ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η έναρξη λειτουργίας της Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών είναι γεγονός!

Χθες το μεσημέρι, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, έδωσε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ανήγγειλε την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, καθώς και την έναρξη της μεγάλης εκστρατείας ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα της Τράπεζας.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Δρ. Μαγκντί Γιακούμπ

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Δρ. Μαγκντί Γιακούμπ

«Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη, έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στις δομές της Ογκολογικής Μονάδας μας και γενικότερα στο χώρο της υγείας στη χώρα μας… Η προσπάθειά μας αυτή έρχεται να συστρατεύσει για άλλη μια φορά τον Ελληνικό λαό σε μια νέα δράση, καθαρά εθελοντική και βαθιά ανθρωπιστική. Ξεκινάμε μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, τόσο για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας τράπεζας όσο και για τη σημασία της προσωπικής προσφοράς και συμβολής όσο γίνεται περισσότερων εθελοντών. Απευθύνουμε ένα εθνικό κάλεσμα! Γιατί, για να βρεθεί ένας συμβατός δότης, δηλαδή ένα μόσχευμα κατάλληλο για έναν ασθενή, χρειάζονται χιλιάδες δείγματα, σε μια χώρα μάλιστα σαν τη δική μας που έρχεται τελευταία σε εθελοντές δότες. Όχι βέβαια γιατί οι Έλληνες στερούνται ευαισθησίας αλλά γιατί στερούνται ενημέρωσης. Είμαστε βέβαιοι πως αν ο καθένας μας είχε συνειδητοποιήσει πως η ελπίδα ενός παιδιού, η ζωή ενός ανθρώπου, βρίσκεται στα χέρια του, δεν θα υπήρχε πιο ευαισθητοποιημένη κοινωνία από τη δική μας. Το έχουμε ζήσει αυτό στην «ΕΛΠΙΔΑ» και πιστεύω ότι αυτή την ομόψυχη κινητοποίηση γύρω από έναν μεγάλο σκοπό θα τη δούμε ξανά και με την Τράπεζα Εθελοντών…»

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης: «Η «ΕΛΠΙΔΑ», είπε, είναι ένα μικρό θαύμα γι’ αυτή τη χώρα, καθώς και όλα όσα έχετε επιτύχει. Κι όπως έχετε δώσει θεραπεία σε πολλά παιδιά θεραπεύετε με κάποιον τρόπο και τη χώρα από την εικόνα της συνεχούς μιζέριας. Δεν είναι όλα μαύρα υπάρχουν και πράγματα φωτεινά που μπορούμε να τα έχουμε ως παράδειγμα. Η σημερινή πρωτοβουλία είναι εξαιρετική, είμαι κι εγώ δότης εδώ και πολλά χρόνια. Αμέσως μετά το τρέχον νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια, το επόμενο νομοσχέδιο θα έχει όλες τις ρυθμίσεις που έχει εισηγηθεί ο ΕΟΜ για το θεσμικό πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων. Το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός και ο Πρωθυπουργός που είναι απολύτως ενήμερος, είμαστε μαζί σας. Θερμά συγχαρητήρια κι ό,τι  χρειαστείτε μη διστάσετε να μας το ζητήσετε».

Σάκης Ρουβάς, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Δρ. Μαγκντί Γιακούμπ

Σάκης Ρουβάς, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Δρ. Μαγκντί Γιακούμπ

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο γνωστός καρδιοχειρουργός, Sir Magdi Yacoub, ο οποίος είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Οράματος Ελπίδας».
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και προνόμιο για μένα, είπε μεταξύ άλλων ο Sir Yacoub, να βρίσκομαι σήμερα εδώ και να είμαι μέλος ενός εξαιρετικού οργανισμού και του συγκεκριμένου προγράμματος. Η μεταμόσχευση είναι δώρο ζωής, δεν υπάρχει παρόμοιο ή καλύτερο δώρο. Είναι από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η ζωή ενός παιδιού, ή ενός ενήλικα που νοσεί, “μεταμορφώνεται” πλήρως με τη μεταμόσχευση, από την πλήρη απόγνωση και τη σκέψη του θανάτου, στη ζωή. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είναι πρωτοπόρος και υπόδειγμα στη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Ευχαριστώ Μαριάννα για ό,τι έχεις κάνει για την ανθρωπότητα σε αυτόν τον πλανήτη. Λένε ότι το καλύτερο κομμάτι της ζωής είναι να δίνεις και να βοηθάς τον άλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα γενναιοδωρίας είναι η Μαριάννα. Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών είναι φωτεινός “φάρος”. Θεωρώ τη σημερινή ημέρα ιστορική».

Εμμανουήλ Παπασάββας, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Δρ. Μαγκντί Γιακούμπ, Στέλιος Γραφάκος

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Εμμανουήλ Παπασάββας ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτυχή από κάθε άποψη λειτουργία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, καθώς και στην αναγκαιότητα λειτουργίας της Τράπεζας Δοτών Μυελού, επισημαίνοντας τα σημαντικά οφέλη που θα επιφέρει στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας: «Η λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών θα συμβάλλει, σε μεγάλο βαθμό, στην επίλυση του προβλήματος ανεύρεσης συμβατού δότη, που σήμερα επιτυγχάνεται από αντίστοιχες Τράπεζες του Εξωτερικού, και θα επιφέρει σημαντική μείωση στο κόστος που επιβαρύνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία μα κυρίως στη πολύμηνη αναμονή για την ανεύρεση συμβατού δότη ζωτικής σημασίας. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 80 μεταμοσχεύσεις Αιμοποιητικών κυττάρων με μοσχεύματα από τράπεζες του Εξωτερικού με ετήσιο κόστος 1.700.000».

Σάκης Ρουβάς

Σάκης Ρουβάς

Ακολούθησε η σύντομη ομιλία του Διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, κυρίου Στέλιου Γραφάκου, η οποία ήταν επικεντρωμένη στις προϋποθέσεις και στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που επιθυμεί να γίνει δότης μυελού των οστών: «Για να πραγματοποιηθεί μεταμόσχευση είναι απαραίτητο να βρεθεί ο κατάλληλος δότης, ένα μοναδικό άτομο που έχει ιστική ομοιότητα με τον ασθενή. Επειδή μόνο το 30% των ασθενών βρίσκει συμβατό δότη στην οικογένειά του, για τους περισσότερους ασθενείς αναζητείται ένας μη συγγενής εθελοντής με κατάλληλη συμβατότητα από τις διεθνείς τράπεζες. Εθελοντής δότης μπορεί να γίνει κάθε άτομο από 18 μέχρι 45 χρόνων, με καλή υγεία και διάθεση να προσφέρει. Η διαδικασία της συλλογής αιμοποιητικών κυττάρων είναι σήμερα απλή, ακίνδυνη και γίνεται με τα μηχανήματα κυτταραφαίρεσης, περίπου σαν αιμοδοσία. Το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, με στόχο να εγγράψει 100.000 δότες την επόμενη πενταετία, βρίσκοντας δότες για το 80% των Ελλήνων ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση».

sakis paidi

Μετά το τέλος των ομιλιών έγινε η παρουσίαση των δύο πρώτων τηλεοπτικών ενημερωτικών μηνυμάτων σχετικά με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, όπου ο Αγγελιοφόρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ», Σάκης Ρουβάς, καλεί το κοινό να συμβάλει στο νέο όραμα της «ΕΛΠΙΔΑΣ».

Το πρώτο μήνυμα στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τη δημιουργία της Τράπεζας, ενώ το δεύτερο βάζει τον καθένα από μας μπροστά στο πρωτόγνωρο συναίσθημα ότι μπορεί η ζωή ενός ανθρώπου να κρέμεται μόνο από το χέρι μας.

Ο Σάκης Ρουβάς , παίρνοντας τον λόγο, ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη που του έδωσε την ευκαιρία να ανήκει στην αγκαλιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», υποσχέθηκε ότι θα είναι πάντα εκεί για να συμβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί στο έργο του Συλλόγου, και προσφέρθηκε να γίνει ο πρώτος εθελοντής δότης της Τράπεζας.

Η κυρία Βαρδινογιάννη τον ευχαρίστησε θερμά που ηγείται της καμπάνιας για τη Τράπεζα , ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την ευγενική τους προσφορά την εταιρεία Progressive που σχεδίασε και υλοποίησε την καμπάνια, και την καλλιτεχνική ομάδα White Room, που ήταν υπεύθυνη για τη σκηνοθεσία και την παραγωγή των σποτ.

Η κυρία Βαρδινογιάννη κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου είπε: «Είμαι βέβαιη ότι τα μηνύματα αυτά θα πετύχουν το σκοπό τους: να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, ώστε η χώρα μας να τοποθετηθεί ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες κοινωνικής ευαισθησίας. Όπως αξίζει στο λαό μας, που έχει δείξει ότι ενωμένος κάνει θαύματα!».

error: Content is protected !!