ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Δανάη Στράτου: Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα*

Το έργο της Δανάης Στράτου με τίτλο Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα είναι και πάλι επισκέψιμο σε περιορισμένη έκταση, με είσοδο από τη θάλασσα.
Μετά από ένα διάστημα παύσης της λειτουργίας του κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η εγκατάσταση έχει προγραμματιστεί να ανοίξει εκ νέου πλήρως για το κοινό στις 21/9, ενώ η λειτουργία του έργου θα παραταθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου 2017.
Στις 21/9, παράλληλα με την επαναλειτουργία του έργου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης “Στοιχεία” στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, όπου θα παρουσιαστεί καταγραφή και υποστηρικτικό υλικό από το έργο Πάνω στη Γη Κάτω απο τα Σύννεφα, σε διάλογο με παλαιότερα έργα της Δανάης Στράτου που επικεντρώνονται σε στοιχεία του φυσικού και του ανθρώπινου περιβάλλοντος. Επιπλέον στις 21/9 θα ανακοινωθούν οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Το έργο Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα είναι μια μεγάλης κλίμακας in situ εγκατάσταση, ειδικά φτιαγμένη για το Παλαιό Ελαιουργείο και την Ελευσίνα. Με βασικά υλικά το χώμα και το νερό, και με κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο το πήλινο αγγείο, το έργο έρχεται σε διάλογο με την πλούσια ιστορική διαστρωμάτωση της Ελευσίνας από την αρχαιότητα ως τη μακροχρόνια βιομηχανική ιστορία της πόλης και τη δομή της σήμερα. Εμπλέκει στην «αφήγησή» του τον μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης, τη θνητότητα, την έννοια του ταξιδιού, την υπαρξιακή αναζήτηση ενός προορισμού και τη μετανάστευση ως φαινόμενο που καθόρισε την ιστορία της περιοχής αλλά που επίσης επαναλαμβάνεται σε όλη την διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Δανάη Στράτου, Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα, 2017
Εγκατάσταση, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ©Νικόλας Μομφερράτος

Μέσα από το έργο η καλλιτέχνης επιδιώκει να συνδέσει το παρελθόν με το τώρα, με στοιχείο το νερό. Το νερό που κινείται ταξιδεύει και μας ταξιδεύει, διασχίζει και ενώνει τόπους και πολιτισμούς. Καθρεφτίζει την απεραντοσύνη του χώρου και υπαινίσσεται την «απέραντη», αέναη ροή. Παραπέμπει στα κοινά στοιχεία που γεφυρώνουν συγκρούσεις και διαφορές: στην αγωνία και την περιπέτεια της ύπαρξης που είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους που ζούνε «πάνω στην γη και κάτω από τα σύννεφα». Το νερό, η θάλασσα που απλώνεται απέναντι από το παλαιό Ελαιουργείο ενώνει την αρχή και το τέλος του έργου καθώς αποτελεί την συμβολική αρχή αλλά και την κατάληξη του.

* Ο τίτλος αυτός προέρχεται από μία φράση που λέει ο βασικός χαρακτήρας στο ντοκυμαντέρ Αγέλαστος Πέτρα του Φίλιππου Κουτσαφτή.

Δανάη Στράτου

Διάρκεια: 21 Σεπτεμβρίου – 30 Νοεμβρίου

Ώρες : 18:00- 23:00
*Κατά τη διάρκεια των θεατρικών και μουσικών παραστάσεων του φεστιβάλ η εγκατάσταση θα λειτουργεί μέχρι την έναρξη της παράστασης.
Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας

Συνεργάτες:

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοροξενίδη

Μελέτη εφαρμογής & Επιβλεψη διαμόρφωσης τοπίου : ECOSCAPES
Κατασκευή χειροποίητων πήλινων αγγείων: Pottery Art Χουλάκης
Σχεδιασμός Ήχου: Studio 19
Φωτισμός: No Dark
Project Management και Επικοινωνία: Medianeras
Εκτέλεση Παραγωγής: Vital Space & Medianeras
Video Documentation: Πάνος Καλλίτσης

error: Content is protected !!