ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Εμβληματική εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Nelson Mandela!

Με μια εμβληματική εκδήλωση, φόρο τιμής στο έργο και την παρακαταθήκη του Nelson Mandela, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» τίμησε τη Διεθνή Ημέρα Nelson Mandela, που είναι η 18η Ιουλίου.
Με πρωτοβουλία της βραβευμένης με το Βραβείο Nelson Mandela 2020-2025 από τον ΟΗΕ κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου του «Ιδρύματος Nelson Mandela» κυρίου Sello Hatang, επικεφαλής Διεθνών Οργανισμών και σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο συμμετείχαν στην εκδήλωση με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκπαίδευση: Το όραμα για ένα καλύτερο αύριο», αποτίωντας φόρο τιμής στον αγωνιστή- σύμβολο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και σε ένδειξη αναγνώρισης του σπουδαίου έργου του «Ιδρύματος Nelson Mandela» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, η κυρία Βαρδινογιάννη απένειμε το «Τιμητικό Βραβείο του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 2021» στο «Ίδρυμα Nelson Mandela».
Στην εισαγωγική της ομιλία η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε για την παρακαταθήκη του σπουδαίου αγωνιστή και τόνισε πως ακολουθώντας τα διδάγματα του Mandela η νέα γενιά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, ενώ αναφέρθηκε στην έννοια «ubuntu» που στη γλώσσα του Μαντέλα σημαίνει «ανθρωπότητα», λέγοντας: «Ας κάνουμε την κάθε ημέρα, ημέρα Μαντέλα. UBUNTU! To πνεύμα του Νelson Mandela UBUNTU εμπεριέχει την παγκόσμια συναντίληψη και αποτελεί τρόπο σκέψης και ζωής με τις αρχές του σεβασμού, της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης, της ανιδιοτέλειας και της συναδέλφωσης! »

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

Στον βιντεοσκοπημένο της χαιρετισμό η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως η παρακαταθήκη του Mandela θα πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για τις νέες γενιές.

«Η 18η Ιουλίου, επέτειος γενεθλίων του Νοτιοαφρικανού ηγέτη, περισσότερο ίσως από μία ημέρα μνήμης της κληρονομιάς που άφησε αποτελεί μία πρόσκληση προς τις νεότερες γενιές να προαγάγουν τις αρχές που υπερασπίστηκε ο ίδιος και να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους στον αγώνα για την εμπέδωση της Δημοκρατίας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να αγωνιστούν για την αντιμετώπιση της κοινωνικής αδικίας και της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών και την εξάλειψη των ανισοτήτων και των κάθε είδους διακρίσεων και μορφών καταπίεσης. Παράλληλα η ημέρα αυτή, οφείλουμε να δώσουμε στα νέα παιδιά τα εφόδια για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μέσα από την παιδεία και τον εμπλουτισμό της γνώσης τους» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Συντονιστής της εκδήλωσης, στην οποία τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, ήταν ο δημοσιογράφος κύριος Παύλος Τσίμας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με μηνύματά τους ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κύριος Antonio Guterres και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay. Ο κύριος Guterres υπογράμμισε τον σπουδαίο ρόλο της παιδείας για ένα καλύτερο αύριο και χαιρέτισε το έργο του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres

Στον χαιρετισμό της η κυρία Azoulay μίλησε για τη σημασία της εκπαίδευσης για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος, ενώ αναφέρθηκε και στο σημαντικό έργο των Ιδρυμάτων «Nelson Mandela» και «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Η Πρώτη Κυρία της Κύπρου κυρία Άντρη Αναστασιάδη στο πλαίσιο της ομιλία της αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της παιδείας κάνοντας λόγο «υψηλή και ανιδιοτελή προσφορά», ενώ τόνισε τη σημασία της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια εποχή όπως η σημερινή.
Ο Υπουργός Εξωτερικών κύριος Νίκος Δένδιας, σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του, μίλησε για το πόσο ξεχωριστός ήταν ο Mandela για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όχι μόνο ως ηγέτης, αλλά πάνω από όλα ως άνθρωπος: «Ο Mandela έλεγε ότι η Ελλάδα είναι η μητέρα της Δημοκρατίας και θα ήθελε η Νότιος Αφρική να γίνει μια από τις νεότερες κόρες της. Ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε ηγέτης της ανθρωπότητας. Πρωτοπόρος στη ζωή. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με το ψυχικό σθένος να ηγηθούν σε μία εξέγερση. Δεν υπάρχουν αρκετοί να καθοδηγήσουν τους λαούς τους προς την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Κατά τούτο ο Ν. Μαντέλα υπήρξε Άξιος Ηγέτης του λαού του, αλλά κυρίως Άξιος Άνθρωπος». Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κύριος Κωνσταντίνος Τσιάρας μίλησε για την παρακαταθήκη του Mandela για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενώ στη σημασία της εκπαίδευσης από την πιο τρυφερή ηλικία αναφέρθηκε η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου στην δική της ομιλία.

«Αυτό πίστευε και διακήρυττε ο Νέλσον Μαντέλα: Αν κάποιος μαθαίνει να μισεί, τότε μαθαίνει και να αγαπά και η αγάπη ταιριάζει περισσότερο στην ανθρώπινη φύση από το αντίθετό της. Αυτό πρέπει να είναι σήμερα το όραμα μας και η υλοποίησή του περνάει μέσα από την εκπαίδευση και το ελληνικό σχολείο. Εμείς βάζουμε το λιθαράκι μας ξεκινώντας από την πιο τρυφερή τους ηλικία και μέσα από αναμορφωμένα παιδαγωγικά προγράμματα επιδιώκουμε τα παιδιά να μάθουν να βλέπουν τη διαφορετικότητα ως πλούτο και όχι ως απειλή», είπε η κ. Μιχαηλίδου

Η Α.Ε. η Πρέσβης της Ν. Αφρικής κυρία Beryl Rose Sisulu συγκίνησε τους παραβρισκόμενους μιλώντας για την μάχη της κόρης της με τον καρκίνο και υπογράμμισε την ανεκτίμητη προσφορά της κυρίας Βαρδινογιάννη η οποία αναγνωρίστηκε και διεθνώς από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με το Βραβείο Nelson Mandela 2020, και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2019) και Μέλος του Συμβουλίου FIGHT IMPUNITY κύριος Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε τη σημασία να κρατήσουμε ζωντανή την παρακαταθήκη του Mandela βάζοντας τέλος στη βία, την αδικία και τις διακρίσεις.

Ελένη Αρβελέρ

Με μια συγκλονιστική ομιλία για την αξία της παιδείας η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, καθήλωσε το κοινό: «Η αρετή διδάσκεται. Αυτό κάνει δυνατή για όλους, χάρη στην παιδεία, την ικανότητα για την δημοκρατία. Γίνονται όλοι ίσοι στην ισονομία, στην ισοπολιτεία και στην ισηγορία, δηλαδή να μιλάνε με τον ίδιο τρόπο, τον ίδιο λόγο. Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον πολιτισμό και αυτό είναι κατόρθωμα μόνο της αρετής που διδάσκεται. Να καταλήξω: Αντίθετα από τον αξιωματούχο των Ναζί Μπάλτοχ φον Σίραχ που έλεγε πως όταν ακούει την λέξη «πολιτισμό» βγάζει το περίστροφό του, θα ήθελα να λέμε εμείς και στα παιδιά και όλοι να το κάνουμε πράξη όταν ακούμε την λέξη «περίστροφο», να βγάζουμε τον πολιτισμό μας. Αυτό είναι το δίδαγμα, αυτό μας δίδαξαν οι μεγάλοι σαν αυτόν που τιμούμε σήμερα, δηλαδή τον Mandela, και ίσως και όσους του μοιάζουν, δηλαδή την κυρία Βαρδινογιάννη και όσους είναι σήμερα μαζί της».

Kerry Kennedy

Η Πρόεδρος του «Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights» κυρία Kerry Kennedy μίλησε για τη σημασία της μεταλαμπάδευσης στις νέες γενιές της σημασίας του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα που άλλωστε αποτελεί και στόχο του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» του «Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights», που σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» διδάσκεται και στα ελληνικά σχολεία.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη απονέμει στον Sello Hatang το Βραβείο Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Αμέσως μετά ακολούθησε η τελετή βράβευσης του «Ιδρύματος Nelson Mandela» με το «Τιμητικό Βραβείο του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 2021» από την κυρία Βαρδινογιάννη. Το Βραβείο παρέλαβε συγκινημένος ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος κύριος Sello Hatang ο οποίος, αφού ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη, μίλησε αναλυτικά για το έργο και τη ζωή του Mandela, την μεγάλη αλλαγή που έφερε στην Αφρική, τα διδάγματά του και πως μπορεί αυτά να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε ένα καλύτερο μέλλον, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά και στη βράβευση της κυρίας Βαρδινογιάννη με το Βραβείο Nelson Mandela 2020 από τον ΟΗΕ.

Ο Βασίλης Παναγιωτίδης, Kgopotso Rose John, Mark Chait, Beryl Rose Sisulu, Patricia Abrahams, Danel Stemmer

Ιωάννης Σαρμάς, Θάνος Δημόπουλος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Μανώλης Παπασάββας

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Δόμνα Μιχαηλίδου

Αθανασία Μαρινάκη, Αφροδίτη Πλακιωτάκη, Ελένη Σαμαρά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Sello Hatang, ΑΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με καλλιτέχνες από την Ν. Αφρική: τον βραβευμένο με Emmy συνθέτη του Hollywood Mark Chait να παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το κομμάτι που έγραψε και αφιέρωσε στον Nelson Mandela με τίτλο «Forever Going Home», σε στίχους του βραβευμένου με Grammy Charlie Midnight, καθώς και την ερμηνεία του τραγουδιού «Paradise – African Dream» από την Patricia Abrahams, την οποία συνόδευσε με πιάνο ο Μάκης Μέρλος.

Patricia Abrahams

Mark Chait

Beryl Rose Sisulu, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Άντρη Αναστασιάδη, Sello Hatang

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!