ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Εγκυμοσύνη και Γυμναστική: Πώς συνδυάζονται;

Από τον Μαιευτήρα Γυναικολόγο, Κωνσταντίνο Κωσταρά

Η άσκηση και η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών, στη βελτίωση του ύπνου και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων εγκυμοσύνης. Ειδικότερα, για τις γυναίκες που έχουν συνηθίσει να αθλούνται συστηματικά τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την εγκυμοσύνη είναι σημαντικό να μη διακόψουν απότομα την άσκηση καθώς μπορεί να επηρεαστεί το βάρος, η μυϊκή δύναμη και η αντοχή τους. Είναι γεγονός ότι ανέκαθεν η γυμναστική είχε θετική επίδραση στον οργανισμό. Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ: είναι φράση διαχρονική, που έλεγαν και οι αρχαίοι και είχαν δίκιο.

Υπάρχουν διάφορα είδη γυμναστικής με τα οποία μπορεί κάθε γυναίκα να ασχοληθεί κατά τη διάρκεια της κύησης ανάλογα πάντα και με την σωματική της κατάσταση. Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο μπορείτε να συνεχίσετε τις σωματικές δραστηριότητες που κάνατε και πριν την εγκυμοσύνη. Επιβάλλεται ωστόσο να αποφεύγετε έντονες κινήσεις και είδη γυμναστικής που εγκυμονούν κινδύνους πτώσης. Από τα μισά της εγκυμοσύνης συνιστάται να μειώσετε στο 50% την άσκηση γιατί αυξάνονται οι ανάγκες «αιμάτωσης» της μήτρας. Πάντα η άσκηση θα πρέπει να συσχετίζεται με την πορεία της εγκυμοσύνης και ανάλογα να προσαρμόζεται.
Μια ασφαλής πρόταση για άσκηση κατά τη διάρκεια της κύησης είναι η Yoga η οποία ενδυναμώνει μυϊκά το σώμα όσο αυξάνεται το βάρος λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου, αλλά ταυτόχρονά βοηθά στην ηρεμία, τη συγκέντρωση και την ψυχική ετοιμασία για τον τοκετό.
Το περπάτημα είναι ακόμη ένας πολύ καλός τρόπος για αθληθείτε χωρίς έντονη κόπωση ή καταπόνηση της καρδιάς. Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτιώνει τη διάθεση, βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας αίματος και στην καταπολέμηση σχηματισμού κιρσών. Τέλος η κολύμβηση αποτελεί μια καλή εναλλακτική πρόταση για γυμναστική, διότι το σώμα γυμνάζεται χωρίς να καταπονούνται οι αρθρώσεις, δεν κινδυνεύει η μέση και εκμηδενίζεται ο κίνδυνος τραυματισμών. Το κολύμπι προσφέρει μείωση του σωματικού βάρους, περιορισμό των οιδημάτων, μικρότερη εμφάνιση οσφυαλγίας και μικρότερη διάρκεια τοκετού. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση μαζί με την προτροπή για άσκηση πρέπει να δίνονται οι κατάλληλες συμβουλές, από τον προσωπικό σας ιατρό ώστε να αποφεύγονται τυχόν προβλήματα και να συνεχίζεται με ασφάλεια η ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης.

Κωνσταντίνος Κωσταράς
Μαιευτήρας γυναικολόγος
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιατρός Αναπαραγωγής
Ιδρυτικό μέλος της Institute of Life-ΙΑΣΩ
Τηλέφωνο: +30 210 6425 949
Κινητό: +30 6944 366 967

error: Content is protected !!