ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Έφτιαξα Gougères au saumon fume et Gruyère. Όχι, παίζουμε…

Το να σου κάνει παιδική σου φίλη και συμμαθήτρια δώρο για τα γενέθλια σου τον εκλεκτότερο των καπνισμένων σολομών καθώς επίσης και μία εντυπωσιακών διαστάσεων συσκευασία φρέσκου σολομού, μπορεί να σημαίνει πλειάδα συμπερασμάτων, πολύ πρόχειρα μπορώ να σκεφτώ:

α. ναι, είσαι σε θέση να εκτιμήσεις το δώρο της…
β. ναι, ξέρει ότι ξέρεις τι να κάνεις με αυτά…
γ. ναι, γνωρίζεις πως έως και ο καπετάν-Γιάννης Λάτσης στον γάμο του πρίγκιπα Κάρολου και της πριγκίπισσας Νταϊάνας, ένα αντίστοιχο gourmet δώρο είχε κάνει, μανιτάρια βολίτες oι δικτυωτοί, λαϊκή ονομασία “βασιλικό μανιτάρι” … Chic!
δ. ναι, γνωρίζω επίσης πως πρέπει να είσαι πολύ μπροστά ώστε να κάνεις ένα τόσο ιδιαίτερο, seafood gourmet δώρο από την Lochfyne Oysters…

Και η Αλεξία Αδάμη είναι…

Fresh & Smoked Salmon by Loch Fyne... Loch Fyne salmon is quite rightly reserved the world over and is sourced from the loch itself as well as other carefully selected deep water sea lochs in the West Highlands and Islands. The smoked salmo is dry cured using traditional methods and smoked using wood chips from retired whisky casks

Fresh & Smoked Salmon by Loch Fyne…
Loch Fyne salmon is quite rightly reserved the world over and is sourced from the loch itself as well as other carefully selected deep water sea lochs in the West Highlands and Islands. The smoked salmo is dry cured using traditional methods and smoked using wood chips from retired whisky casks

Η συμμαθήτρια μου από το Pierce College, η Αλεξία Αδάμη, η οποία συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση στην αγορά θαλασσινών και αλιευμάτων που ξεκινά από το 1923, μπορεί να μας εγγυηθεί ότι είναι σε θέση να καλύψει κάθε γαστρονομική μας προσδοκία.
“Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση Delicatessen θαλασσινών στην Ελληνική αγορά” μου έλεγε τις προάλλες για να συνεχίσει “Οι chef, αναζητούν όλο και περισσότερο, εξειδικευμένα προϊόντα με υψηλές προδιαγραφές σε ποιότητα και φρεσκάδα. Η Nordic Light δημιουργήθηκε για να καλύψει αυτές τις ανάγκες προμηθεύοντας πραγματικό Seafood Gourmet κατευθείαν από τους θαλασσινούς αγρούς” και εγώ ξέρω πως όντως η Nordic Light εισάγει από όλο τον κόσμο ό,τι πιο εκλεκτό έχει να προσφέρει η θάλασσα: Αχινούς, Βασιλικά Χτένια, Καραβίδες, Στρείδια, Πόδια Βασιλικών Καβουριών, Σολομούς και ό,τι άλλο εκλεκτότερο μπορεί να αναζητήσει κανείς. Όπως επίσης ξέρω, πως τα τελευταία χρόνια η εταιρία της Αλεξίας μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε τα προϊόντα της Nordic Light στην πόρτα μας με ένα τηλεφώνημα ή ένα απλό e-mail. Έχω στείλει αρκετά τέτοια email για δικά μου καλέσματα και βγήκα πάντα ασπροπρόσωπη…

Είναι πολύ εύκολο να εντυπωσιάσετε στα καλέσματα σας... Εάν κρύβετε έναν chef μέσα σας και θέλετε να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας, εκμεταλλευτείτε αυτή την άγνωστη στους αμύητους ιδέα! Μετατρέψτε ένα γεύμα στο χώρο σας, σε μία μοναδική αισθητική εμπειρία θαλασσινών γεύσεων που μόνο στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου θα μπορούσατε να βρείτε...

Εάν κρύβετε έναν chef μέσα σας και θέλετε να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας, εκμεταλλευτείτε αυτή την άγνωστη στους αμύητους ιδέα! Μετατρέψτε ένα γεύμα στο χώρο σας, σε μία μοναδική αισθητική εμπειρία θαλασσινών γεύσεων που μόνο στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου θα μπορούσατε να βρείτε…

Έτσι, όταν προχθές μου έστειλε αυτόν τον συγκλονιστικά καπνισμένο Σολομό, αυτό που πραγματικά ήθελα να δημιουργήσω με αυτόν, ήταν ένα Gougères au saumon fume et Gruyère. “Είσαι τρελή;;;;” μου φώναζε από το τηλέφωνο, με τον χαρακτηριστικό της τρόπο η φίλη μου η Τίνα, η οποία -αν μη τι άλλο, ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο από Seafood, μιας και διαθέτει μία από τις καλύτερες εταιρίες catering sushi στην Αθήνα. “Τέτοιους Σολομούς τους απολαμβάνεις ωμούς, δεν τους μαγειρεύεις!!!!” Φυσικά, δεν ήξερε πως ο καπνιστός Σολομός μου ήταν τόσο μεγάλος, που όσο έφτιαχνα το υπέροχο Gougères* μου, τσιμπολογούσα με τον Νικόλα ωμό τον Σολομό από την συσκευασία του ακόμη μέσα, συνοδεύοντας τον με ένα πολύ καλό, επίσης fume, λευκό γαλλικό κρασί…Άνοιξα τα τεφτέρια μου, και βρήκα την συνταγή μου…

* Gougères (Γκουζέρ), είναι η ανοιχτή πίτα με αλμυρά σου.

Υλικά:

80 γρμ βούτυρο
130 γρμ κοσκινισμένο αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, γλυκιά
3 αυγά, χτυπημένα
100 γρμ τριμμένο τυρί Gruyère (γαλλική γραβιέρα, αλλά αν δεν βρείτε μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε ελληνική)

για την γέμιση:

400 γρμ καπνιστός σολομος
100 γρμ άνηθο
30 γρμ βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
300 ml φρέσκο γάλα
αλάτι, πιπέρι φρέσκο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ρηχό ταψί ή ένα ρηχό pyrex. Το “ρηχό” δεν σας το συμβουλεύω επειδή είμαι περίεργη, αλλά την πρώτη φορά που το έκανα σε κανονικό pyrex μου μούλιασαν τα σου από την γέμιση…
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με 190 ml νερό σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε αμέσως όλο το κοσκινισμένο αλεύρι και την πάπρικα, ανακατελυοντας συνεχώς με το σύρμα για 5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μία λεία, γυαλιστερή υγρή ζύμη.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά στο μείγμα, ενσωματώνοντας καλά κάθε αυγό πριν προσθέσουμε το επόμενο-η ζύμη πρέπει να είναι παχύρρευστη. Προσθέτουμε τα 2/3 του τυριού και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε κουταλιά κουταλιά τη ζύμη στο βουτυρωμένο ταψί. Προσέχουμε να την βάλουμε γύρω γύρω στα τοιχώματα και να αφήσουμε στο κέντρο άδειο χώρο για να μπει μόνο η γέμιση. Το βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει όμορφα.

sal3

sal4

sal5

sal6

sal7

sal8

sal9

sal10

sal11

Για την γέμιση, ψιλοκόβουμε τον σολομό.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να φτιάξουμε μία σάλτσα roux, (“Ρου” είναι η βάση της μπεσαμέλ), για 3 λεπτά χωρίς να αφήσουμε το “ρου” να πάρει χρώμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα. Το ξαναβάζουμε στην φωτιά και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τον σολομό και τον άνηθο, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε καλά.

sal12

sal13

sal14

sal15

sal16

sal17

sal18

sal19

sal20

sal21

sal22

sal23

sal24

sal25

sal26

sal27

Αδειάζουμε τη γέμιση στο κέντρο της ψημένης ζήμης, σκορπίζουμε το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί καλά.

sal28

sal29
Σερβίρουμε αμέσως.

sallast

Tataahh!!!

Tataahh!!!

sal31

Η Ελμίνα ενθουσιάστηκε. Και αυτή, είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση....

Η Ελμίνα ενθουσιάστηκε. Και αυτή, είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση….

Για να παραγγείλετε τα δικά σας Seafood Gourmet προϊόντα από την Nordic Light, μπείτε εδώ ή καλέστε στα τηλέφωνα 210-7250003

Καλή επιτυχία!xxx

error: Content is protected !!