ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Degustation στο Le Pavillon, το γαστρονομικό σπίτι του Jean Charles Metayer!

Μοιραστήκαμε όλο το ταξίδι μέσα από τα Instagram stories μου. Με ξέρετε τώρα εμένα, όταν ενθουσιάζομαι με ένα ταξίδι, με έναν προορισμό, με ένα ξενοδοχείο, με μία γεύση, με ένα εστιατόριο που οι γεύσεις του είναι ικανές να σε ταξιδέψουν. Τα μεταφέρω όλα στα insta storiesτου Fay’s Control, ελπίζοντας να σας μεταφέρω κάθε γεύση, κάθε άρωμα, κάθε στιγμή που μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Έτσι, πριν λίγες ημέρες, δειπνήσαμε -στην κυριολεξία παρέα- στο γαστρονομικό σπίτι του Jean Charles Metayer, ζήσαμε παρέα ένα Voyages Extraordinaires μέσα στον πιο φιλόξενο κήπο της Αθήνας δια χειρός του πολυβραβευμένου Γάλλου chef, ο οποίος,  μετά από μία 20-ετή πορεία σε κορυφαίες κουζίνες της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Αγγλίας αλλά και της Ελλάδας και έχοντας υπάρξει ο προσωπικός chef του Πρίγκιπα Αλβέρτου και του Mohammed Bin Salman, μας καλωσορίζει πλέον στο γαστρονομικό του σπίτι.

Στην είσοδο του Le Pavillon, στο νούμερο 30 της οδού Περικλέους στο Χαλάνδρι, συναντώ έναν από τους πιο αγαπημένους μου chef, τον Jean Charles Metayer. Μαζί του, ο co-owner του εστιατορίου, Άγγελος Κονταράτος, η Lena Harizopoulos -aka Lena’s Black Book- και ο Christian Karembeu, λάτρης της κουζίνας του βραβευμένου chef.

Στο αγαπημένο μου Le Pavillon στην οδό Περικλέους 30 στο Χαλάνδρι σε μία ειδυλλιακή, λευκή μονοκατοικία του 1940 την οποία αγκαλιάζει μία υπέροχη πράσινη αυλή με πυκνή βλάστηση όπου διαχέεται ατμοσφαιρικός φωτισμός, λουλουδένια αρώματα πάνω από τις αφαιρετικές, φτιαγμένες στο χέρι μαρμάρινες ροτόντες του εστιατορίου – εκεί σήμερα ο Jean Charles Metayer και η ομάδα του σερβίρουν καθημερινά τα πιο φίνα αλλά συνάμα προσιτά μενού γευσιγνωσίας της πόλης.

Το Fay’s Control στην κουζίνα του Jean Charles Metayer και της ομάδας του

Ο Jean-Charles Metayer μεγάλωσε στη δυτική Γαλλία, σε οικογένεια εστιατόρων. Αποφοίτησε από τη σχολή μαγειρικής «Saint Michel Mont Mercure» στη Γαλλία και στη συνέχεια εργάστηκε στο βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin, γαλλικό εστιατόριο «Fleur de Sel», στην Αγγλία. Μαθητής του master seafood Γάλλου chef Jacques Le Divellec, εργάστηκε ως sous-chef στο 2 Αστεριών Michelin εστιατόριο του στο Παρίσι, πριν ο Divellec τον στείλει στην Ελούντα για να αναλάβει το γκουρμέ εστιατόριο «Καλυψώ» στο ξενοδοχείο Peninsula All-Suite Hotel, στο οποίο απέσπασε σειρά βραβείων. Εκεί απολαμβάναμε κάθε βράδυ το δείπνο μας με τον Νικόλα, στις πρώτες διακοπές μας με την Ελμίνα, ήταν θυμάμαι από τις ομορφότερες βραδιές μας, στις ομορφότερες διακοπές της ζωής μας, στις πρώτες διακοπές με την  κόρη μας… Αργότερα ανέλαβε chef στο εστιατόριο με ένα αστέρι Michelin «Βαρούλκο» του Λευτέρη Λαζάρου, όπου αποχώρησε για την κουζίνα του “Premiere” του ξενοδοχείου Intercontinental της Αθήνας, κατακτώντας την διάκριση «3 forks by the Michelin Guide». Για τρία χρόνια έζησε ανάμεσα σε Ελβετία και Ελλάδα, αναλαμβάνοντας στο Νταβός τα 5 διαφορετικά εστιατόρια του εμβληματικού Grischa Hotel. Στην Ελλάδα, συνεχίζει να λειτουργεί ως chef consultant στα εστιατόρια του ξενοδοχείου Porto Elounda της Κρήτης, λαμβάνοντας πολλές διακρίσεις. Από το 2018 έως και σήμερα είναι chef consultant στο Grace Hotel, Auberge Resorts Collection, λαμβάνοντας επίσης εθνικά γαστρονομικά βραβεία. Στις αρχές του 2020 δημιούργησε το «Brio» την πρώτη briocherie στην Ελλάδα αλλά και το Brilliant Tastes ένα all day food bar στη Νέα Ερυθραία.
O σεφ συναντήθηκε με τον Άγγελο Κονταράτο στη Ζάκυνθο, όταν ανέλαβε την κουζίνα του club-restaurant “Movida”. Ο Άγγελος Κονταράτος, ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρηματίας της εστίασης στη Ζάκυνθο, λειτουργεί το διάσημο club-restaurant “Movida” από το 2006. Η επαγγελματική τους σχέση, εξελίχθηκε σε βαθιά φιλία που «γέννησε» το Le Pavillon Athens. Στο μενού του Le Pavillon, ο σεφ κυριαρχεί το πάθος του σεφ για το ψάρι κυριαρχεί και η αγάπη του για τα κορυφαία υλικά, χωρίς πολλές παρεμβάσεις και με κριτήριο επιλογής την εποχικότητα, τον οδηγούν στη δημιουργία ενός μενού με μεσογειακό ταπεραμέντο και γαλλικές τεχνικές.

Follow me…

Η αγαπημένη μου ροτόντα στον υπέροχο κήπο του Le Pavillon. Αυτή, που μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα άτομα αλλά και σήμερα είναι στρωμένη για δύο. Για τον Νικόλα και για εμένα.

Σας έχω ξεναγήσει και στο παρελθόν σε αυτό το μαγικό εστιατόριο που σαν στόχο έχει ο καλεσμένος του να βιώσει ένα εξαιρετικό, state of the art, γαστρονομικό ταξίδι ξεκινώντας από την Γαλλία και καταλήγοντας στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα την Ελλάδα, την οποία επέλεξε ο Metayer ως δεύτερη του πατρίδα. Μπες εδώ να θυμηθείς….

Το γαστρονομικό αυτό ταξίδι ξεκινάει με ένα ποτήρι σπάνιας δροσερής σαμπάνιας

Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει: “Συνδυάζοντας τις 2 πατρίδες της ζωής μου, την Γαλλία και την Ελλάδα μα και τις 2 δικές μου θάλασσες, τον Ατλαντικό Ωκεανό και την Μεσόγειο, δημιουργώ εδώ, στο Le Pavillon με γνομωνα κυρίως την καρδιά μου, το μυαλό μου, την προσωπική μου τεχνογνωσία και της ομάδας μου, όσα πολύτιμα μου δίδαξαν οι τόποι και οι εμπειρίες από τις περιπλανήσεις μου. Το δικό μου γαστρονομικό σπίτι  – Le Pavillon – στο οποίο είστε πάντα καλεσμένοι, συνοψίζει την φιλοσοφία μου παντρεύοντας αρμονικά την εξαιρετικής ποιότητας Μεσογειακή και κυρίως ελληνική πρώτη ύλη με γαλλικές τεχνικές υψηλής γαστρονομίας… με φόντο πάντα μία ελληνική ατμόσφαιρα, ένα κατεξοχήν ελληνικό τοπίο.”

Το Degustation menu

O καλεσμένος μπορεί να επιλέξει από 2 μενού γευσιγνωσίας. Tο πρώτο αποτελείται από 9 στάδια και κοστίζει 75 € το άτομο με highlights το μπαρμπούνι με παστουρμά με μους από καπνιστό χέλι  και σάλτσα δεντρολίβανου, το συγκεκριμένο είναι ένα από τα signature dishes του Metayer όπως και ο ψητός αστακός με άρωμα καφέ, γεμιστό κανελόνι σερβιρισμένος με φυστικοβούτυρο και βινεγκρετ ιβίσκου ενώ tο δεύτερο μενού γευσιγνωσίας το οποίο και δοκιμάσαμε αποτελείται από 12 στάδια κοστίζει 110€ ανα άτομο και κάθε πιάτο είναι ένα αληθινό κομψοτέχνημα από τις καραβίδες Χαλκίδας πάνω σε καρπάτσιο χταποδιού, το ψητό καλκάνι με μαύρη τρούφα, λαγόχορτο και κρέμα μαϊντανού, την ψητή καραμελωμένη πάπια με μαυροδάφνη και κόκκους κακάου αλλά και τα πλούσια σοκολατένια pre desserts και γλυκίσματα τα οποία κλείνουν αρμονικά αυτό το Voyage  extraordinaire.

To Amuse-bouche


Κάθε μενού προσφέρει στον καλεσμένο την επιλογή ενός premium wine pairing με επιπλέον χρέωση ή απλά ο καλεσμένος μπορεί να επιλέξει από την εκτενή λίστα κρασιών του εστιατορίου.

Piece de Resistence: Ένα από τα signature dishes του Metayer μέρος του voyage extraordinaire θα είναι ο πρωταγωνιστής σύντομα στους ημιτελικούς του Masterchef.
Voyages Extraordinaires με φόντο το απόλυτο Ελληνικό καλοκαίρι: 4 μοναδικοί Ελληνικοί προορισμοί, 4 ξεχωριστά state of the art γαστρονομικά ταξίδια σε Ζάκυνθο, Μυκονο, Σαντορίνη και Αθήνα.

To “ταξίδι” έχει αφετηρία την Αθήνα και το Le Pavillon, ο Jean Charles και η ομάδα του σας ταξιδεύουν στο πιο exclusive private Villa resort της Ζακύνθου – Το Porto Zante Villas – αλλά και στις Kυκλάδες στο πιο ατμοσφαιρικό σημείο της καλντέρας με θέα τον Σκάρο του Ημεροβιγλίου στο Mavro Restaurant Kivotos Santorini και σύντομα και στην Μύκονο.

Ένα αξέχαστο Degustation που θέλεις να ζήσεις ξανά και ξανά

Αν θέλεις να ζήσεις την εμπειρία ενός σοβαρού γαστρονομικού ταξιδιού, ο κήπος του Jean Charles Metayer και του Le Pavillon είναι η ιδανική πρόταση, και αυτή η εποχή, η καλύτερη επιλογή για να την απολαύσεις!

Φωτογραφίες: Panos Smirniotis, Fay’s Control

error: Content is protected !!