ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Δειπνώντας με την Kate Aga Khan και άλλες ιστορίες από το νησί…

 

 Οι ημέρες εδώ κυλούν άλλοτε με φρενήρεις ρυθμούς και άλλοτε νωχελικά. Συνήθως, η πρώτη περίπτωση συμβαίνει όταν μας επισκέπτονται φίλοι στο νησί, ή όταν η Ελμίνα καλεί τους δικούς της στο σπίτι, και συνήθως συμβαίνουν Σαββατοκύριακα. Η δεύτερη περίπτωση είναι -προς το παρόν- οι καθημερινές μας.

elmina ok

Η Ελμίνα στο sea taxi, επιστρέφοντας από την παραλία

Οι Σπέτσες, λόγο κοντινής απόστασης και εύκολης πρόσβασης από την Αθήνα ήταν ανέκαθεν το νησί που τις καθημερινές παραθέριζαν οι μητέρες με τα παιδιά και τους καλεσμένους τους, και τα βράδια της Παρασκευής έρχονταν οι μπαμπάδες. Μιλάω για τους μπαμπάδες της πραγματικής ζωής, αυτοί που πάνε γραφείο τις καθημερινές. Γιατί, η καθημερινότητα εδώ στο νησί είναι συνηθισμένη στο να συνυπάρχουμε με τους tycoons. Με τους Greek tycoons ή με αυτούς που το life story τους καταγράφεται στο Vanity Fair , στο Tattler και στο Forbes. Τους πραγματικούς tycoons, όχι τις φούσκες. Αυτούς που δεν κυκλοφορούν με security αλλά με τα ποδήλατα τους, που στολίζουν με ψάθινα καλάθια. Αυτούς που δεν φοράνε διαμάντια στα αυτιά, χρυσά ρολόγια στους καρπούς και ψηλοτάκουνα στα σοκάκια με τις λεβάντες, αλλά πάνινες espadrilles, ξεθωριασμένα από τον ήλιο βαμβακερά, ψάθινα καπέλα, και λινές πουκαμίσες.

1069408_480162575405231_1535734115_n

Σπίτι, μετά την θάλασσα

ag nikolas ok

Άγιος Νικόλαος

Αυτούς, που ένα …μη εκπαιδευμένο μάτι, δεν τους πιάνει. Και πρωτίστως, τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, όχι τους Ρώσους και τους Άραβες. Τα “κουτσομπολιά” στα μαρμάρινα τραπέζια του “Ορλώφ”, δίπλα στην ελιά και στους βασιλικούς αφορούν την φιλανθρωπική δράση του Ιδρύματος Νιάρχου -ο Φίλιππος και ο Σπύρος Νιάρχος παίρνουν το ουζάκι τους συχνά πυκνά εδώ-, την αγορά του Economou Mansion από τον Mark Fischer, το guest list στο cocktail του Dan Stratan, το δείπνο του Pierre και της Alexandra Olivier στον μόλο του Τσαλδάρη, για την κατάσταση της υγείας του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου -είναι μια χαρά, προχθές έτρωγε pizza με τα εγγόνια του στο “Padrino”– . Για την χαμηλών τόνων κομψή παρουσία της Kate Aga Khan…

Χρήστος Ορλώφ, Kate Aga Khan

Χρήστος Ορλώφ, Kate Aga Khan

orlof

Στου Ορλώφ

Και το πρόγραμμα, όσο βαθιές ή πρόσφατες ρίζες και αν έχει το γενεαλογικό σου δέντρο, όσο εντυπωσιακοί ή μη είναι οι τραπεζικοί σου λογαριασμοί, είναι κοινό λίγο πολύ για όλους. Καϊκάδες στις “πισίνες”, στη Ζωγεργιά , στα ανοιχτά της Σπηλιάς Μπεκίρη, στην Ξυλοκέριζα ή στο Τρίκερι, στην Δοκό, στην Κορακιά. Οι ιδιοκτήτες των Αρχοντικών σπιτιών κατεβαίνουν τα βοτσαλωτά σκαλιά τους και κάνουν μία βουτιά στον Άγιο Νικόλαo, δίπλα στα παιδιά του νησιού. Όσοι μένουν στην Πυτιούσα προτιμούν να κάνουν μπάνιο στον Γαρύφαλλο.

Επιτροφή στο Παλιό Λιμάνι από Καϊκάδες...

Επιτροφή στο Παλιό Λιμάνι από Καϊκάδες…

Όλοι θα βρεθούν νωρίς το απόγευμα για σπιτική λεμονάδα και υποβρύχιο τριαντάφυλλο στο “Votsalo”.

Φρέσκια λεμονάδα με φύλα βασιλικού...

Φρέσκια λεμονάδα με μπουκέτα βασιλικού…

Πέδιλα αγορασμένα από τον δρόμο "12 Μαγαζιά" aka Σταύρου Νιάρχου, και καλάθι επιλεγμένο από τον οποροπώλη...

Πέδιλα αγορασμένα από τον δρόμο Σταύρου Νιάρχου aka “12 Μαγαζιά” , και καλάθι επιλεγμένο από τον οπωροπώλη του νησιού…

Κάποιοι θα πάνε για ψάρι στον “Ταρσανά” , κατευθείαν από το ψαροκάικο του Μηνά, την ώρα που δύει ο ήλιος. Όσοι έχουν παιδιά, θα πάρουν πρώτα το απεριτίφ τους στις βεράντες του “Ποσειδωνίου”, όσο αυτά θα παίζουν με τα ποδήλατα τους στην πλατεία της Μπουμπουλίνας.  Kαι μετά, ξεθεωμένα, θα μπουν στα σαλόνια του ξενοδοχείου να ξαποστάσουν δίπλα στο πιάνο.

posidonio ok

Μαγική ώρα

Όσοι δεν έχουν, προτιμούν να το πιουν στο Παλιό Λιμάνι. Κάποιοι, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο στις 8 το βράδυ, θα κάνουνε yoga στον μόλο της Αγίας Μαρίνας. Κάποιοι θα περπατήσουν όλη την promenade δίπλα στις άμαξες και στα ποδήλατα, τα μόνα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν. Και θα πάνε αμέσως μετά να φάνε στου “Ορλώφ”.

Αληθινές πατάτες στου Ορλώφ...

Αληθινές πατάτες στου Ορλώφ…

Φίλοι από “απέναντι” (όπου απέναντι εννοείται η Ριβιέρα του Πόρτο Χέλι) υποδέχονται τους από “εδώ” και οι “εδώ” τους “απέναντι”… Φίλοι που μας υπενθυμίζουν τις ανέμελες ηλικίες μας που περάσαμε μαζί, όχι τις στήλες των κοσμικών περιοδικών.

Αραδιασμένα τεύχη πάνω στα μπαούλα του Ορλώφ , όταν έγραφα τις ιστορίες από το νησί, στο Life & Style...

Αραδιασμένα τεύχη πάνω στα μπαούλα του Ορλώφ , όταν έγραφα τις ιστορίες από το νησί, στο Life & Style…

Βότσαλα ντυμένα με βελονάκι από την Miliono b. είναι τα δώρα μας που προσφέρουμε στα δείπνα "απέναντι", επιλεγμένα από το "Votsalo" φυσικά...

Βότσαλα ντυμένα με βελονάκι από την Milioni b. είναι τα δώρα μας που προσφέρουμε στα δείπνα “απέναντι”, επιλεγμένα από το “Votsalo” φυσικά…

Με την Λένα Αργύρη και την Ναταλία Χαρμπή, απέναντι...

Με την Λένα Αργύρη και την Ναταλία Χαρμπή, απέναντι…

Οι ημέρες εδώ κυλούν άλλοτε με φρενήρεις ρυθμούς, και άλλοτε νωχελικά. Πάντοτε όμως, αυθεντικά, χωρίς flashy λεζάντες. Συνεχίζεται…

error: Content is protected !!