Εκδήλωση για την Επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας!

21/10/2019 • LIFESTYLE

Εκδήλωση για την Έναρξη του Εορταστικού Κύκλου Εκδηλώσεων για την Επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη λαμπρότητα, τη Τετάρτη που μας πέρασε, στο Ζάππειο Μέγαρο.

ΒΑΡΔΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπύλων και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, συνεχάρη το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και Εσωτερικών για την εξαιρετική έμπνευση και πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν αυτό τον, ιστορικής σημασίας, εορταστικό κύκλο εκδηλώσεων και τόνισε: «Η Ελλάδα, πιστή στις ιστορικές της παρακαταθήκες, παραμένει – και μάλιστα υπό την συγκυρία της «φλεγόμενης» από τις πολεμικές συγκρούσεις ευρύτερης περιοχής μας – ένα είδος «ακραίου ορίου» της Δύσης προς την Ανατολή, εκπροσωπώντας, μέσω του Ελεύθερου Πνεύματος και του Πολιτισμού της, την γνήσια και ανιδιοτελή υπεράσπιση της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Με κυριότερη γέφυρα εκείνη του ισότιμου και εποικοδομητικού Διαλόγου των Πολιτισμών, αφού για εμάς, τους Έλληνες, δεν νοείται «σύγκρουση» μεταξύ πραγματικών Πολιτισμών […] πρέπει να ξαναχτίσουμε γέφυρες και να δείξουμε πώς ο δικός μας πολιτισμός στηρίζει τον διάλογο».

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΣΙΣΣΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μια σημαντική εκδήλωση με την οποία εκκινούμε ως ελληνική Πολιτεία, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τις εκδηλώσεις με τις οποίες θυμόμαστε και πάλι τα σπουδαία πράγματα που έγιναν σε αυτή την χώρα πριν από 2.500 χρόνια». Η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού με την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού ετοιμάζεται για τον εορτασμό της σημαντικής αυτής επετείου ενώ μίλησε αναλυτικά για τη σημασία της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας αλλά και της Μάχης των Θερμοπυλών.

Η κυρία Βαρδινογιάννη από την πλευρά της ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο που έθεσε υπό την αιγίδα του τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά και τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη για την μεγάλη τιμή, ενώ τόνισε ότι το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» θέτει ως στόχο η σημαντική αυτή επέτειος να καταστεί κτήμα της νέας γενιάς: «Νιώθω βαθύτατη τιμή και θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη για την σημαντική αποστολή που μου αναθέτει. Αποτελεί για μένα χρέος και μεγάλη ευθύνη να εργαστώ για τη χώρα μου και με χαρά θα συνεργαστώ με την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο για να οργανώσουμε από κοινού αυτόν τον εορτασμό. Έναν εορτασμό που πρέπει να μιλήσει στη σύγχρονη εποχή. Με σύγχρονους όρους για τις πανάρχαιες αξίες που όμως είναι οι μόνες που μπορούν να εγγυηθούν το μέλλον της Δημοκρατίας που είναι ευθύνη όλων μας. Οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα υπάρχουν και σήμερα, και ως έννοιες είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρες. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι στον εορτασμό μας για την Επέτειο των 2500 χρόνων οφείλουμε πάνω από όλα να δώσουμε σφραγίδα ιδεολογική και εθνική, προωθώντας όμως συγχρόνως μια πολιτική ανάδειξης των ιστορικών περιοχών όπου γράφτηκε η ιστορία. Από την πλευρά του Ιδρύματός μας, στόχος μας είναι μέσα από Επετειακές Εκδηλώσεις να κάνουμε την ιστορία αυτών των μαχών και τη σημασία τους κτήμα της νέας γενιάς. Με δράσεις σε σχολεία όλης της χώρας, σκοπεύουμε να δώσουμε στους μαθητές και τις μαθήτριες αφορμές για να αναλύσουν την ιστορία και να εμπνευστούν από τους συμβολισμούς της. Να ενδυναμώσουν την εθνική τους συνείδηση και να δημιουργήσουν με τη δική τους γλώσσα και φαντασία την αυριανή δημοκρατία[…] Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν τόπος διαλόγου. Εύχομαι οι εκδηλώσεις μας να ανοίξουν έναν τέτοιο διάλογο Δημοκρατίας που εδράζοντας στο χθες, θα συμβάλει στην κατανόηση του σήμερα, με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία και το χτίσιμο ενός καλύτερου Αύριο για όλους τους λαού του κόσμου. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το Αισχύλειον «Ίτε Παίδες Ελλήνων».

ΕΛΕΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΙΜΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ & ΡΟΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΠΗ ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κύριος Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος μάλιστα έκλεισε την εκδήλωση απαγγέλοντας ένα απόσπασμα από την τραγωδία «Πέρσες» του Αισχύλου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ, ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ

RICHARD & EIA JACKSON

ΣΥΜΕΩΝ ΤΣΟΜΩΚΟΣ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΔΑΝΕΛΙΑΝ, ΜΙΛΤΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ

ΛΩΡΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, ΑΝΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ

ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΛΑΚΑ, ΚΑΙΤΗ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

ΝΤΟΡΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΝΙΚΗ ΔΑΝΕΛΙΑΝ, ΕΙΡΗΝΗ ΔΑΝΕΛΙΑΝ, ΚΛΑΙΡΗ ΤΣΑΒΛΙΡΗ

ΛΙΛΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΑΛΑΟΥΝΗ

ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΖΑΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΙΓΚΑ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΙΣΑΡΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΕΛΛΗΝΑ, ΝΙΚΗ ΔΑΝΕΛΙΑΝ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons