ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη: 100 χρόνια από τη γέννησή του

Στο νησί που περνούσε τα καλοκαίρια του ζωγραφίζοντας ο Γιάννης Μόραλης, ο δήμος της Αίγινας, οι συλλέκτες, οι φίλοι και οι μαθητές του, διοργανώνουν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 ένα θερμό, λιτό αφιέρωμα για να τιμήσουν τον σημαντικό καλλιτέχνη και αγαπημένο τους φίλο.

Είναι η πρώτη εκδήλωση που γίνεται για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες:
α) Έκθεση στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο με πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη, τα οποία προέρχονται από την Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου Γκίκα (Μουσείο Μπενάκη) και από την προσωπική συλλογή της Πέγκυ Ζουμπουλάκη με το εμβληματικό έργο «Πανσέληνος Μ» 1977-1979.
β) Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας όπου θα εκτεθούν μικρότερα έργα, σχέδια, σπουδές, χαρακτικά, καθώς και 10 φωτογραφίες του διακεκριμένου φωτογράφου Jean-François Bonhomme, απ’ τα εργαστήρια του καλλιτέχνη. Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή της Alpha Bank, τη συλλογή του Σωτήρη Φέλιου και άλλες ιδιωτικές συλλογές. Εγκαίνια Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016, 19:30 (Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση).
γ) Το αφιέρωμα θα πλαισιωθεί με ποικίλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους στην Αίγινα. Όπως, έκθεση αφιέρωμα στον Ι. Μόραλη με έργα μαθητών του, ομιλίες, ξεναγήσεις.

Γιάννης Μόραλης, Αίγινα.

Γιάννης Μόραλης, Αίγινα.

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον ιστορικό Γιώργο Καλόφωνο, την Δάφνη Ζουμπουλάκη και την υπεύθυνη των εικαστικών προγραμμάτων Βάσω Καλουδιώτη.
Η έναρξη του αφιερώματος σηματοδοτήθηκε με την τοποθέτηση -στις 29 Ιουλίου 2016, στο παλιό λιμάνι του νησιού- του μεγάλου γλυπτού του Ι. Μόραλη, συμβολική δωρεά της Πέγκυς Ζουμπουλάκη στο δήμο της Αίγινας.

Εργαστήριο Αίγινας, Αδημοσίευτη Φωτογραφία

Εργαστήριο Αίγινας, Αδημοσίευτη Φωτογραφία

Η τελική τοποθεσία του έργου θα οριστεί με απόφαση της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί από εκπροσώπους του εικαστικού και πνευματικού κόσμου. Μια διαδικασία αναγκαία πάντοτε, σε ανάλογες περιπτώσεις. Οι συγκινητικές εκδηλώσεις για το έτος Μόραλη, πραγματοποιήθηκαν χάρη, στην πολύτιμη συνεργασία με τον Δήμαρχο Αίγινας, Δημήτρη Μούρτζη, στην αυθόρμητη ανταπόκριση των συλλεκτών, στις ακούραστες προσπάθειες των οργανωτών και στις ευγενικές χορηγίες των εταιρειών Philippos Hellenic Goods, Γ. Καραβία και Move Art.

error: Content is protected !!