ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Dionysia Trust Διαγωνισμός Πρωτότυπης Μουσικής Σύνθεσης 2021!

Με την ευκαιρία της μεγάλης επετείου των 200 ετών από τον Αγώνα Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, η Dionysia Trust διοργάνωσε το Διαγωνισμό Πρωτότυπης Μουσικής Σύνθεσης 2021. Στόχοι ήταν κινητοποίηση, υποστήριξη και ενεργή ανάδειξη νέων συνθετών, καθώς και η αρωγή σε έναν ευρύτερο διάλογο μέσα από την μουσική, σχετικά με το νόημα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και των ιδανικών της εποχής εκείνης, την ιστορική διαδρομή της Ελλάδας, αλλά και τη σύγχρονη ταυτότητα της χώρας.
Οι συνθέσεις που υποβλήθηκαν έπρεπε να αντλούν έμπνευση από τα ιδανικά και το πνεύμα της εποχής, από τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης, ή από τη σημασία και τους συμβολισμούς της. Οι υποψηφιότητες συνοδεύτηκαν από κείμενο του συνθέτη με σύντομη ανάλυση των χαρακτηριστικών της έμπνευσης του: πηγή, σκέψεις, μεταφορά στην παρτιτούρα, συναισθήματα και συμβολισμοί γύρω από το έργο του. Πιο συγκεκριμένα, ο συνθέτης έπρεπε να αναλύσει το έργο του σε ένα προσωπικό σημείωμα, στο οποίο θα παρουσίαζε την πορεία της έμπνευσης της υποβληθείσας σύνθεσης, σε σχέση με οποιαδήποτε από τα παρακάτω:
● Τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και τα ιστορικά́ γεγονότα που περιβάλλουν την Επανάσταση του 1821. ● Τα ιδανικά́ και τις ιδέες της Επανάστασης του 1821 (τα οποία μοιράζεται και με τις επαναστάσεις της Γαλλίας και της Αμερικής). ● Την ιστορική́ τροχιά της Ελλάδας από́ το 1821 μέχρι σήμερα. ● Τη σύγχρονη Ελλάδα. ● Το μέλλον της Ελλάδας.

Η Λώρα Μαμάκου (δεξιά) στα στούντιο της ΕΡΤ για την ηχογράφηση του έργου “Δροσουλίτες” του συνθέτη Στάθη Χωματσά με τον Μαέστρο Ανδρέα Τσελίκα (4ος απο αριστερά) και τους μουσικούς των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ

Δεν υπήρχε περιορισμός ηλικίας ή εθνικότητας του συνθέτη. Τα έργα που υποβλήθηκαν έπρεπε να είναι πρωτότυπα (όχι διασκευές) και να μην έχουν παρουσιαστεί σε κοινό.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε δυο κατηγορίες: 1. Κουαρτέτο ή κουιντέτο με έγχορδα (5-10λεπτά) 2. Μικτό μουσικό σύνολο δωματίου με ή χωρίς πιάνο (7-10λεπτά) Υπήρξαν αιτήσεις από συνθέτες από όλο τον κόσμο που έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Από τις πρόβες και την ηχογράφηση της νικητήριας σύνθεσης στην κατηγορία Μικτό Μουσικό Σύνολο Δωματίου του Διαγωνισμού Πρωτότυπης Μουσικής Σύνθεσης 2021 που διοργανώθηκε από την Dionysia Trust και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της Πρωτοβουλία 1821-2021 / Initiative 1821-2021 με την υποστήριξη των Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ.

Η Dionysia Trust ανακοίνωσε τα Αποτελέσματα του Διαγωνισμού στις 15 Νοεμβρίου 2021 αφού τα έργα αξιολογήθηκαν από Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από διακεκριμένους ανθρώπους του πολιτιστικού χώρου, επιλεγμένους από το Δ.Σ. της εταιρίας. ● Μίλτος Λογιάδης (Διευθυντής Ορχήστρας, Καθηγητής Μουσικής Διεύθυνσης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο) ● Διονύσης Μαλλούχος (Σολίστ Πιάνου, Ραδιοφωνικός Παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος) ● Χάρης Ξανθουδάκης (Μουσικολόγος, Συνθέτης) ● Μιχάλης Πατσέας (Διευθυντής Ορχήστρας, Ιδρυτής & Διευθυντής του Ωδείου Kodály) ● Gerald Wirth (Συνθέτης, Διευθυντής Ορχήστρας, Πρόεδρος Vienna Boys’ Choir, Ιδρυτής & Καλλιτεχνικός Διευθυντής Wirth Music Academy) ● Laura Mamakos – Συντονίστρια της Κριτικής Επιτροπής (Πρόεδρος & Συνιδρύτρια της Dionysia Trust, Σοπράνο)

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Dionysia Trust αποτελείται από τέσσερα μέλη της οικογένειας Μαμάκου, τα οποία επιβλέπουν κάθε δραστηριότητά της. Με ευγνωμοσύνη και αγάπη, στην μνήμη της Denise Διονυσίας Μαμάκου, τα παιδιά της είναι περήφανα να παρουσιάσουν την Dionysia Trust.
Στην φωτογραφία η Λώρα Μαμάκου

Στην κατηγορία Κουαρτέτο η κουιντέτο με έγχορδα το βραβείο που δόθηκαν είναι τα εξής: ● Βραβείο: Θεόδωρος Γρηγορακάκης «Θρυμματισμένοι» ● Έπαινος: Γεώργιος Σγούρδας «Τρείς αφορμές από το 1821» Στην κατηγορία Μικτό Μουσικό Σύνολο Δωματίου τα βραβεία που δόθηκαν είναι τα εξής: ● Βραβείο: Στάθης Χωματσάς «Δροσουλίτες» ● Έπαινος: Νικόλαος Έξαρχος «Σουίτα 1821»
H Dionysia Trust έχει εξασφαλίσει την υποστήριξή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, ώστε τα δυο έργα που δόθηκαν το Βραβείο να ηχογραφηθούν με τη συμμετοχή των Μουσικών Συνόλων στα στούντιο ηχογράφησης της ΕΡΤ. Αφού ηχογραφηθούν, τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν σε ειδική ραδιοφωνική εκπομπή της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ τον Μάρτιο του 2022. Έργα που υποβλήθηκαν στο Dionysia Trust Διαγωνισμό Πρωτότυπης Μουσικής Σύνθεσης 2021 θα κρατηθούν στο Αρχείο του Ωδείου Αθηνών για λόγους αρχειακούς αλλά και ερευνητικούς. Έτσι οι συνθέσεις θα μείνουν στην ιστορία του κράτους στον κόσμο της μουσικής.

error: Content is protected !!