ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδος κ. Ισίδωρου Κούβελου, έδωσε το παρόν στις εκδηλώσεις για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, την Τετάρτη, 20 Απριλίου.
Ο «εικονικός κινηματογράφος», η κινητή μονάδα εικονικής πραγματικότητας του Κέντρου Πολιτισμού και Μουσείου «Ελληνικός Κόσμος», ταξίδεψε στην Αρχαία Ολυμπία και πρόσφερε στους θεατές μια μοναδική ευκαιρία περιήγησης στον ιερό χώρο, την παραμονή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Μνημεία και ιερά κτήρια της Αρχαίας Ολυμπίας ζωντάνεψαν σε ένα περιβάλλον Εικονικής Πραγματικότητας. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη και να μάθουν τα πάντα για τις τελετουργίες και τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Την προβολή, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων: ο Πρόεδρος κ. Τόμας Μπαχ και μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδος κ. Ισίδωρος Κούβελος και η Διευθύντρια κα Ιλεάνα Κλοκώνη, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο Διευθυντής της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κος Διονύσης Γάγγας, ο Επικεφαλής Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγώνων της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Μάρτον Σίμιτσεκ, η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» κα Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος κος Δημήτρης Εφραίμογλου. Όπως δήλωσε η κα Κουνενάκη – Εφραίμογλου: «Τα μηνύματα του Ολυμπιακού Ιδεώδους είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ την περίοδο που διανύουμε. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπως και κάθε πολιτιστικός οργανισμός άλλωστε, στέκεται αρωγός στη διατήρηση των Ολυμπιακών αξιών».

okScreenshot-Untitled Window-3

okScreenshot-Untitled Window-6

Η παραγωγή προσφέρει μια ολοκληρωμένη περιήγηση στον ιερό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας το 2ο αιώνα π.Χ. Μνημεία και ιερά κτήρια ζωντανεύουν, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γίνουν «κοινωνοί» των αγωνισμάτων και των τελετουργιών των Ολυμπιακών Αγώνων και να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης: Ο ναός του Δία, υπόδειγμα δωρικού περίπτερου ναού, με θαυμαστό γλυπτό διάκοσμο, το Ηραίο, το παλαιότερο μνημειακό οικοδόμημα του ιερού, αφιερωμένο στη θεά Ήρα, το Γυμνάσιο, που χρησίμευε για την προπόνηση των ακοντιστών, των δισκοβόλων και των δρομέων, η Παλαίστρα, όπου προπονούνταν οι παλαιστές, οι άλτες και οι πυγμάχοι, το Λεωνιδαίο, χώρος διαμονής των επίσημων επισκεπτών, το Βουλευτήριο, όπου αθλητές, συγγενείς και κριτές έδιναν όρκο ότι θα τηρήσουν τους κανόνες των Αγώνων, το Στάδιο, όπου τελούνταν τα περισσότερα αγωνίσματα, οι Θησαυροί διάφορων πόλεων, όπου φυλάσσονταν πολύτιμα αφιερώματα, και το Φιλιππείο, που αφιερώθηκε από το Φίλιππο Β’, το βασιλιά της Μακεδονίας, μετά τη νίκη του στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ.

error: Content is protected !!