Κάθε μέρα και μια γλυκιά καλοκαιρινή ιστορία. Μικρή σαν μία μπουκιά αμυγδαλωτού, δροσερή σαν μία φέτα καρπούζι, γλυκιά σαν ζουμερό σύκο. Άλλες φορές έχει το άρωμα του ήλιου, άλλες την ένταση του φεγγαριού. Είναι όλες από το νησί, είναι όλες από τις Σπέτσες.
Χθες το βράδυ είχα ραντεβού με την φίλη μου την Λίλιαν Βαρβιτσιώτη, κάτω από τους φοίνικες του Palms, στην αριστερή βεράντα του Ποσειδωνίου. “Find me under the Palms” ήταν το sms μας, που αφορά πάντα το πρώτο ποτό πριν δειπνήσουμε σε κάποια βεράντα του Παλιού Λιμανιού ή στο On the Verandah του Ποσειδωνίου. Χθες προτιμήσαμε το δεύτερο. Γενικά, όταν έρχεται κάποιος φιλοξενούμενος να με επισκεφθεί στο νησί, κάποια φίλη που έχω καιρό να την δω, ναι, στο On the Verandah τιμάμε τις σημαντικές αυτές στιγμές μας, υπό την γαστρονομική επίβλεψη του Σταμάτη Μαρμαρινού. Αν είμαστε τυχεροί, υπό το φως ενός θαυμάσιου, όλο φωτιά φεγγαριού. Χθες ήμασταν. Και το γιορτάσαμε διπλά και τριπλά, ζητώντας από τον βραβευμένο σεφ μας να επιλέξει αυτός για εμάς, να μας εκπλήξει με τις εμπνεύσεις του “από το χθες στο σήμερα”.
“Τα πλούσια αρώματα και οι γεύσεις που απλόχερα χαρίζουν η ελληνική γη και θάλασσα αποτελούν εδώ και χρόνια για μένα την έμπνευση για την αναδόμηση και δημιουργία πιάτων που δεν σταματούν να ταξιδεύουν στον χρόνο. Το παλιό και το νέο συνδέονται και αλληλεπιδρούν, το χθες αναγεννάται μέσα από το σήμερα, το παρελθόν εξυμνείται μέσα από το γαστρονομικό παρόν.
Φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη μοναδική βεράντα του Ποσειδωνίου, η τιμή αλλά και η ευθύνη για το πιο φιλόξενο καλωσόρισμα αλλά και για τη δημιουργία γεύσεων που μας φέρνουν πιο κοντά στην ίδια μας την παράδοση μέσα από τη ματιά του σήμερα.
Ακολουθήστε μας στο γαστρονομικό ταξίδι που ξεκινά” είναι το ιδιόχειρο καλωσόρισμα του Σταμάτη Μαρμαρινού. Και καθώς αφήνω την φίλη μου να ξεκινήσει την δική της αφήγηση στα όσα έχει προγραμματίσει για το δεκαήμερο ταξίδι της στη Νότια Γαλλία, αμέσως μόλις επιστρέψει από τις Σπέτσες, ξεκινάει και η μυσταγωγία του δείπνου, που ολοκληρώνεται μαγικά πολλές ώρες μετά…
Το ταξίδι από το “Χθες στο Σήμερα” με ξεναγό τον Σταμάτη Μαρμαρινό ξεκινά πάντα με μία εκλεκτή ποικιλία ψωμιών και φυσικά με τo amuse bouche που δεν είναι ποτέ μόνο ένα. Είναι μικρές μπουκίτσες που σε οδηγούν κατευθείαν στον παράδεισο. Θα μπορούσε να είναι κανονικό ορεκτικό, όμως ο ρόλος του είναι απλά για να σου γαργαλήσει την όρεξη για ό,τι ακολουθήσει…
Ευτυχώς που δεν με πιέζει κανένας να αποφασίσω ποιο πιάτο είναι πιο αριστοτεχνικά εκτελεσμένο, ποιο είναι νοστιμότερο, ποια γεύση διαθέτει μεγαλύτερη κομψότητα και ποια προτιμώ. Ευτυχώς, γιατί δεν θα μπορούσα με τίποτα να επιλέξω…
Taste the unique creations of Chef Stamatis Marmarinos, “On The Verandah”: Reservations: +30 6957 507267
Καλή συνέχεια Αυγούστου…xxx