ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

i-Dentities & Εlena Syraka – Δημιουργοί και καλλιτέχνες!

Με τη σειρά εκδηλώσεων i-Dentities, τα i-D Concept Stores προβάλλουν, παρουσιάζουν και φέρνουν σε επαφή με το ευρύ κοινό σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες, που αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους στο χώρο του κοσμήματος, της τέχνης και της μόδας.
Στο πλαίσιο αυτό, στο χώρο των i-D Concept Stores στο Κολωνάκι η διεθνής σχεδιάστρια κοσμημάτων Elena Syraka θα παρουσιάσει τη νέα της συλλογή Nafs, την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017.
Nafs που σημαίνει ψυχή στα Αραβικά, είναι η φυσική εξέλιξη της μουσιακής συλλογής κοσμημάτων Νour, της γνωστής σχεδιάστριας, εμπνευσμένης από τα εκθέματα τουμουσείου Ισλαμικής τέχνης,του μουσείου Μπενάκη.


Τα κοσμήματα της Έλενας Σύρακα δεν έχουν απλώς διακοσμητικό χαρακτήρα. Αποτελούν γλυπτές δηλώσεις της συνάντησης των λαών και των πολιτισμών στην κοιτίδα της γέννησής τους, την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι άχρονα, παλιά και σύγχρονα. Η καλλιτέχνης, για το σχεδιασμό τους, έσκυψε με σεβασμό και γνώση πάνω στα υλικά κατάλοιπα του ισλαμικού πολιτισμού, όπως αυτά εκτίθενται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης Μπενάκη, και δημιούργησε τη δική της ιστορική καλλιτεχνική αφήγηση. Απομόνωσε φυτικά μοτίβα και γεωμετρικά σχήματα από μεταξωτά υφάσματα και έργα υαλουργίας. Εμπνεύστηκε από τις πανοπλίες, τα κράνη, και τα σπαθιά, τον οπλισμό που δήλωνε όχι μόνο τη στρατιωτική ανδρεία και υπεροχή αλλά και τη θεόπνευστη αποστολή του στρατού. Μελέτησε τις μικρογραφίες των χειρογράφων και την αραβική γραφή, τις οποίες προσέλαβε και απέδωσε
ως αυτόνομες συνθέσεις, με το λιτό, και έντονα εκφραστικό, εικαστικό της λεξιλόγιο. Έδωσε νέα μορφή στη φόρμα, ελαχιστοποιώντας την μέσω αφαιρετικής συμπύκνωσης. Με σύγχρονη αισθητική ανέδειξε τη διαχρονική ουσία, το νόημα και όχι τη φόρμα της παράδοσης.


Η διακοσμητική λεπτομέρεια στο έργο της Σύρακα έγινε το αισθητικό «όλον». Κοσμήματα-έργα τέχνης, φτιαχμένα από χρυσό, με διαμάντια, ζαφείρια και αμέθυστους.


Οι συλλογές Nafs και Nour θα παρουσιάζονται στο i-D Concept Store στο Κολωνάκι, Κανάρη 12, από 8 έως 24 Ιουνίου 2017.

error: Content is protected !!