, χταπόδι καρπάτσιο σερβιρισμένο με ζυμαρικά με μαύρο σουσάμι.

Τα ζυμαρικά δεν φαίνονται στην φωτογραφία γιατί κρύβονται στην αγκαλιά της Καραβίδας…

Το Χριστόψαρο!
Συγκλονιστικό….

Του Καπνιστού Μαύρου Μπακαλιάρου με μελάνι σουπιάς και αφρό πατάτας αρωματισμένο με βανίλια, ακολουθεί αυτό το κορυφαίο κρασί, που μας προετοιμάζει για τη συνέχεια….

Το αρνί στους 65 βαθμούς C, με καβουρδισμένο φαγόπυρο και αφρό από κατσικίσιο γάλα, ανθός κολοκυθιού γεμιστός με αλμυρό ρυζόγαλο αρωματισμένο με αμπελόφυλλα…

Ο σεφ κυριαρχείς στο seafood αλλά το μενού κλείνει με μία κορυφαία τεχνική πάνω στο αρνί, το οποίο λιώνει σαν απαλό βελούδο στον ουρανίσκο…

Μία γαστρονομική εμπειρία στον κήπο της μονοκατοικίας του ’40 του κομψού “Le Pavillon” και του βραβευμένου Jean-Charles Métayer!

pre dessert

To dessert: Πράσινο μήλο, λουίζα, παγωτό μασκαρπόνε σε μαρέγκα…

Τόσο δροσερό όσο εκλεπτυσμένο

Το δείπνο ολοκληρώνεται το ίδιο μαγικά όπως ξεκίνησε αυτό το γαστρονομικό ταξίδι…

Λίγο μετά μα μεσάνυχτα, στον κήπο του Jean-Charles Métayer…

Ο χώρος με μαγεύει. Το ξύλινο πάτωμα από δρυ Αμερικής διατηρήθηκε και αναδείχθηκε κάτω από έναν μοντέρνο μίνιμαλ πολυέλαιο του διάσημου Βρετανού σχεδιαστή Tom Dixon. Ο πολυέλαιος ήταν επιλογή του ίδιου του σεφ Jean Charles Metayer, καθώς του «θυμίζει» ένα αγαπημένο του εργαλείο, τον αβγοδάρτη!

Ο Jean-Charles Metayer γεννήθηκε και μεγάλωσε στα δυτικά της Γαλλίας, στην περιοχή Pays de la Loire, γνωστή διεθνώς για το φαγητό και το κρασιά της.

Τα παραδοσιακά διακοσμητικά μωσαϊκά πλακάκια από την εποχή που κατασκευάστηκε η μονοκατοικία κάνουν μια όμορφη αντίθεση με το λευκό των τοίχων που κοσμούνται από έργα της καλλιτέχνιδας Μαίρης Ρουσιώτη. Τίποτα δεν είναι τοποθετημένο τυχαία μα και τίποτα δεν είναι επιτηδευμένο.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μετά από ένα εξαιρετικό degustation δείπνο δια χειρός JeanCharlesMetayer που απολαύσαμε σε έναν από τους πιο δροσερούς κήπους των βορίων προαστίων. Ο σεφ μας αποχαιρετά στην πόρτα, και εμείς του λέμε “Au Revoir” έως την επόμενη φορά που ανυπομονούμε να έρθουμε με την παρέα μας. Σύντομα, πολύ.

error: Content is protected !!