ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Costas Picadas: “Finding the ties between science and nature”!

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας καλλιτέχνης Κώστας Πηγαδάς, παρουσιάζει την πρώτη του solo έκθεση στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022, στη γκαλερί Donopoulos International Fine Arts. Με τίτλο Finding the ties between science and nature, η έκθεση θα περιέχει μεγάλης κλίμακας εντυπωσιακά έργα, μνημειακές και λαβυρινθώδεις «βιοφιλικές μεγαλογραφίες», που αποτελούν το κύριο ενδιαφέρον της πρακτικής του καλλιτέχνη.

Costas Picadas

Για όποιον δεν γνωρίζει τον Costas Picadas είναι ένας πολύ επιτυχημένος εικαστικός καλλιτέχνης ελληνικής καταγωγής, που σπούδασε στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη και εδώ και πολλά χρόνια, ζει και εργάζεται στην Αμερική. Έχει ειδικευθεί στην εικαστική φωτογραφία και στη video-art, εστιάζοντας περισσότερο το ενδιαφέρον του στη γεφυροποίηση των σχέσεων Επιστήμης και Τέχνης, ιδιαιτέρως της Επιστήμης που αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό και τις ζωτικές του βιολογικές λειτουργίες, όπως είναι για παράδειγμα το καρδιοαναπνευστικό, το κυτταρολογικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Συνδυάζοντας σε «εγκαταστάσεις χώρου» (art-installations) την εικαστικά επεξεργασμένη φωτογραφία με το βίντεο (που προσαρμόζεται ευφάνταστα και υποβλητικά στον εκάστοτε διατιθέμενο χώρο), ο Costas Picadas δημιουργεί μεγάλης κλίμακας εντυπωσιακά έργα, όπου ο θεατής έχει την αίσθηση παρακολουθώντας τα, ότι βιώνει σε φαντασιακές μεγαλογραφίες έναν μικρόκοσμο από κινούμενες εικόνες.


Οι εικόνες αυτές δεν είναι φωτογραφικές αποτυπώσεις από εργαστηριακά ευρήματα. Προέρχονται από προσωπικές συνθέσεις του καλλιτέχνη, ο οποίος τις έχει αρχικά αντλήσει και κατόπιν τις έχει εικαστικά επεξεργαστεί, μέσα από εναύσματα που του έχει προσφέρει το μικροσκόπιο και άλλες εργαλειακές δυνατότητες της ιατρικής επιστήμης.
Στο τελικό «ένδον θέαμα», ο θεατής έρχεται σε επαφή με τη δαιδάλωση του εσωτερικού μας βιολογικού και βιοχημικού εαυτού, ο οποίος θυμίζει κατά κάποιον τρόπο το ίδιο το μυστήριο της φύσης, όπως αποτυπώνετα στη μαγεία π.χ. ενός δάσους. Καθώς οπτικά το περιεργάζεται αυτό το δάσος ο θεατής και ταυτοχρόνως νιώθει πως το περιηγείται, έχει και την αίσθηση πως κατά έναν παράδοξο κι αινιγματικό τρόπο, βιώνει το μεγαλείο της οργανικής μας ύπαρξης.

Εγκαίνια: Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022. Διάρκεια: 10/06/22 – 10/07/22
Τοποθεσία: DONOPOULOS INTERNATIONAL FINE ARTS, Αγίας Θεοδώρας 3, Θεσσαλονίκη

error: Content is protected !!