ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Χρυσοί Σκούφοι 2018: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας!

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν προχθές βράδυ, στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με την οποία κορυφώθηκε το φετινό σαφάρι των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων αναδεικνύοντας θριαμβευτή για το 2018 το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι.

Κερκυραϊκό χρώμα έχει πλέον η κορυφή των καλύτερων ελληνικών εστιατορίων μιας και το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκε πρώτο στο γαστρονομικό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων ανεβαίνοντας μάλιστα βαθμολογικά σε σχέση με πέρυσι. Το «Etrusco» βαθμολογήθηκε φέτος με 17 στα 20 και δυο Χρυσούς Σκούφους πιστοποιώντας πως ο Έκτορας Μποτρίνι βρίσκεται στην καλύτερή του φόρμα, και ανέβασε τη γαστρονομική του πρόταση στο πιο ψηλό μέχρι σήμερα σημείο. Ανασκάπτει τις προσωπικές του γευστικές μνήμες από την Κέρκυρα, τα Επτάνησα και την Ιταλία και κεντάει εξαιρετικές δημιουργίες. με ευρηματικούς συνδυασμούς και υψηλή τεχνική. Δεύτερο ελληνικό εστιατόριο αναδείχθηκε το αθηναϊκό «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη.

Η απονομή στο κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας (17/20 και δύο Χρυσοί Σκούφοι) «Εtrusco» από την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Το βραβείο παρέλαβε ο σεφ/ιδιοκτήτης Έκτορας Μποτρίνι μαζί με τον sous chef Νίκο Μπίλλη. Μαζί τους οι παρουσιαστές της βραδιάς Ναταλία Δραγούμη και Δημήτρης Αντωνόπουλος.

Τα εστιατόρια της Αθήνας που συγκέντρωσαν βαθμολογία 16/20 κι ένα Χρυσό Σκούφο. Ο sous chef Νίκος Μπίλλης και ο σεφ Έκτορας Μποτρίνι, που παρέλαβαν το βραβείο για το «Botrini’s», και ο Γιάννης Παρίκος και ο Λευτέρης Λαζάρου για το «Varoulko Seaside», με τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο και τους παρουσιαστές της βραδιάς.

Συνολικά, από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, η οποία διένυσε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια δοκιμάζοντας σχεδόν 6.500 πιάτα σε εκατοντάδες εστιατόρια και ταβέρνες όλης της χώρας, βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφo 24 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα. Δύο από αυτά βραβεύονται για πρώτη φορά ενώ δυο από τα περσινά βραβευμένα εστιατόρια έχασαν τους Χρυσούς Σκούφους τους. Πέντε από τα βραβευμένα εστιατόρια δημιουργούν ελληνική κουζίνα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως 15 από τα 24 χρυσοσκουφάτα εστιατόρια βρίσκονται σε ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα.
Τέλος, το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στο «Varoulko Seaside» του Λευτέρη Λαζάρου.

Ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Γιάννης Παρίκος παρέλαβαν το Βραβείο Κοινού 2018 για το «Varoulko Seaside». Το βραβείο απένειμε, εκπροσωπώντας την μπίρα Kaiser Pilsner, ο διευθυντής Marketing της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος και ο τυχερός αναγνώστης του «α» Στέλιος Πούλιας που κέρδισε στο σχετικό διαγωνισμό. Μαζί τους οι παρουσιαστές της βραδιάς.

Η τελετή των 25ων Χρυσών Σκούφων, την οποία παρουσίασαν με χιούμορ η Ναταλία Δραγούμη και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, ήταν αφιερωμένη στη σύγχρονη ευρωπαϊκή σκηνή της υψηλής γαστρονομίας, από την οποία άλλωστε προέρχονται και οι πέντε Έλληνες σεφ που, αφού άφησαν για λίγο τα τριάστερα εστιατόρια στα οποία εργάζονται, ήρθαν στην Ελλάδα ειδικά για να δημιουργήσουν το diner de gala της βραδιά: O Θάνος Φέσκος και ο Γιώργος Κατάρας ήρθαν από το τριάστερο «Geranium» της Κοπεγχάγης όπου εργάζονται σε υψηλές θέσεις δίπλα στον σπουδαίο σεφ Rasmus Kofoed. Ο Φίλιππος Χρονόπουλος ήρθε από το Παρίσι, όπου αφού δούλεψε δίπλα στους διάσημους σεφ Alain Passard και Joel Robuchon, συγκέντρωσε πάνω του τους προβολείς, κερδίζοντας το 2015 το πρώτο του αστέρι Michelin για το «Restaurant du Palais Royal». Από το Παρίσι ήρθε και ο Μιχάλης Παπαφίλης, καθώς εργάζεται δίπλα στον Eric Frechon στο τριάστερο «ιEpicure». Τέλος, ο Γιώργος Παπαζαχαρίας ήρθε από το Όσλο και την ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης του τριάστερου Maaemo αφού πριν πέρασε από κουζίνες κορυφαίων εστιατορίων και σεφ του κόσμου («Fat Duck», «Quique Dacosta», «L’Air du Temps»). Οι πέντε σεφ παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μενού βασισμένο σε ελληνικές γεύσεις έτσι όπως τις «μετέφρασαν» μέσα από το φίλτρο των δικών τους διεθνών εμπειριών. Όπως ήταν αναμενόμενο, στο τέλος της βραδιάς οι πέντε δημιουργοί καταχειροκροτήθηκαν από ένα ενθουσιασμένο κοινό 280 περίπου προσκεκλημένων. Μαζί τους χειροκροτήθηκε και όλη η ομάδα των σεφ της «Μεγάλης Βρετανίας» με επικεφαλής τον executive chef Αστέριο Κουστούδη.

Η Βασιλική Τρουφάκου, ο Τάσος Μπουλμέτης, η ιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων με τη συζυγό του.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, και οι εκδότες Γιάννης Φιλιππάκης και Δημήτρης Μάρης με τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο.

Η ιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, πρόεδρο του ΕΒΕΑ, τη διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του Ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» Χριστίνα Παπαθανασίου και τη Ρούλα Σαλούτση, Διευθύντρια Τύπου & Δημοσίων σχέσεων της Aegean Airlines.

Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ Κωνσταντίνο Τσέγα

Ο θεατρικός παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος με τη Στέλλα Καρμίρη και τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος χαρούμενοι με τα νέα για τον ελληνικό τουρισμό και τη γαστρονομία.

Τα συμπεράσματα και οι διαπιστώσεις για το γαστρονομικό τοπίο της χώρας, έτσι όπως εξήχθησαν στο γευστικό οδοιπορικό των Χρυσών Σκούφων, είναι όπως πάντα άφθονα και χρήσιμα. Παρά την κρίση, τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας στη χώρα μας καλά κρατούν, άλλα διατηρώντας και άλλα εξελίσσοντας το επίπεδο τους. Η δε ελληνική κουζίνα και τα εστιατόριά της που θα έχουν από φέτος τα δικά τους αυτόνομη, ξεχωριστή τελετή βράβευσης, εκσυγχρονίζει τις κλασικές γευστικές αξίες φλερτάροντας σε πολλές περιπτώσεις και αυτή με την υψηλή γαστρονομία.

Οικονομικο-τουριστική συζήτηση ανάμεσα στον Ανδρέα Ανδρεάδη, ιδιοκτήτη του «Sani Resort», και τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, πρόεδρο του ΕΒΕΑ.

O Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο Ανδρέας Ανδρεάδης, ιδιοκτήτης του «Sani Resort», η Άννη Ηλιοπούλου ιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος», μαζί με τον βουλευτή Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον δημοσιογράφο Μιχάλη Κεφαλογιάννη και τη βουλευτή Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της «Μεγάλης Βρεταννίας» Χριστίνα Παπαθανασίου και η Ρούλα Σαλούτση, διευθύντρια Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Aegean Airlines.

Ο Μιχάλης Νουρλόγλου, σεφ του εστιατορίου «Premiere», ο κριτικός γεύσης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Αντώνοπουλος, ο business executive officer της Nestle Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου, η senior brand manager της Nestle Hellas Δήμητρα Φιλίππου και ο Νίκος Ρούσσος του «Funky Gourmet».

Η ιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου, η ιδιοκτήτρια των ξενοδοχείων Cavo Tagoo Σούλα Λιάκου και η πρώην Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου με τον δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά.

Η ιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και ο Λευτέρης Λαζάρου που βραβεύεται σταθερά και τα 25 χρόνια του θεσμού.

Η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά και ο Λάμπης Ταγματάρχης.

Καλλιτεχνικό τραπέζι με την απαστράπτουσα Κατερίνα Λέχου, τον Άκη Σακελλαρίου, τον Γιώργο Πυρπασόπουλο και την παραγωγό Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Η Κατερίνα Κοσκινά, διευθύντρια του ΕΜΣΤ, ο Λάμπης Ταγματάρχης, ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Αντώνης Καφετζόπουλος και η Λένα Παπαληγούρα απολαμβάνουν το δείπνο.

Ο Ηλίας Κοκοτός των Elounda Hotels and Resorts και ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τη συνοδό του προτού περάσουν στο Grand Ballroom.

Ο Έκτορας Μποτρίνι με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

Ηλίας Μαμαλάκης, Φώτης Σεργουλόπουλος και Νίκος Ρούσσος («Funky Gourmet») πολιορκούν τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη.

Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, η Νάντια Κοντογιώργη, ο Άκης Σακελλαρίου και η Ναταλία Δραγούμη.

Η Κατερίνα Λέχου με τη Ναταλία Δραγούμη

Ο Αντώνης Ηλιόπουλος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Vedema Resort Santorini», ο Θεόδωρος Αγιοστρατίτης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «The Margi», και η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου, ιδιοκτήτρια του «Ekies All Senses Resort», μαζί τους ο Νίκος Μαργαρίτης διευθυντής του ξενοδοχείου «Ekies All Senses Resort» και ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής του εστιατορίου Patio με τις πλακέτες τους.

Την απονομή στο κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας έκανε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ενώ Χρυσούς Σκούφους απένειμε ακόμη η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας, ο διακεκριμένος Βρετανός δημοσιογράφος (BBC, Good Food Channel, National Geographic Traveler, κ.ά) Jonathan Phang, o Spirit Marketing Manager της Coca Cola 3 Eψιλον (εκπροσωπώντας το sdingle malt whiskey Macallan) κος Φώτης Σιαδήμας, η Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε. αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Nespresso Professional Ελένη Μιχοπούλου, ο Business Executive Officer της Nestlle Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος. Το Βραβείο Κοινού απένειμε – εκπροσωπώντας την μπίρα Kaiser – ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος.

Κοσμοπολίτικη συνάντηση του Βρετανού διακεκριμένου δημοσιογράφου, Jonathan Phang με τον ιδιοκτήτη του «αθηνοράματος» Διονύση Κούκη και τη σύμβουλο της υπουργού Τουρισμού Μαρία Καλλίτση.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2018

Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

Funky Gourmet, Αθήνα, 16,5/20 και δύο σκούφοι

Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Fresco, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος

Ocean Restaurant, Κρήτη, 15,5/20 και ένας σκούφος

Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος

Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Lycabettus, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Noble Gourmet Restaurant, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος

Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Premiere, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Βραβείο κοινού
Varoulko Seaside, Αθήνα

Photo Credits: Studio Panoulis

error: Content is protected !!