ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Classical Aesthetics in Modern Design: The work of Emanuele Pantanella, στο Παλαιοπωλείο Μαρτίνος!

Το Παλαιοπωλείο Μαρτίνος διοργανώνει την ατομική έκθεση του Emanuele Pantanella (1939-2014) υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα. Τιμά το σημαντικό Ιταλό designer και παρουσιάζει μέρος της πολύπλευρης δημιουργίας του που χαρακτηρίζεται από την εξαίσια κομψότητα και την υψηλή αισθητική.

1. Πανό με σύνθεση Μεσογειακών μαρμάρων, εμπνευσμένο από τη Villa Adriana

Πανό με σύνθεση Μεσογειακών μαρμάρων, εμπνευσμένο από τη Villa Adriana

Ο Emanuele Pantanella έζησε στη Ρώμη και παραμένει ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά του Ιταλικού design, παρόλο που έργα του βρίσκονται σε σημαντικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Προερχόμενος από οικογένεια βιομηχάνων, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δούλεψε στην οικογενειακή επιχείρηση. Παράλληλα μελετούσε, παρακολουθούσε την εξέλιξη του Ιταλικού design και πειραματιζόταν σκαλίζοντας πολύτιμα ξύλα και φτιάχνοντας πολυτελή μικροαντικείμενα. Όταν πια συνταξιοδοτήθηκε αφιερώθηκε σε αυτό που αγαπούσε πιο πολύ και δημιούργησε το δικό του studio στη Piazza Navona της Ρώμης. Κοσμοπολίτης και bon viveur, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο κι αγάπησε ιδιαιτέρως την Ελλάδα και τον αρχαίο Κυκλαδικό πολιτισμό. O Emanuele Pantanella και η σύζυγος του Letizia υπήρξαν μεγάλοι συλλέκτες Ισλαμικής Τέχνης και δώρισαν τη συλλογή τους στο Μουσείο του Λούβρου.
Κύριο χαρακτηριστικό των αντικειμένων του είναι το μοναδικό φινίρισμα και η χρήση πολύτιμων υλικών όπως το μάρμαρο, ο έβενος, ο νεφρίτης, το rock crystal, ο χρυσός και οι ημιπολύτιμες πέτρες.

2. Monaca Piccola, 1975. Edition of 30. Φωτιστικό από ξύλο κερασιάς και ορείχαλκο

Monaca Piccola, 1975. Edition of 30. Φωτιστικό από ξύλο κερασιάς και ορείχαλκο

Τα πανό του Pantanella από χρωματιστά μεσογειακά μάρμαρα, όπως και τα τραπέζια του, οι σφαίρες και τα γουδιά είναι εμπνευσμένα από την Αυτοκρατορική Ρώμη και από τα εκπληκτικά μωσαϊκά που πραγματοποίησε η Δυναστεία των Cosmati στη Ρώμη (11-13ος αιώνας), οι οποίοι ανακύκλωναν παλιά μαρμάρινα θραύσματα και δημιουργούσαν μοναδικές συνθέσεις. Εμφανής είναι η επιρροή κι από την Ισλαμική γραφή, τη Βυζαντινή αρχιτεκτονική και τις ορθομαρμαρώσεις της εποχής του Αδριανού, καθώς και από τις μπαρόκ Βενετσιάνικες εκκλησίες. Όλα τα μάρμαρα που χρησιμοποιούσε προέρχονταν από παλιά νταμάρια που ανακάλυπτε ο Εmanuele στα ταξίδια του.photo 1

Επιπλέον, η έκθεση θα συμπεριλαμβάνει τα συλλεκτικά φωτιστικά της σειράς Pantanella Lux, αντικείμενα καθώς και πρωτότυπα σχέδια μουσειακού ενδιαφέροντος.
Έργα του εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία, όπως το Victoria & Albert Museum, London, Metropolitan Museum of Art, New York, Musée de la Mode et du Textile, the Union Centrale des Arts Decoratifs, Musée de la Seita (Musée du Tabac) Paris, Det Danske Kunstindustrimuseum, Copenhagen, Museo Naçional de Artes Decoratives, Madrid, Museum of Fine Art, Houston και στο Museum Für Angewandte Kunst, Cologne.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014.

error: Content is protected !!