ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Εριέττα Βορδώνη «About felicity» (Περί ευδαιμονίας)

Σε μια εποχή μεταβατική, όπου αξίες και αρχές βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και όλα τείνουν να επαναπροσδιοριστούν, η καταξιωμένη ζωγράφος και γλύπτρια Εριέττα Βορδώνη αντιδρώντας στην έλλειψη συναισθήματος και αρχών μας υπενθυμίζει την έννοια του ευδαίμονα βίου κατά τον Επίκουρο, μέσα από τη νέα της έκθεση με τίτλο «About felicity» (Περί ευδαιμονίας), που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 20:00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.

X cm

Η Ευδαιμονία για την Εριέττα Βορδώνη είναι το αποτέλεσμα μιας έντονης εσωτερικής αναζήτησης, που πηγάζει από βαθύ και γνήσιο συναίσθημα και οδηγεί στον στοχασμό και την αυτογνωσία.

X cm

 

Το συναίσθημα, η φαντασία και η ενέργεια που αποπνέει η ζωγραφική της συνθέτουν ένα αρμονικό και συνάμα δυναμικό τρίπτυχο, που αποτυπώνεται στη νέα της δουλειά, και αποτελεί το επιστέγασμα μιας επιτυχημένης πορείας εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων με διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις.

X cm

 

Στα έργα της Εριέττας Βορδώνη διακρίνει κανείς μια ανεξάντλητη σε ζωτικότητα πνοή. Ανασύρει από τον χρόνο πρόσωπα και αντικείμενα, και τα αναδεικνύει σε σύμβολα, όπως τη δυναμική φιγούρα ενός αλόγου ή την ξενοιασιά και την εφήμερη πορεία μιας πεταλούδας, ενώ μέσα από τον μαγικό της κήπο, μας παρακινεί να αφουγκραστούμε, εικαστικά, τον ρυθμό του Σύμπαντος και να διαισθανθούμε την ενέργεια που το ορίζει. Τροφοδοτεί βιώματα εικόνων και συναισθημάτων με όχημα τις τρισδιάστατες εικόνες της, που φαίνεται να «δραπετεύουν» στο χώρο για να «αναπνεύσουν».

X cm

 

Όπως επισημαίνει η Δρ. Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν Ιστορικός Τέχνης – Τεχνοκριτικός, στο κείμενό της, που προλογίζει τον κατάλογο της έκθεσης:

«Μικρόκοσμος κατ΄ εικόνα και ομοίωση με την ενέργεια που διέπει το σύμπαν τα έργα της Βορδώνη κατορθώνουν μες από την άμεση υλική υπόστασή τους να μας εξοικειώσουν με την άυλη υπόσταση του σύμπαντος. Υπόσταση ταυτισμένη με την έννοια της υπέρτατης αρμονίας, συνώνυμης της υπέρτατης ευδαιμονίας. Πράγματι, η ζωγράφος με την πρόσφατη δουλειά της- των τριών τελευταίων χρόνων- έχει κατορθώσει να οδηγήσει το ταλέντο της στις επάλξεις, κυρίως δε, να αξιοποιήσει μες από αυτό την επαλήθευση του ορισμού του Πλάτωνα για την αυθεντική δημιουργία. Ότι, δηλαδή, δεν πρέπει να αποτελεί μια μίμηση αλλά να εκφράζει μίαν Ιδέα».

Eγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20.00.
Διάρκεια Έκθεσης: 3 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2016.

error: Content is protected !!