ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ένα δείπνο στον «Βασίλαινα» είναι από μόνο του γιορτή!

Ο τίτλος δεν μπήκε τυχαία, αφού το διαπίστωσα προσωπικά πριν λίγα βράδια που είχαμε την ευκαιρία να δειπνήσουμε στον «Βασίλαινα» με δύο φιλικά μας ζευγάρια. Γεύσεις γιορτινές, γεύσεις γνήσιες και αληθινές σε μενού που δημιουργήθηκαν για τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου μάς καλωσορίζουν στον «Βασίλαινα» με τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που χαρακτηρίζει τον χώρο και απαιτούν οι γιορτές.

Λοιπόν, στον «Βασίλαινα» η ζωή είναι έντονη και γεμάτη. Με σταθερές και με εκπλήξεις. Μπορεί επειδή δεν άλλαξε ποτέ το όνομα του ιδρυτή και εμπνευστή του, διατηρώντας έτσι την αυθεντικότητά του. Ίσως όμως και επειδή οι συνεχιστές του ιστορικού εστιατορίου μοιράζονται το ίδιο ουσιαστικό όραμα τού τότε που είναι η απόλυτη ευχαρίστηση του επισκέπτη αλλά ταυτόχρονα κοιτούν στο αύριο της τέχνης τους και πηγαίνουν τη γεύση πολλά βήματα μπροστά. Γεγονός είναι πως εκεί, ο ίδιος ο χώρος είναι γεμάτος ανθρώπινα συναισθήματα, προσδοκίες και όνειρα. Είναι ανοιχτόκαρδος, είναι καλός συνομιλητής και εξαιρετικός οικοδεσπότης.


Ανοίγει την καρδιά του στο αστικό τοπίο της πιο χαρακτηριστικής περιοχής της πρωτεύουσας, αφού η αλησμόνητη Μαρία Κοκκίνου και ο Ανδρέας Κούρκουλας -aka KK Architects- αποφάσισαν το βλέμμα του επισκέπτη εκεί να συμπορεύεται με την όψη που είχε φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Μόραλης το 1960 στο Χίλτον. Έτσι, τα στοιχεία είναι εμφανή στα ακατέργαστα υλικά ενώ λεπτομέρειες μεταμορφώνονται με λεπτότητα δημιουργώντας ένα οικείο αποτέλεσμα.


Συνομιλεί με το τότε διατηρώντας την απλότητα της γευστικής αφήγησης, συνομιλεί με τη φύση, αξιοποιώντας τους θησαυρούς της θάλασσας και του αγρού, συνομιλεί με το μέλλον μέσα από τις προτάσεις και τους πειραματισμούς του σεφ Μανώλη Γαρνέλη.


Και τέλος, υπερηφανεύεται σαν οικοδεσπότης αφού εκεί ο επισκέπτης νιώθει πως χαρίζει στον εαυτό του ένα «δώρο», ένα δώρο που διαρκεί όση ώρα τον περιποιούνται όπως του αξίζει. Η φιλοξενία παντρεύεται αρμονικά με τις γεύσεις, η κάβα παρασύρει σε έναν μαγευτικό μυστικό χορό και οι καρδιές, χώρου και ανθρώπων ενώνονται στη γιορτή της γελαστής παρέας ή του προσωπικού τετ α τετ.


Σε μια τέτοια γιορτή, γεμάτη αγάπη και χριστουγεννιάτικη ευφορία, υποδέχεται ο «Βασίλαινας» τον κόσμο την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με γιορτινό πολύχρωμο μενού που κλείνει το μάτι σε συνδαιτημόνες μα και στα ξωτικά της πόλης. Μπες εδώ για να δεις τα μενού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και εδώ για να δεις στα Insta stories μου την βραδιά που το επισκέφτηκα για να δειπνήσω παρέα με φίλους.

Credits: Θανάσης Καρατζάς, Κατερίνα Αυγερινού

error: Content is protected !!