Fabulous, Noble, Luxurious… Ή αλλιώς η φετινή απονομή των FNL Best Restaurant Awards!
Επειδή τυγχάνει να έχουμε φιλική σχέση με το ζεύγος Πάνου Δεληγιάννη και Εύης Φέτση, τυγχάνει να γνωρίζω και καλά, όλη την προετοιμασία της μεγάλης βραδιάς της απονομής των FNL Best Restaurant Awards, από τη πρώτη σκέψη για το που να πραγματοποιηθεί και ποιος να την παρουσιάσει -είμαι χαρούμενη που έβαλα το χεράκι μου για τη γνωριμία και το “συνοικέσιο” με τον Τάκη Ζαχαράτο, μιας και ήμουν βέβαιη από τη πρώτη στιγμή για την απόλυτη επιτυχία αυτής της συνεργασίας- , έως και την τελευταία της λεπτομέρεια, που θα έκανε τη διαφορά. Μα έστω κι αν είχαμε τόσες φορές συζητήσει με τον Πάνο και την Εύη, την ψυχή και την καρδιά του FNL, τα πάντα για την διοργάνωση, δεν μπορούσα ούτε στο ελάχιστο να φανταστώ όλη αυτή τη μαγεία που ζήσαμε το βράδυ της Δευτέρας, όσοι παραβρεθήκαμε στο Περιστύλιο του Ζαππείου.
Μια μαγεία, που πήγαζε καταρχάς από την αγάπη και το μεράκι των ίδιων των οικοδεσποτών για όλη την έως τώρα πορεία του κορυφαίου portal γαστρονομίας & ευζωίας, αλλά και από την αγάπη του κοινού που έσπευσε να παρακολουθήσει από κοντά την εκδήλωση που αναδεικνύει τα καλύτερα εστιατόρια του 2022 και επιβραβεύει την αριστεία στην ελληνική γαστρονομική σκηνή.
Follow me…
Πέραν όλων των παραπάνω, ήταν οπωσδήποτε μια τελετή που τα είχε όλα… Εντυπωσιακούς καλεσμένους, 167 βραβεία ευγενών εστιατορίων και 7 τιμητικές διακρίσεις σε μια πολυτελή περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
167 εστιατόρια κατέκτησαν ένα, δύο ή τρία αστέρια, και είναι αυτά που ξεχώρισαν από τις 12 κατηγορίες που σκιαγραφούν με τον καλύτερο τρόπο τον Ελληνικό γαστρονομικό χάρτη. Στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης απονεμήθηκαν παράλληλα 7 ειδικά βραβεία – ανάμεσά τους τα πρωτοεμφανιζόμενα “Εστιατόριο της Χρονιάς” το οποίο “σήκωσε” το εστιατόριο Selene του Έκτορα Μποτρίνι και του ξενοδοχείου Katikies Garden στη Σαντορίνη, “Chef της Χρονιάς” που κέρδισε ο Μανώλης Παπουτσάκης, “Best everyday city restaurant” απονεμήθηκε στο Napul’e και “Restaurant Μanager της χρονιάς” στον Ευριπίδη Αποστολίδη. Το βραβείο Συνολικής Προσφοράς φέτος απονεμήθηκε στον πατριάρχη της γευσιγνωσίας Απίκιο, τον κατά κόσμο Γιάννη Ευσταθιάδη.
Στην απονομή παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 εκλεκτοί καλεσμένοι, οι key players της εστίασης και του επιχειρηματικού κόσμου, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου, απολαμβάνοντας μια τελετή που τα είχε όλα! Λάμψη, αγωνία και συγκίνηση.
Η Intracom ήταν ο μεγάλος χορηγός των 5ων FNL Best Restaurant Awards 2022 , τα οποία φέτος τέλεσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Η Υφυπουργός Τουρισμού, κυρία Σοφία Ζαχαράκη τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ως απονεμήτρια, έκανε ειδική μνεία για τη σημαντικότητα της ανάπτυξης της γαστρονομικής δημιουργικότητας στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές κατακτήσεις, όπως αποδεικνύει άλλωστε η πρόσφατη ένταξη της Θεσσαλονίκης, της πρώτης ελληνικής πόλης, στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της UNESCO, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού.
Ο συνιδρυτής του FNL Guide και FNL Awards κος Πάνος Δεληγιάννης δήλωσε αντίστοιχα σχετικά: “Η σφραγίδα αναγνώρισης, αξιοπιστίας και κύρους του θεσμού μας που φέτος μας δίνει η αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού είναι πολύ σημαντική για εμάς, καθώς αφενός αποτελεί μια αναγνώριση του έργου μας, αλλά επιβεβαιώνει και την πεποίθησή μας ότι η γαστρονομία είναι βασικός πυλώνας της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας”.
Των βραβείων, ακολούθησε ένα πολύχρωμο Food Parade με εκλεκτά εδέσματα που επιμελήθηκε το catering Δειπνοσοφιστήριον και ετοίμασαν ειδικά για τη βραδιά οι σεφ Herve Pronzato (Herve), Νίκος Πολιτάκος (Senta), Ντίνος Φωτεινάκης (Bill & Coo Gastronomy Project & Beefbar Mykonos), Μιχάλης Μερζένης (Chicken Picnic), Γιάννης Κοσμαδάκης (Malconi’s), Γιώργος Πλατινός (Andronis Group) και Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκυρας (Noble Pastry), πλαισιώνοντας τους χορηγούς της βραδιάς, που δεν ήταν άλλοι από τη Moet & Chandon, το τζιν Roku, τα κρασιά του Anhydrous της Σαντορίνης, τη μπίρα EZA Pilsner και τον καφέ Taf. Το παρόν έδωσε ταυτόχρονα και στους δύο χώρους της εκδήλωσης ένας ακόμη χορηγός: το ελληνικό γαστρονομικό νερό Δουμπιά που δρόσισε τους καλεσμένους. Τα FNL Best Restaurant Awards, τα βραβεία που έγιναν θεσμός, στην πέμπτη χρονιά -και πρώτη μετά Covid19- φέτος, αποτυπώνουν με συνέπεια τη σύγχρονη γευστική αισθητική, και αναδεικνύουν τους χώρους εστίασης όπου εκδηλώνονται συνεχώς οι νέες γαστρονομικές τάσεις.
Ήταν μία σπουδαία βραδιά, σχεδόν μαγική, που οι δύο εικόνες που ακολουθούν, αποτυπώνουν τη χαρά της επιτυχίας και της δημιουργίας, με τον καλύτερο τρόπο.
Πάνο και Εύη συγχαρητήρια!
Φωτογραφίες: Studio Panoulis, Πάνος Σμιρνιώτης