ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα γεμίσει παιδικά έργα και έντονα χρώματα!

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, διοργανώνει αναδρομική έκθεση ζωγραφικής και κεραμικής των παιδικών και εφηβικών τμημάτων του. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Τρίτη 21 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 στο αίθριο της Πινακοθήκης. Η έκθεση αυτή εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων, με τον τίτλο «30 χρόνια Ελεύθερο Εργαστήρι» που άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2016 με το εικαστικό διήμερο «Φθινοπωρινές Πινελιές και Εργαστηρίων Θαύματα» με δράσεις αφιερωμένες στα τμήματα ενηλίκων του.
Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει 50 περίπου έργα, ενδεικτικά της πλούσιας συλλογής του Ελεύθερου Εργαστηρίου, αφού στην πολύχρονη πορεία του υποδέχθηκε χιλιάδες μαθητές. Η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ίρις Κρητικού, ιστορικός τέχνης, σημειώνει χαρακτηριστικά για την έκθεση: «Τα επιλεγμένα έργα διαφορετικών χρονολογιών που παρουσιάζονται στην έκθεση, αναφέρονται σε πολυσχιδείς θεματικούς άξονες και χρησιμοποιούν διαφορετικά πλαστικά ζωγραφικά και εφαρμοσμένα μέσα. Μιλώντας για τον εαυτό και τον κοντινό ή μακρινό άλλο, τον φίλο και την οικογένεια, την πόλη, την εξοχή και το περιβάλλον, την καθημερινή ζωή, τα ήθη και τα έθιμα, τα ιστορικά γεγονότα και τις σύγχρονες συγκυρίες αλλά και για την ίδια την ομορφιά και την πολυτιμότητα της τέχνης και των διαφορετικών της τάσεων, παρουσιάζουν μια θαυμαστή εννοιολογική ωριμότητα και μια αξιοζήλευτη εικαστική αυτοτέλεια με σπάνια αισθητική ποιότητα και ανεξάντλητες δυνατότητες θέασης και ερμηνείας».

ok 8163
Όλα αυτά τα χρόνια το Ελεύθερο Εργαστήρι, πραγματώνει με τον καλύτερο τρόπο τον ιδρυτικό σκοπό του, να οργανώνει, δηλαδή, κάθε δημιουργική προσπάθεια των ανθρώπων που ασχολούνται με τις καλές τέχνες και αυτών που βρίσκουν ευχαρίστηση στην καλλιτεχνική δημιουργία. Επίκεντρο του Ελευθέρου Εργαστηρίου είναι το παιδί. Με άξονα την άποψη που θέλει το κάθε παιδί εικαστικά ανεπανάληπτο, δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που του επιτρέπουν να εκφραστεί με φαντασία, χωρίς το φόβο της απόρριψης. Οι κανόνες στην Τέχνη έχουν πολλούς τρόπους να εφαρμοστούν και το γεγονός αυτό προσδίδει στο παιδί μια αίσθηση ελευθερίας που δυστυχώς δεν τη συναντά εύκολα στην καθημερινότητά του.
Αρωγοί του παιδιού στη δημιουργική αυτή διαδικασία βρίσκονται οι καθηγητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου. Άλλοι με την πολύχρονη εμπειρία τους και άλλοι με τον νεανικό ενθουσιασμό τους (όλοι απόφοιτοι Σχολών Καλών Τεχνών) -μαθητές κάποιοι από αυτούς άλλοτε στο Εργαστήρι-, δημιουργούν το απαραίτητο περιβάλλον για να βρίσκει χώρο έκφρασης η παιδική φαντασία. Για τα παιδιά, εξάλλου, όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Τέτσης «…φτάνει να ’χουν έναν καθοδηγητή-δάσκαλο- ή και κανέναν- που να μην αφήνει δικιά του σφραγίδα. Αρκεί μόνο ν’ αγγίζει με διάκριση μια χορδή που θα δώσει ώθηση να λειτουργήσει, δίχως περιορισμό η φαντασία».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πλαισιώσουν οι μικροί μαθητές του μουσικού εργαστηρίου «Νότες με Χρώμα», που θα αποδώσουν τραγούδια με τη δική τους ιδιαίτερη παιδική χάρη.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου.

error: Content is protected !!