Eggs Benedict & sauce Hollandaise by Sia Xanalatos…Ή, μην ξανά κοροϊδέψετε όποιον πάρει μαθήματα μαγειρικής για αυγά!

Λοιπόν, έγραψα για τα απίθανα γεύματα που μας επιφύλασσε κάθε πρωί η Σία στη Σύρο…

Ο Άγγελος Μπασινάς περιμένει τα eggs Benedict της Σίας μετά από πεζοπορία μίας ώρας στην παραλία της Λίας…
Όταν μου έλεγαν οι φίλες μου τον χειμώνα πως μεταξύ άλλων πήραν μαθήματα για brunch στον Χριστόφορο Πέσκια κρυφογελούσα… “Μα μάθημα για να μάθεις να κάνεις αυγά;” Μέχρι που δοκίμασα τα Eggs Benedict με sauce Hollandaise της Σίας! Σκοτωμός γινόταν κάθε πρωί για το ποιος θα σερβιριστεί τα πρώτα αυγά της, μιας και η οικοδέσποινα μας φοβόταν μήπως στα επόμενα της έκοβε η sauce. Φυσικά η sauce δεν έκοψε ποτέ, όμως τα πρώτα αυγά που έβγαιναν ήταν πάντα πειρασμός…
Δοκιμάστε να τα φτιάξετε είτε για τους καλεσμένους σας είτε για την οικογένεια σας, και αν δεν σας βγουν από την πρώτη , μην πτοείστε , συνεχίστε την προσπάθεια, αξίζει!
Η διαδικασία:
Χρησιμοποιούμε δύο κατσαρόλες, μία για να βράσουμε τα αυγά, και μία άλλη στο διπλανό μάτι για την sauce Hollandaise που την βράζουμε σε μπεν μαρί.
Μόλις πάρει βράση το νερό για τα αυγά χαμηλώνουμε κατευθείαν την φωτιά, ρίχνουμε λίγο ξύδι και κάνουμε μία δύνη με την κουτάλα μας και τη στιγμή που ανεβαίνει η δύνη προς τα πάνω ρίχνουμε το αυγό με μία ξύλινη κουτάλα και το αφήνουμε για τέσσερα λεπτά.
Βέβαια, τα λεπτά βρασμού παίζουν ανάλογα με την κουζίνα μας, ο Χριστόφορος Πέσκιας ας πούμε χρειάζεται 3,5 λεπτά, αλλά στην δεύτερη προσπάθεια μας θα γνωρίζουμε ακριβώς πόση ώρα χρειαζόμαστε.
Συγχρόνως ξεκινάμε την sauce Bernaise, γιατί πρέπει να ετοιμαστούν μαζί: για τέσσερα eggs Benedict χρειαζόμαστε 2 κρόκους αυγών , 125 γρμ. κρύο από το ψυγείο βούτυρο, 100 ml κρασί, μισό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε το κρασί στο κατσαρολάκι μας σε χαμηλή φωτιά και όταν εξατμιστεί και μείνει σχεδόν το μισό, προσθέτουμε τους δύο κρόκους και χτυπάμε καλά μέχρι και αφρατέψουν.
Σιγά σιγά ρίχνουμε το κρύο βούτυρο που έχουμε κόψει σε κύβους. Στο τέλος, παίρνουμε μία κουταλιά από την sauce μας, την προσθέτουμε στον χυμό λεμονιού, και όλο το μείγμα το ρίχνουμε στην sauce Hollandaise μας. Αλατοπιπερώνουμε…
Έχουμε ήδη τοστάρει το ψωμί της αρέσκειας μας, είτε Ίνγκλις Μάφιν, είτε Μπριός ή οποιοδήποτε ψωμί μας αρέσει, το περιχύνουμε με την sauce και ακουμπάμε επάνω τα eggs Benedict.