ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ειρήνη Δανιόλου Νεοφύτου & Ζέττα Αντσακλή:«Clouds: Τέχνη και Τεχνολογία»

«Clouds Τέχνη και Τεχνολογία» είναι ο τίτλος της έκθεσης εικαστικών της Ειρήνης Δανιόλου Νεοφύτου και της Ζέττας Αντσακλή, που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 19:00, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Κάτω από τον «έναστρο» ιστορικό θόλο του παλαιού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου δημιουργήθηκε ένα σκηνικό εικαστικό, με τα ζωγραφικά έργα της Ειρήνης Δανιόλου Νεοφύτου και τις φωτογραφικές, ‘cloudscape’ λήψεις, της Ζέττας Αντσακλή που μας παροτρύνουν να παρατηρήσουμε την αέναη τροχιά των νεφών που χαρίζουν στη ζωή μας ανεπανάληπτη ομορφιά!

Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Κλέα Σουγιουτζόγλου, καθώς και το συγκκεριμένο κείμενο.

Ειρήνη Δανιόλου Νεοφύτου

Με τη δύναμη της φαντασίας και την τολμηρή πινελιά  του Trompe l oeil, η Ειρήνη Δανιόλου Νεοφύτου αποτυπώνει την χρωματική αίσθηση του σύννεφου επάνω στον καμβά και μας ταξιδεύει σε έναν ονειρικό κόσμο, άναρχο και συνάμα  γοητευτικό .
Οι απερίγραπτες αποχρώσεις που διαχέονται από τις ακτίνες του ηλίου δημιουργούν ένα πίνακα στα όρια της αφαίρεσης, χωρίς περίγραμμα η μορφή. Το ίδιο το χρώμα πλάθει  τα σχήματα, όπως και στον ουρανό, που τα σύννεφα μοιάζουν  με αξεπέραστα  έργα τέχνης, ζωγραφισμένα από το πολυτάλαντο χέρι της Φύσης. Μέσα από έντονη  ψυχική μέθεξη με το ουράνιο τοπίο, η Ειρήνη Δανιόλου Νεοφύτου τολμά να ζωγραφίσει τις αιθέριες οπτασίες με εκρηκτική δύναμη και να καταγράψει την συναισθηματική της φόρτιση  με κόκκινα σύμβολα από τον δικό της εσωτερικό κόσμο . Οι ρομαντικοί  στίχοι γνωστών μας ποιητών  συνοδεύουν τους πίνακες με λόγο έμμετρο εμπνευσμένο από τα φευγαλέα σύννεφα.

Ζέττα Αντσακλή

Από το φαντασιακό τοπίο της Ειρήνης Δανιόλου Νεόφυτου  περνάμε στον εικαστικό φωτογραφικό ρεαλισμό της Ζέττας Αντσακλή και την πανοραμική άποψη του ουρανού σε δυο  εμβληματικές  ‘Cloudscape’ φωτογραφίες .
Ο φακός της Ζέττας Αντσακλή  παγώνει τη στιγμή με ακρίβεια και μεταφυσική υπερβατική φωτεινότητα, με τα δυο αεροπλάνα να  διασχίζουν   τα σύννεφα σε μαγική τροχιά πετώντας ανάμεσα τους . Στην εποχή του internet και της τεχνητής νοημοσύνης, αυτό το άυλο, αιθέριο νέφος,η θεϊκή Νεφέλη που απαθανάτισε μοναδικά ο φακός της Ζέττα Αντσακλή, έχει αποκτήσει μια νέα μεταφορική υπόσταση. Περιγράφεται  συμβολικά σαν ένα νεφέλωμα με άπειρες πληροφορίες, που κινείται  αόρατα ανάμεσα μας και είναι προσβάσιμο από παντού  αποθηκεύοντας  όλα μας τα αρχεία. Γέμισαν οι υπολογιστές με αμέτρητα συννεφάκια, γαλάζια και ασημένια. Ωστόσο, παρόλο που η τεχνολογία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εικονικό ψηφιακό τοπίο και να παρασύρει τους νέους της “i generation” σε μια ηλεκτρονική ψευδαίσθηση τίποτα δεν είναι ικανό να υποκαταστήσει την μαγεία του απέραντου γαλάζιου ουρανού με τα σύννεφα σε αέναη κίνηση .

Έργο Ζέττας Αντσακλή

Η έκθεση θα διαρκέσει από 15-30 Μαΐου 2019.

error: Content is protected !!