ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Χρυσοί Σκούφοι 2021: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας!

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν στο GrandBall Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με έντονο «επαναστατικό» χρώμα, καθώς η βραδιά, εμπνεόμενη από την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ήταν αφιερωμένη στις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της γαστρονομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
To κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκε για ένατη συνεχή χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας πιστοποιώντας για άλλη μια φορά την σταθερή δυναμική του. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside» καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.

Καλύτερο εστιατόριο της χώρας με δύο Χρυσούς Σκούφους και βαθμό 17/20 αναδείχθηκε και φέτος το «Etrusco» στην Κέρκυρα. Το βραβείο παρέλαβε ο σεφ – ιδιοκτήτης Έκτορας Μποτρίνι με τον σεφ Νίκο Μπίλη από τον Υπουργο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο ενώ την τιμητική διάκριση TopNotch, η οποία καθιερώθηκε πέρυσι, κατέκτησαν 31 εστιατόρια. Η διάκριση Top Notch απονέμεται στα εστιατόρια που έχουν μεν αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποιούν ποιοτικές πρώτες ύλες αλλά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο. Τρεις ήταν οι νέες είσοδοι στους Χρυσούς Σκούφους (Hervé, Santoroκαι TheZiller’s) ενώ απονεμήθηκε επίσης το Βραβείο Κοινού στο εστιατόριο Apiri του Ηρακλείου Κρήτης. Συνολικά βραβεύτηκαν 54 εστιατόρια, σε μια χρονιά που οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες τόσο για τα εστιατόρια, καθώς η πανδημία περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία αρκετών από αυτά, όσο και για την ίδια την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος.
Την τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων, η οποία έγινε σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για τους προσκεκλημένους, παρουσίασε με άκρως σοβαρό…χιούμορ ο Γιάννης Στάνκογλου ο οποίος, με αφορμή τη φετινή εθνική μας επέτειο. έκανε μια αναδρομή στις γαστρονομικές επαναστάσεις ανά τους αιώνες, θυμίζοντας μας πως «η ιστορία της γαστρονομίας έχει ορόσημα, έχει ήρωες, έχει πρωτοπόρους, έχει φωτιές που άναψαν κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχει μανιφέστα, έχει ύμνους, έχει συνθήματα».

Ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος με την συζυγό του Ειρήνη Σταματούδη ο Πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρης Φιλιππόπουλος η Αννη Ηλιοπούλου πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. (περιοδικό αθηνόραμα) και ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

Η Χριστίνα Παπαθανασίου Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων της Μεγάλης Βρεταννίας , Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, η Αννη Ηλιοπούλου πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. (περιοδικό αθηνόραμα), η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, και ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς

Αυτά τα ορόσημα, τα μανιφέστα και τα συνθήματα παρέλασαν από τα κείμενα και το videowall της τελετής, μέσα από 15 ιστορικούς σταθμούς που άλλαξαν καθοριστικά το γαστρονομικό τοπίο είτε διεθνώς είτε εδώ στην Ελλάδα.

Ο παρουσιαστής της βραδιάς Γιάννης Στάνκογλου , η Δανάη Μιχαλάκη με τον Γιώργο Παπαγεωργίου η Κυριακή Μπακιρτζή , η Αννη Ηλιοπούλου πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. (περιοδικό αθηνόραμα), και ο Γιώργος Καραμίχος

Γαστρονομία και επανάσταση συναντήθηκαν με χιουμοριστικό τρόπο, οι πρωτεργάτες χειροκροτήθηκαν και το συμπέρασμα δεν ήταν άλλο από το ότι η γαστρονομία είναι μια διαρκής επανάσταση που συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή καθώς τώρα άλλη μια επανάσταση, αυτή της «Ηθικής Γαστρονομίας» βρίσκεται προ των θυρών έχοντας την υποστήριξη όλων των μεγάλων σεφ του πλανήτη.

Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Μυκόνου Μαρία Κουσαθανά-Ψύλενα, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και η σύζυγός του Αναστασία Ιωαννίδη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τη σύζυγό του Τζένη Μπαλατσινού

Το μενού του diner de gala της φετινής τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων, δημιούργησε ο ρηξικέλευθος Έκτορας Μποτρίνι, σεφ-ιδιοκτήτης του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας τα τελευταία εννιά χρόνια, του «Etrusco» στην Κέρκυρα.
Σε μια περίοδο έντονων αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, και σε συντονισμό με την παγκόσμια τάση που βάζει στο επίκεντρο την βιοποικιλότητα, την ποιότητα και την αξιοποίηση των αυθεντικών πρώτων υλών στη γαστρονομία, ο Έκτορας Μποτρίνι εξέφρασε με τις ιδέες του και την δημιουργία των πιάτων του, μια άλλη επανάσταση, την Επανάσταση των Υλικών στην Νέα Ελληνική Κουζίνα. Για τη βραδιά των Χρυσών Σκούφων ο Μποτρίνι δημιούργησε ένα μενού με ευαισθησία, τιμώντας ενεργά την ανερχόμενη ουσιαστική πολυτέλεια όχι του απαστράπτοντος αλλά του σπάνιου και μοναδικού. Δικαίως χειροκροτήθηκε με πάθος από σύσσωμη την αίθουσα στο τέλος του δείπνου.
Παρόντες στην τελετή, εκτός φυσικά από τους βραβευόμενους ήταν υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων και διακεκριμένοι επιχειρηματίες.

Ο πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρης Φιλιππόπουλος με τη σύζυγό του Κιμ Μαντζουράτου.

Στέλιος Μάινας , Χάρης Ρώμας, Ακης Σακελλαρίου και Κάτια Σπερελάκη σε θεατρικό πηγαδάκι

Γκουρμέ καλλιτεχνική παρέα. Ο Μίλτος Σωτηριάδης του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ο παρουσιαστής της βραδιάς Γιάννης Στάνκογλου και ο Γιώργος Καραμίχος.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Γιάννης Βακαρέλης με τη σύζυγό του Πόλα

Η Διευθύντρια σύνταξης του αθηνοράματος Δέσποινα Ζευκιλή με τον Δημήτρη Πρωτοψάλτου Γενικό Διευθυντή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2021» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, καθώς η γαστρονομία είναι για την Περιφέρεια ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της προβολής του brand name της Αττικής, έτσι ώστε να καταστεί δημοφιλής τουριστικός προορισμός για όλον τον χρόνο.

Ο Ηλίας Κοκοτός, ιδιοκτήτης του «Yacht Club» στην Ελούντα και ο Ζάχος Παπαδάκης, σεφ του «Τaverna» στον Αγ.Νικόλαο παρέλαβαν τιμητική διάκριση Top Notch, ενώ με Χρυσό Σκούφο τιμηθηκε ο Άλμπερτ Χάζμα, σεφ του «Dionysos» στην Ελούντα (15/20). Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Συγχαρητήρια Daios Cove!!!!

Χρυσό Σκούφο στην Αθήνα με βαθμό 15,5/20 παρέλαβαν οι Κώστας Αλεξίου του «Matsuhitsa Athens» και Ερβέ Προνζάτο του «Hervé». Επιπλέον βραβεύθηκε το εστιατόριο «Hytra». Την απονομή έκανε ο εκδότης του Αθηνοράμαρος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Ο Hom Parviz, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, κριτικός γεύσης του «α» και μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής, και ο Τιμ Ανανιάδης, μέλος του Δ.Σ. της Λάμψα Α.Ε.

Η Χριστίνα Παπαθανασίου Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία (αριστερά) και η Φωτεινή Καλιακάτσου, συνιδιοκτήτρια του «Dome Real Cuisine» στο Nikopolis Thessaloniki με τον Ηλία Κοκοτό, ιδιοκτήτη του «Yacht Club» στο Elounda Mare

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Χρυσοί Σκούφοι 2021

Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Fresco (Ξεν. « Sani Dunes –  Sani Resort »), Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος

Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Hervé, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Hytra, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Lauda(Ξεν. «Andronis Boutique Hotel»), Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος

Lycabettus (Ξεν. «Andronis Luxury Suites»), Σαντορίνη15,5/20 και ένας σκούφος

Matsuhisa Athens (Ξεν. «Astir Palace»), Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Selene (Ξεν. «Katikies Garden»), Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος

Squirrel (Ξεν. «Danai Beach Resort»), Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

Treehouse (Ξεν. «Ekies All Senses Resort»), Χαλκιδική, 15,5/20 καιέναςσκούφος

Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Διόνυσος (Ξεν. «Elounda Beach»), Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

GB Roof Garden (Ξεν. «Grande Bretagne»), Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Grandma’s (Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites»), Ίος, 15/20 και ένας σκούφος

Ντομάτα (Ξεν.«Sani Marina – Sani Resort»), Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Petra Restaurant (Ξεν. «CanavesOia Suites »), Σαντορίνη, 15/20 καιέναςσκούφος

Salonica Restaurant (Ξεν. «Makedonia Palace»), Θεσσαλονίκη, 15/20 καιέναςσκούφος

Santoro (Ξεν. «Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection»), Σαντορίνη, 15/20 και έναςσκούφος

The Ziller’s (Ξεν. «The Zillers»), Αθήνα, 15/20 καιέναςσκούφος

Διακρίσεις Top Notch 2021

L’ Abreuvoir, Αθήνα
Alali Restaurant (Ξεν. «Astarte Suites»), Σαντορίνη
Ανδρέας, Σέρρες
Beef Bar (Ξεν. «Bill & Coo Coast Suites»), Μύκονος
Bill & Coo (Ξεν. «Bill & Coo Suites and Lounge »), Μύκονος
Bubo (Ξεν. «Ekies All Senses Resort »), Χαλκιδική
Γλυκάνισος, Θεσσαλονίκη
Cuvée (Ξεν. «Aqua Blu Boutique Hotel & Spa»), Κως
Dome Real Cusine (Ξεν. «Nikopolis Hotel Thessaloniki»), Θεσσαλονίκη
Grada Nuevo, Θεσσαλονίκη
Jackie O Beach, Μύκονος
Ηλιοβασίλεμα, Σύρος
Kamares by Spondi (Ξεν.«Eagles Palace»), Χαλκιδική
Kensho Psarou (Ξεν. «KenshoPsarou Beach Hotel »), Μύκονος
Κρητικός, Αθήνα
Μαραθιά, Τήνος
Μαρίνα, Χαλκιδική
Mikrasia Restaurant (Ξεν. «Katikies Mykonos »), Μύκονος
Mikrasia Restaurant (Ξεν. «Katikies Santorini»), Σαντορίνη
Naos, Σαντορίνη
Nikkei, Αθήνα
Sense (Ξεν. «AthensWas»), Αθήνα
Sterna (Ξεν. «Kinsterna»), Μονεμβάσια
Sushi Mou, Αθήνα
Taverna (Ξεν. «Daios Cove Luxury Resort & Villas»), Κρήτη
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα
Travolta, Αθήνα
Vezene, Αθήνα
Water Restaurant (Ξεν.« Sani Asterias –  Sani Resort»), Χαλκιδική
Yacht Club (Ξενοδοχείο Elounda Mare), Κρήτη
Χαρούπι, Θεσσαλονίκη

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!