ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η επίσκεψη της Πρώτης Κυρίας του Αζερμπαιτζάν στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ»

Kατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, κυρίου Ilham Aliyev, στην Ελλάδα, η σύζυγός του, κυρία Mehriban Aliyeva, επισκέφτηκε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», όπου την υποδέχτηκε και την ξενάγησε η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

COVER

Οι δυο κυρίες, ως Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, συνεργάζονται στενά τα τελευταία 10 χρόνια και συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυρία Aliyeva εκφράζει την επιθυμία να βρεθεί κοντά στα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ». Το 2009, όταν είχε έρθει στην Ελλάδα, επισκέφτηκε τον Ξενώνα του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και από τότε μέχρι σήμερα υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που θέτει σε εφαρμογή ο Σύλλογος.

1

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μας, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη, καλωσορίζοντάς την κυρία Aliyeva στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, να σας υποδεχόμαστε στο Νοσοκομείο μας. Σας υποδεχόμαστε ως εξαιρετική φίλη με την οποία μοιραζόμαστε το όραμα για το χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου, ενός κόσμου ειρηνικού, με παιδεία και πολιτισμό, ειδικότερα προς όφελος των παιδιών. Η παρουσία σας εδώ θα μας μείνει αξέχαστη καθώς εκφράζει τη βαθιά σας ευαισθησία και την ανθρωπιστική συνείδηση που σας διαπνέουν. Βρίσκεστε στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε, ενώ μετά την πρώτη σας επίσκεψη στον Ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ το 2009, συνεχώς υποστηρίζετε κάθε πρωτοβουλία μας υπέρ των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.

3
» Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν για πρώτη φορά επισκεφθήκατε τον Ξενώνα μας, με πόση αγάπη αγκαλιάσατε τα παιδιά μας και τα ενθαρρύνετε να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες ώρες της θεραπείας τους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνες τις στιγμές που ζήσαμε και τα λόγια σας που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας.
» Αγαπητή Mehriban, το μεγαλείο της ψυχής σας, η βαθιά ευαισθησία σας και η αγάπη που απορρέει τόσο γενναιόδωρα μέσα από την καρδιά σας , είναι πραγματικά μοναδικά. Το προσωπικό σας παράδειγμα, ως αφοσιωμένης μητέρας και συζύγου, ως ηγετικής φυσιογνωμίας στο χώρο του πολιτισμού, ως οραματίστριας σημαντικών ανθρωπιστικών έργων, στη χώρα σας και στο εξωτερικό, εμπνέει εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο και σας κάνει σύμβολο αριστείας. Μέσα από τη μακροχρόνια φιλία μας και συνεργασία μας στην UNESCO, είχα το προνόμιο να ανακαλύψω τις αρετές της προσωπικότητάς σας και είμαι βαθιά συγκινημένη που σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να σας τιμήσουμε. Να τιμήσουμε μία από τις πλέον δραστήριες Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, καθώς και της ISESCO, ένα εξέχον μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, μια χαρισματική Πρώτη Κυρία, της οποίας τα επιτεύγματα την τοποθέτησαν στη καρδιά του λαού της αλλά και στις δικές μας καρδιές.
» Το «Ίδρυμα Heydar Aliyev» αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές σας πρωτοβουλίες. Έχοντας επισκεφτεί το Ίδρυμα στο Μπακού, μετά από πρόσκλησή σας, μπορώ να περιγράψω το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ως ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, ως ένα ναό πολιτισμού που προωθεί την εκπαίδευση, την τέχνη, την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη και προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στις νέες γενιές. Συμβάλλει στη διάδοση των παραδόσεων και της ιστορίας του Αζερμπαϊτζάν σε όλο τον κόσμο, καθώς και στη διάδοση της μουσικής Mugham που αναγνωρίζεται από την UNESCO ως ένα από τα αριστουργήματα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόσφατα μάλιστα είχαμε κι εμείς την ευχαρίστηση να απολαύσουμε ένα μαγικό κομμάτι της μουσικής του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια της συναυλίας που διοργανώθηκε από το «Ίδρυμα Heydar Aliyev» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και τη φιλανθρωπική συναυλία υπέρ της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στο Κολλέγιο Αθηνών. Αυτές οι πρωτοβουλίες φέρνουν πιο κοντά τους λαούς μας, ξεδιπλώνουν τον πολιτιστικό τους πλούτο και προκαλούν ενθουσιασμό. Επίσης το Ίδρυμά μας, φιλοξένησε τον Φεβρουάριο στο Μουσείο της Ακρόπολης τη διεθνή συνάντηση του “Nizami Ganzavi International Center” και του “Club de Madrid’. Η συνάντηση αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία διαπολιτισμικού διαλόγου που προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα ηγετική στο χτίσιμο της ειρήνης, της προστασίας του πολιτισμού και του διαπολιτισμικού διαλόγου, και ευχαριστούμε γι’ αυτές τις προσπάθειες και τα ευγενή ιδεώδη τον Πρόεδρο Ilham Aliyev κι εσάς προσωπικά.

4
» Θα μπορούσα να μιλάω επί ώρες για τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Ελλάδα, για το αξιοθαύμαστο έργο σας και πάνω απ’ όλα για τα μεγάλα σας οράματα. Αντί γι’ αυτό επιτρέψτε μου να εκφράσω εκ μέρους των παιδιών της «ΕΛΠΙΔΑΣ», τις πιο βαθιές ευχαριστίες για τη συμβολή σας στον αγώνα τους ενάντια στον καρκίνο.

» Αγαπητή Mehriban, θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά τις πιο θερμές μου ευχαριστίες για την ευγενική σας επίσκεψη στο Νοσοκομείο μας. Σε αναγνώριση του εξαιρετικού σας έργου και της μεγάλης υποστήριξής σας, ο Σύλλογός μας σας απονέμει το Τιμητικό Βραβείο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και ένα συμβολικό αναμνηστικό δώρο για τις όμορφες στιγμές που μοιραστήκαμε. Σας προσφέρουμε επίσης ένα αστέρι με το όνομά σας για να το τοποθετήσετε στον «Τοίχο των Αστεριών» πλάι στα αστέρια με τα ονόματα των μεγάλων υποστηρικτών μας».

2

Παίρνοντας τον λόγο η κυρία Aliyeva είπε: «Η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν γίνονται ισχυρότερα κάθε χρόνο και βασίζονται στα αμοιβαία οφέλη της συνεργασίας και του σεβασμού. Αυτοί οι στενοί δεσμοί καλύπτουν πολλά πεδία όπως πολιτικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά και άλλα και ελπίζω η επίσκεψη του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν στη χώρα σας να εμβαθύνει και να επεκτείνει αυτή τη συνεργασία. Για πρώτη φορά επισκέφθηκα το Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ», πριν από πέντε χρόνια και τότε εντυπωσιάστηκα πολύ από όλα όσα επιτύχατε. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου γι’ αυτή την παγκόσμια αποστολή που επιτελείτε εδώ. Με την αγαπητή μου φίλη Μαριάννα συναντηθήκαμε για πρώτη φορά κατά την ανακήρυξή μου ως Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO. Από τότε γίναμε πολύ στενές φίλες και μας συνδέει όχι μόνον η φιλία αλλά και τα ιδανικά. Ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» και το «Ίδρυμα Heydar Aliyev» έχουν ως προτεραιότητα να βοηθούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όπως ανέφερε η Μαριάννα, το « Ίδρυμα Heydar Aliyev» έχει επίσης υλοποιήσει πολλά έργα κοινωνικής, πολιτιστικής εκπαίδευσης. Και σήμερα, έχοντας δει όλες αυτές τις εγκαταστάσεις, αυτό το μοντέρνο νοσοκομείο για τα παιδιά με καρκίνο, τον Ξενώνα για τους γονείς τους και τη Μονάδα με τον καλύτερο εξοπλισμό και τους εξαιρετικούς γιατρούς, μπορώ να πω πως αυτό το μέρος είναι πραγματική ελπίδα γι’ αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους. Εδώ δεν παρέχουν μόνο υψηλής τεχνολογίας ιατρικές θεραπείες. Έχει δημιουργηθεί μια εξαιρετική ατμόσφαιρα, μια ατμόσφαιρα βαθιάς φροντίδας, ατμόσφαιρα αγκαλιάς. Αυτά τα παιδιά όπως κάθε παιδί, θέλουν να παίζουν και να βγαίνουν έξω μαζί με τους φίλους τους. Κι εσείς είστε αυτοί που δεν τα αφήνετε ποτέ μόνα. Οι δραστηριότητές σας αξίζουν πολλά «ευχαριστώ». Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω εσένα Μαριάννα και όλα τα μέλη του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» γι´ αυτό το βραβείο και το εκλαμβάνουμε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις δραστηριότητες του «Ιδρύματος Heydar Aliyev», ειδικά στο πεδίο της φροντίδας της υγείας. Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: να βοηθούμε πάντα τους ανθρώπους σε ανάγκη και θα συνεχίσουμε. Και σίγουρα θα συνεχίσετε κι εσείς αυτή την αποστολή για τα παιδιά γιατί οι άνθρωποι έχουν ως κίνητρο το μέλλον και το μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς παιδιά. Θα ήθελα ξανά να σας ευχαριστήσω πολύ για την φιλοξενία σας και θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλες τις μελλοντικές σας πρωτοβουλίες. Σας εύχομαι τα καλύτερα. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Παρόντες κατά την επίσκεψη της κυρίας Aliyeva στην Ογκολογική Μονάδα ήταν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Εμμανουήλ Παπασάββας, η Υποδιοικητής, κυρία Πολυτίμη Λεονάρδου, και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, οι κυρίες Τζωρτζίνα Έλληνα, Ελένη Σαμαρά Κωνσταντακάτου, Ινώ Κωνσταντοπούλου, Αλίνα Μινέττα, Ρίτα Μωραϊτάκη-Πικρού, Πέγκυ Στραβελάκη και Καίτη Φιλιππίδου.

5

Μετά το τέλος της επίσκεψης της κυρίας Aliyeva στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, η κυρία Βαρδινογιάννη προσκάλεσε την κυρία Aliyeva στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου τις υποδέχτηκε και τις ξενάγησε ο Πρόεδρος του Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

6

 

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!