Eerie Walk: Η φιλότεχνη Αθήνα υποκλίθηκε στο Αλαφροΐσκιωτο Βάδισμα του Γιώργου Λάππα!

“Ραντεβού στη Τατιάνα, για να πάμε κατευθείαν μετά στη Ντενούλα στο Παλλάς” ήταν το ραντεβού που καταγράψαμε στο chat μας με τα κορίτσια την Τρίτη που μας πέρασε. Και για να αποκρυπτογραφήσω το μήνυμα, όπου για τις κολλητές -αλλά και για σύσσωμη την κοινωνική σκηνή της πόλης που παραβρέθηκε και στα δύο αυτά υπέρλαμπρα γεγονότα- είναι απολύτως κατανοητό και αυτονόητο , ό,που “Ντενούλα” αναφερόμαστε στη Ντένη Βαχλιώτη-Στεφανάκη, που επιμελήθηκε τα κουστούμια της παράστασης Δαλιδά, όπου ανέβηκε από την Όλγα Βενέτη για μία και μοναδική παράσταση στο θέατρο Παλλάς, και ό,που “Τατιάνα”, ο λόγος για την Τατιάνα Σπινάρη, οικοδέσποινα της Citronne Gallery η οποία μας προσκάλεσε στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του Γιώργου Λάππα, Eerie Walk | Αλαφροΐσκιωτο Βάδισμα, της οποίας υπέγραψε την επιμέλεια.

Follow me…
Η τέταρτη αυτή ατομική έκθεση του Γιώργου Λάππα στη Citronne Gallery, επιχειρεί να φωτίσει τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης του και την καλλιτεχνική διαδικασία που ακολουθούσε. Τα επιλεγμένα έργα έχουν ως κοινό στοιχείο την ανθρώπινη φιγούρα, την ισορροπία και την κίνηση, στατική ή μη και αποτυπώνουν μία σύγχρονη αντίληψη της γλυπτικής ως απεικόνιση της απουσίας και του άυλου στοιχείου.



Διακειμενικό, με αναφορές στην ιστορία της τέχνης, την μνήμη και την ιστορία, το έργο του καλλιτέχνη είναι σαγηνευτικό, μυστήριο, άμεσο και εμβριθές.


Ο Γιώργος Λάππας (1950-2016) εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1990 και έλαβε το πρώτο βραβείο στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1984. Μεταξύ άλλων, το έργο του παρουσιάστηκε στην έκθεση Μetropolis στο Martin Gropius Bau το 1991 και στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1987. Την ίδια χρονιά δημιουργεί το εμβληματικό Mappemonde, μία εγκατάσταση, Xάρτη του Κόσμου, ένα πεδίο μνήμης που αναβίωσε η Citronne Gallery στην έκθεση του καλλιτέχνη το 2018.

Κεντρικό έργο της έκθεσης είναι η Ανδρική Φιγούρα (2015), ένα ημιτελές / έργο σε εξέλιξη που ο Γιώργος Λάππας ξεκίνησε το 2015, και έχει έκτοτε μείνει κυρίως ως ένας σκελετός μεταλλικών ράβδων ύψους σχεδόν δυόμιση μέτρων.


Το έργο που δεσπόζει σαν ένα τρισδιάστατο σχέδιο στο χώρο, σαν μία μονοκοντυλιά και ζωγραφική χειρονομία, σκληρό και «εύθραυστο» ταυτόχρονα, αποκαλύπτει την εσωτερική δομή του γλυπτού.

Αποτελείται από κομμάτια παλαιότερων έργων που ο καλλιτέχνης αποσυναρμολόγησε για να τα ανασυνθέσει σε καινούρια σύνολα.



Βαθιά στοχαστικός, πολίτης του κόσμου και πολυταξιδεμένος, με έναν λόγο ποιητικό και αινιγματικό, έχοντας σπουδάσει κλινική ψυχολογία στις Η.Π.Α. και έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο, για να μεταπηδήσει στην γλυπτική μέσα από τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητές τον Γιάννη Παππά και τον Γιώργο Νικολαΐδη, ο Γιώργος Λάππας αποτελεί μία ξεχωριστή και σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη περίπτωση στην σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Η έκθεση αποτελεί μία πρόσκληση/πρόκληση για μία μελέτη του ανεξάντλητου έργου του, θέτοντας στο επίκεντρο κεντρικές του έννοιες και ανοίγοντας μία θέα στον τρόπο δουλειάς του, μία απόλυτα σύγχρονη δουλειά που μεταξύ άλλων δείχνει ότι η πιο δυνατή παρουσία εμπεριέχει την απουσία, ή αλλιώς, αυτό που δεν φαίνεται.

Ο Γιώργος Λάππας υπήρξε εμπνευσμένος δάσκαλος και μνημονεύεται για την εναλλακτική, ευφάνταστη μέθοδο διδασκαλίας που εφάρμοσε ως Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.


Το έργο του σύνθετο, διακειμενικό και σύγχρονο καθώς δεν σταματά να αιφνιδιάζει τον θεατή παρουσιάστηκε διεθνώς σε μεγάλες εκθέσεις και διοργανώσεις.

Μεταξύ τους η έκθεση «Μetropolis» στο Μartin Gropius Bau το 1991, διάφορες Μπιενάλε όπως της Βενετίας όπου ο καλλιτέχνης εκπροσώπησε την Ελλάδα το 1990 (μαζί με την Γιάννη Μπουτέα), της Αλεξάνδρειας όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο το 1984 και του Σάο Πάολο το 1987.


Την ίδια χρονιά ο καλλιτέχνης δημιούργησε την εμβληματική εγκατάσταση Mappemonde, Χάρτη του Κόσμου, ένα πεδίο μνήμης που αναβίωσε η CITRONNE Gallery στην έκθεση του καλλιτέχνη το 2018.






It’s good to know: Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με φωτογραφικό υλικό και κείμενα των επιμελητών. Στην έκθεση προβάλλονται αποσπάσματα από την εκπομπή της Κατερίνας Ζαχαροπούλου ArtΦιλ με την νυχτερινή περιφορά στους δρόμους της Αθήνας του γλυπτού του καλλιτέχνη Μαντεία με Συκώτι (1998). (Το γύρισμα έγινε το 1998 για την εκπομπή ΑrtΦιλ στο SevenX με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου. Save The Dates, ένα οπτικοακουστικό αρχείο για τη σύγχρονη τέχνη 1995-2023.)


Διάρκεια έκθεσης έως 9 Δεκεμβρίου 2023
Φωτογραφίες: Studio Panoulis