Έκθεση φωτογραφιών του Πάνου Κοκκινιά στην Ελληνογερμανική Αγωγή και δημιουργία έργου in situ!

17/01/2020 • LIFESTYLE

Ένα εικαστικό γεγονός πραγματοποιήθηκε με τις πρώτες ανάσες της νέας χρονιάς στην Ελληνογερμανική Αγωγή. Η έκθεση φωτογραφιών του φωτογράφου Πάνου Κοκκινιά εγκαινιάστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σχολείου και πλαισιώθηκε από ξεχωριστές δράσεις. Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογερμανικής Αγωγής ήταν αναρτημένες και εξαιρετικά φωτισμένες αντιπροσωπευτικές έγχρωμες φωτογραφίες του καλλιτέχνη, για τον οποίο μίλησε η επιμελήτρια της έκθεσης, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης, κυρία Αθηνά Σχινά.

Ο διευθυντής της Ελληνογερμανικής Αγωγής, κ. Σταύρος Σάββας και η επιμελήτρια της έκθεσης, κα Αθηνά Σχινά με τον Πάνο Κοκκινιά στα εγκαίνια της έκθεσής του στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Ως ειδικός αναφέρθηκε με γλαφυρότητα και συμπυκνωμένο λόγο στη ‹‹φιλοσοφία›› της εικονιστικής σκηνοθεσίας με την οποία ο Πάνος Κοκκινιάς διαμορφώνει τις φωτογραφικές του συνθέσεις, οι οποίες αποτυπώνονται ως στιγμιαία γεγονότα, φωτίζοντας ωστόσο τις παραδοξότητες, τις αντιφάσεις, τα ερωτηματικά και τις ουτοπίες των καθημερινών ανθρώπων που καθρεφτίζουν τους εαυτούς μας. Στην συνέχεια η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομίλησε με τον δημιουργό ενώπιον του κοινού και του έθεσε καίριες ερωτήσεις σχετικά με τους τρόπους που δημιουργεί ανά περίπτωση τα έργα του.

Ο Πάνος Κοκκινιάς συνομιλεί με τη δημοσιογράφο, κα Μαργαρίτα Πουρνάρα στα εγκαίνια της έκθεσής του στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Εκείνος μίλησε με εξομολογητικό χαρακτήρα για τον εαυτό του και την τέχνη του καθώς και για τις φωτογραφίες της έκθεσης. Εξήγησε ότι χρησιμοποιεί τη ζωή του στις εικόνες του, «χρησιμοποιεί» φίλους και συγγενείς, τους οποίους και ευχαρίστησε για την υπομονή τους, ενώ δεν δίστασε να εξομολογηθεί ότι έχει πολύ άγχος στη δουλειά του, ότι η δουλειά του έχει πολύ «κουζίνα», όπως χαριτολογώντας ανέφερε. Μεταξύ άλλων είπε: «Με τη φωτογραφία μπορεί να πει κανείς είτε αλήθειες είτε ψέματα. Κριτήριο για το αν η φωτογραφία έχει αξία είναι το να μεταφέρει ένα νόημα και όχι το πώς αυτή έγινε». Ο Πάνος Κοκκινιάς παραδέχτηκε ότι ασχολείται πολύ με τη λεπτομέρεια και χρησιμοποιεί πολλές λήψεις, πριν καταλήξει στην τελική εικόνα.

Οι κ.κ. Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Αθηνά Σχινά, Μαργαρίτα Πουρνάρα, και Φώτης Απέργης στα εγκαίνια της έκθεσης του Πάνου Κοκκινιά στην Ελληνογερμανική Αγωγή

κ. Σωτήρης Τσιόδρας με τη σύζυγό του Μίνα στα εγκαίνια της έκθεσης του Πάνου Κοκκινιά στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή βραδιά ολοκληρώθηκε δημιουργικά, αφού αρκετοί παριστάμενοι από το κοινό, παιδιά, γονείς και φιλότεχνοι, συμμετείχαν στη σκηνοθεσία μιας εμπράγματης εικαστικής «παραγωγής» του Πάνου Κοκκινιά, που όλοι μαζί χάρηκαν, καθώς αποτέλεσαν μέρη ενός ζωντανού και διαδραστικού έργου, που αποτύπωσε ο φωτογραφικός του φακός.

Στο αίθριο της Ελληνογερμανικής Αγωγής ο Πάνος Κοκκινιάς σκηνοθετεί και φωτογραφίζει

Σε ερώτηση για το «μέγεθος» των ανθρώπων στις φωτογραφίες του, o Πάνος Κοκκινιάς αφοπλιστικά απάντησε: «Πολλές φορές οι άνθρωποι φαίνονται μικροσκοπικοί στα έργα μου, ακριβώς διότι ο άνθρωπος είναι μικροσκοπικός σε σχέση με τον κόσμο». Για την πηγή ή τις αφορμές της έμπνευσής του ο Πάνος Κοκκινιάς ανέφερε: «Δεν πιστεύω στην έμπνευση. Όσο μεγαλώνω συνειδητοποιώ ότι μέσα από το έργο μου θέλω να μιλήσω για τον κόσμο».

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons