ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Δημήτρης Σαρασίτης: Υπερβαίνοντας το Τοπίο

Αυτή την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ., εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Σαρασίτη με τίτλο ‘Υπερβαίνοντας το Τοπίο’ σε επιμέλεια Ίρις Κρητικού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016.

Όπως αναφέρει και η επιμελήτρια της έκθεσης, στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των τελευταίων ετών του Δημήτρη Σαρασίτη, τα τοπία τα οποία αποτελούν περισσότερο κατακτημένους τόπους ενδελεχούς καταβύθισης και λιγότερο ζωγραφικές επιφάνειες προσηλωμένες στην ακριβή αποτύπωση του ορατού.

Στους τόπους αυτούς που σβήνονται και επαναγράφονται στον καμβά, που εφευρίσκονται εξ αρχής και επαναπροσδιορίζονται μέσω μιας ενδικτώδους και αναμοχλευτικής ζωγραφικής διαδικασίας, μιας εξακολουθητικής περιπλάνησης στο οργανικό κύτταρο του αστικού κέντρου και τα παράκτια βιομηχανικά άκρα του, άλλοτε ένα μικροσκοπικό οπτικό ερέθισμα και άλλοτε μια λανθάνουσα μα ωσεί παρούσα οπτική μνήμη ή οξεία συναίσθηση, συνομιλούν και ενεργοποιούν τη μεταβατική αυτή πρόθεση του ζωγράφου.

sarasitis2

Τα έργα του Σαρασίτη δεν ανήκουν σε μια προαποφασισμένη γεωγραφική ενότητα, μα κατά κάποιον τρόπο ορίζουν τη νέα γεωγραφία μιας χώρας τετελεσμένης που αφουγκράζεται τα θραυσματικά συστατικά της.

sarasitis3

Οι αδροί τόποι του δεν είναι αφηγηματικοί, αποτελούν κατά κάποιον τρόπο, ωστόσο, ακριβείς ημερολογιακές αυτοαναφορικές αφηγήσεις. Και εξ αυτού, φέρουν αλάνθαστα τα ειλικρινή ίχνη των καθημερινών πράξεων και βιωμάτων του ζωγράφου, οδηγώντας στην πραγμάτωση της ενδογενούς όψης του τοπίου και σηματοδοτώντας την υποδόρεια πραγματικότητα της εικόνας με έναν εξομολογητικό, σπαρακτικό σχεδόν τρόπο εξομολογητικής αντιστοίχισης.

sarasitis4

ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ, Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673
Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Τετ-Σαβ 10:00-15:30, Τρ-Πεμ-Παρ: 10:00-15:30 & 17:30-21:00

error: Content is protected !!