Με έντονο το άρωμα Ελλάδας η παρουσίαση του βιβλίου «Γεύσεις Ελλάδας – Συνταγές και Αναμνήσεις» των Tatiana Blatnik & Diana Farr Louis

Το βιβλίο «Γεύσεις Ελλάδας – Συνταγές και Αναμνήσεις» των Tatiana Blatnik και Diana Farr Louis παρουσιάστηκε στο κατάμεστο Yoleni’s Flagship store σε μια συγκινητική βραδιά ενισχύοντας το έργο του Μπορούμε για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων.
«Όπως λένε, κάθε βιβλίο έχει την ιστορία του. Το ίδιο και το δικό μας» είπε ζεστά η Tatiana Blatnik ξεκινώντας τον λόγο της. «Είναι μια ιστορία αγάπης – για την Ελλάδα, το φαγητό της, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της, για τους τόπους και τους ανθρώπους της. Και είναι αυτή η κοινή αγάπη που μας έφερε όλους κοντά: τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Μπορούμε, τη συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Diana Farr Louis και εμένα».
Ο μοντέρνος χώρος Ελληνικής γαστρονομίας της Yoleni’s γέμισε ασφυκτικά με κόσμο ενώ οι δημιουργοί του βιβλίου εξηγούσαν πώς γεννήθηκε το «Γεύσεις Ελλάδας – Συνταγές και Αναμνήσεις», αυτό το συναρπαστικό πρότζεκτ όπου συγγραφείς, παρουσιαστές, designers και 35 συνολικά διακεκριμένες διεθνείς προσωπικότητες – κάποιοι εκ των οποίων βρέθηκαν χθες στην Αθήνα – μοιράζονται τις αγαπημένες τους συνταγές από την Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν την καρδιά τους περιγράφοντας συναισθήματα από τα ταξίδια τους σε αυτή την ξεχωριστή χώρα της Μεσογείου. Νίκος Αλιάγας, Μαίρη Κατράντζου, Αριάνα Χάφινγκτον, Κριστιάν Καρεμπέ, Ρίτα Γουίλσον, Νταιάν Φον Φίρστενμπεργκ, είναι κάποιοι από τους φίλους που δέχθηκαν με χαρά να συμμετάσχουν σε αυτό. Δεκάδες δε περισσότεροι ήταν εκείνοι που τίμησαν με την παρουσία τους τους συντελεστές του βιβλίου και ενίσχυσαν τον καλό σκοπό, καθώς έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δοθούν στο Μπορούμε, ώστε να προσφέρει περισσότερα γεύματα σε οικογένειες, να μειώσει τη σπατάλη περισσευούμενου φαγητού και να ενισχύσει το δίκτυο δωρητών τροφής σε όλη τη χώρα.
«Αν και είχα ήδη επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα με τον σύζυγό μου, άρχισα να μαθαίνω και σταδιακά να ερωτεύομαι τη χώρα όταν εγκατασταθήκαμε εδώ, το καλοκαίρι του 2013», εξήγησε η Tatiana Blatnik, που συνάντησε για πρώτη φορά την ομάδα του Μπορούμε τον Ιανουάριο του 2015. Έχοντας προσφέρει πάνω από 9 εκατομμύρια γεύματα από το 2012, το Μπορούμε σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα βιβλίο για να υποστηρίξει το έργο του και μάλιστα είχε στο μυαλό του την συγγραφέα του είδους, Diana Farr Louis. Από την άλλη, με τη μαγειρική και την ελληνική κουζίνα να είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάθη της, για την Tatiana αυτό το βιβλίο ήταν το ιδανικό πρότζεκτ: «μια συλλογική προσπάθεια που υπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό μέσα στη χώρα αλλά παράλληλα προωθεί την Ελλάδα και στο εξωτερικό», όπως τόνισε. Μέσα σε μόλις εννέα μήνες, η ιδέα που ένωσε τόσους ανθρώπους είχε γίνει πραγματικότητα. Τέλος, η Tatiana Blatnik ευχαρίστησε συγκινημένη τον σύζυγό της Πρίγκιπα Νικόλαο που στην στήριξε σε κάθε βήμα αυτής της προσπάθειας και κυρίως γιατί χάρη σε εκείνον αποκαλεί πλέον την Ελλάδα «το νέο της σπίτι».
Tην παρουσίαση συντόνισε με το γνωστό του χιούμορ ο παραγωγός-παρουσιαστής Σάκης Ταλιμανίδης. Στο βήμα ανέβηκε δεύτερος ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής του Μπορούμε, που με τις δράσεις του σώζει και προσφέρει καθημερινά περισσότερες από 15.000 μερίδες φαγητού, εξηγώντας τον ζωτικό ρόλο της Tatiana Blatnik στο να γίνει αυτή η έκδοση πραγματικότητα και υπενθυμίζοντας ότι το μόνο που χρειάζεται για να βοηθήσεις είναι απλά να πάρεις την απόφαση. Στη συνέχεια, η συγγραφέας και celebrity chef Diane Kochilas, που συμμετέχει στο βιβλίο με μερικές από τις συνταγές της, τόνισε πως «Μέσα από μία κρίση έχει βγει κάτι πάρα πολύ καλό. Είναι η αιτία που βρίσκομαι εδώ 25 χρόνια, η γενναιοδωρία του πνεύματος. Το βιβλίο αυτό είναι μία πολύ καλή συνταγή!».
Τέλος η συνεπιμελήτρια του βιβλίου Diana Farr Louis αναφέρθηκε στην γνωριμία της με την Ξένια Παπασταύρου, συνιδρύτρια του Μπορούμε με αφορμή τη συνέντευξη που της πήρε κάποια χρόνια πριν και στο πώς το έργο των ανθρώπων αυτής της οργάνωσης έγινε και ο δικός της αγαπημένος σκοπός. «Συνήθως ένα βιβλίο είναι πολύ μοναχική δουλειά, από τη στιγμή όμως που άρχισα να συμμετέχω σε αυτό, κατάλαβα ότι είμαι μέλος μιας μεγάλης οικογένειας», είπε. «Αυτό το βιβλίο με έκανε να σκεφτώ κάτι διαφορετικό από το γκρίζο που μας περιβάλλει!»
Το βιβλίο που κυκλοφόρησε αρχικά στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά από τις γερμανικές εκδόσεις teNeues, έγινε ήδη sold out και βρίσκεται στην δεύτερη έκδοσή του, οπότε οι δημιουργοί του ευχήθηκαν η ελληνική μετάφρασή του από τις εκδόσεις Μίλητος να έχει μια εξίσου επιτυχημένη πορεία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των GAEA, Greek Wine Cellars, Ζαγόρι, Metropolitan Hotel, Papaspirou, Yoleni’s και Yoleni’s Cooking classes by Dina Nikolaou.
Φωτογραφίες: Studio Panoulis