ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Eπετειακές εκδηλώσεις για την Γ’ Εθνοσυνέλευση του 1827 στην Ερμιόνη

Με λαμπρότητα και με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας, κ.κ.Εφραίμ, κορυφώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Ερμιόνη οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 190 χρόνων από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ερμιόνη και αποτελεί σημαντικό ιστορικό γεγονός καθώς εξέπεμψε το μεγάλο εθνικό μήνυμα της ενότητας και της ομοψυχίας όλων των Ελλήνων για τη συνέχιση του Αγώνα απελευθέρωσης της πατρίδας μας και σηματοδότησε τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Ένα μήνυμα διαχρονικό όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον σύντομο χαιρετισμό του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα μηνύματα των πληρεξουσίων της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης μας εμπνέουν και θα μας εμπνέουν. Η ιστορία του έθνους μας και του λαού μας έχει καταδείξει ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά τα έχουμε επιτύχει ενωμένοι, ενώ ο διχασμός επέφερε επώδυνα πλήγματα ακόμη και στον εθνικό μας κορμό».

Στιγμιότυπα από την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Πεσόντων Ερμιονιτών

Στιγμιότυπα από την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Πεσόντων Ερμιονιτών

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη προσέρχεται στην εκδήλωση.

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη προσέρχεται στην εκδήλωση.

Οι επετειακές εκδηλώσεις για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827 άρχισαν το περασμένο Σάββατο με ομιλία του Δρ. Παναγιώτη Πυρπυρή, Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων, με θέμα τη μακρά, δύσκολη και ηρωική πορεία της ζωής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και τη συμβολή του στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Ερμιόνης, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης, και κορυφώθηκαν την επομένη με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πόλη. Οι εκδηλώσεις της Κυριακής άρχισαν με την Αρχιερατική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Ταξιαρχών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας, κ.κ.Εφραίμ, στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η σύζυγός του κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και η σύζυγός του, κυρία Δέσποινα Αποστολάκη, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και του πολιτικού χώρου, τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι της πόλης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας, κ.κ.Εφραίμ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας, κ.κ.Εφραίμ

Αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας.

Αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας.

Βαρδής και Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Βαρδής και Μαριάννα Βαρδινογιάννη

 Βαρδής και Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Ευάγγελος και Δέσποινα Αποστολάκη.

Βαρδής και Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Ευάγγελος και Δέσποινα Αποστολάκη.

Σίσσυ Παυλοπούλου, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Σίσσυ Παυλοπούλου, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Το «παρών» έδωσαν ο κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης και η σύζυγός του κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που κατάγεται από την Ερμιόνη. Λίγο μάλιστα πριν από την άφιξη του κυρίου Παυλόπουλου κάτοικοι της Ερμιόνης, με μια μεγάλη αγκαλιά και θέρμη, υποδέχτηκαν τον κύριο και την κυρία Βαρδινογιάννη, στην οποία ξύπνησαν ευχάριστες αναμνήσεις των μαθητικών της χρόνων, καθώς το κτίριο όπου στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης ήταν το παλιό της σχολείο. Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας στο Βουλευτικό Οίκημα όπου έγινε η Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827 και ακολούθησε η ξενάγησή του στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο (Ι.Λ.Μ.Ε.) από την Πρόεδρο του Μουσείου, κυρία Τίνα Αντωνοπούλου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Ερμιονιτών όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου επισκέφτηκαν το πατρικό σπίτι της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, την οικία Γιώργου και Ευαγγελίας Μπουρνάκη, ένα νεοκλασικό που διατηρεί τον τοπικό παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης, η σύζυγός του Προέδρου, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου και η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μπροστά στην οικία Γιώργου και Ευαγγελίας Μπουρνάκη ( γονιών της κυρίας Βαρδινογιάννη).

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης, η σύζυγός του Προέδρου, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου και η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μπροστά στην οικία Γιώργου και Ευαγγελίας Μπουρνάκη, γονιών της κυρίας Βαρδινογιάννη.

Η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύζυγό του για την ιδιαίτερη τιμή που της έκαναν να επισκεφτούν το πατρικό της σπίτι και εξέφρασε τη συγκίνηση της κάθε φορά που επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Ερμιόνη και βρίσκεται κοντά στους συμπατριώτες της και ειδικότερα σε ιστορικές και συμβολικές περιστάσεις όπως οι εκδηλώσεις για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!