Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν προχθές βράδυ στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με ελληνικό άρωμα στα βραβεία και βρετανικές γεύσεις στα πιάτα. Κέρκυρα και Αθήνα συνέχισαν για τρίτη χρονιά να συγκατοικούν στην κορυφή των καλύτερων ελληνικών εστιατορίων αφού το «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκαν και φέτος πρώτοι των πρώτων στο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων. Συνολικά, από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, βραβεύτηκαν 24 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα με Χρυσό Σκούφο. Επίσης ανακοινώθηκαν τα 34 ακόμη εστιατόρια που απέσπασαν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων ενώ για πρώτη φορά στην 24χρονη ιστορία του θεσμού απονεμήθηκε βραβείο κοινού. Η τελετή, την οποία παρουσίασαν με κέφι ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος ήταν γεμάτη πινελιές βρετανικού χιούμορ μιας και το γαστρονομικό κόνσεπτ της βραδιάς, το οποίο κάθε χρόνο φέρνει την Αθήνα σε επαφή με τις παγκόσμιες τάσεις, ήταν αφιερωμένο στη σύγχρονη βρετανική γαστρονομική σκηνή. Οι 280 προσκεκλημένοι απόλαυσαν, αμέσως μετά τις βραβεύσεις, στο δείπνο υψηλής γαστρονομίας της βραδιάς, τις δημιουργίες του Isaac McHale, ενός σεφ που είναι hot όνομα στο Λονδίνο μιας και το εστιατόριο του, το «The Clove Club», έχει ένα αστέρι Michelin και βρίσκεται στην 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για το 2017.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ: Χρυσοί Σκούφοι 2017 • Etrusco, Κέρκυρα, 16,50/20 και δύο σκούφοι • Funky Gourmet, Αθήνα, 16,50/20 και δύο σκούφοι • Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος • Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος • Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος • Bill & Coo, Μύκονος, 15,50/20 και ένας σκούφος • Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,50/20 και ένας σκούφος • Squirrel, Χαλκιδική, 15,50/20 και ένας σκούφος • Treehouse, Χαλκιδική, 15,50/20 και ένας σκούφος • Tudor Hall, Αθήνα, 15,50/20 και ένας σκούφος • Water Restaurant, Χαλκιδική, 15,50/20 και ένας σκούφος • Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος • Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος • CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος • GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος • Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος • Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος • Lycabettus, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος • Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος • Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος • Ocean, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος • Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος • Santoro, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος • Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2017 • Aleria, Αθήνα, 14,50/20 • Bubo, Χαλκιδική, 14,50/20 • Elia’s, Σκιάθος, 14,50/20 • Ferryman, Κρήτη, 14,50/20 • Kenshō, Μύκονος, 14,50/20 • Κόκκινο Ποδήλατο, Σαντορίνη, 14,50/20 • Μαρίνα, Χαλκιδική, 14,50/20 • Μαυρίκος, Ρόδος, 14,50/20 • Milos Εστιατόριο, Αθήνα, 14,50/20 • Mylos, Σαντορίνη, 14,50/20 • Old Mill, Κρήτη, 14,50/20 • Παπαϊωάννου, Αθήνα, 14,50/20 • Τηλέμαχος Athens, Αθήνα, 14,50/20 • Αθήρι, Αθήνα, 14/20 • Αλέξης, Χαλκιδική, 14/20 • Alfredo’s Garden, Θεσσαλονίκη, 14/20 • Argentina, Κρήτη, 14/20 • Αυλή, Κρήτη, 14/20 • Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Λιτόχωρο, 14/20 • Θωμάς, Αμύνταιο, 14/20 • FEEDέλ URBAN GASTRONOMY, Αθήνα, 14/20 • Kastri Bistro, Αθήνα, 14/20 • 6 Κλειδιά, Πήλιο, 14/20 • Κοντοσώρος, Αμύνταιο, 14/20 • Κρητικός, Αθήνα, 14/20 • Μαριγούλα, Χαλκιδική, 14/20 • Μπουκαδούρα, Χαλκιδική, 14/20 • Ναουμίδης, Αμύνταιο, 14/20 • On the Verandah, Σπέτσες, 14/20 • Τάσος, Θεσσαλονίκη, 14/20 • Taverna, Πύλος, 14/20 • Χρυσόστομος, Κρήτη, 14/20 • Xasteria, Κρήτη, 14/20 • The Zillers, Αθήνα, 14/20 Βραβείο κοινού • Pelagos Seaside Restaurant, Ιεράπετρα, Κρήτη
DÎNER DE GALA MENU by Isaac McHale: Χτένια από τα νησιά Orkney ταρτάρ, μαύρη τρούφα, μανταρίνι, φουντούκι Raw Orkney scallop with truffle, clementine and hazelnut «Beefeater 24 Heretic Umami Martini» Σούπα από στρείδια και κάστανα, άγρια σκοτσέζικα φύκια, χαβιάρι Chestnut and oyster soup, wild Scottish seaweeds and caviar «Beefeater 24 Heretic Umami Martini» Λαβράκι, πουρές καπνιστού σέλερι, κόκκινο ραπάνι τουρσί, σπιτικό μπέικον Seabass dish, smoked celery puree, pickled red radish, homemade bacon Αφρώδης οίνος «Edenia Λευκό» 2014, Κτήμα Θεόπετρα Πάπια Challans σιτεμένη με σανό, πουρές κόκκινου λάχανου, παντζάρι, μαύρα φραγκοστάφυλα, επτά μπαχαρικά Challans duck in hay, fermented red cabbage puree, beetroot, blackcurrants and seven spices Ερυθρός οίνος «24» 2011, Κτήμα Θεόπετρα Λεμονάδα με παγωτό πιπέρι Lemonade with pepper ice cream «Beefeater 24 White Negroni» Mignardises Παστίλιες του Dr Henderson • σου με βύνη καπνισμένη σε τύρφη • σοκολατάκια με αλμυρή καραμέλα Dr Henderson’s pastilles • peated barley choux bun • salted caramel chocolate Nespresso Exclusive Selection Nepal Lamjung Nespresso Exclusive Selection Kilimanjaro Peaberry Τα πιάτα του δείπνου συνοδεύτηκαν από το ελαφρώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό S.Pellegrino και το μη ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό Αcqua Panna. Συνέπραξε ο executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Σωτήρης Ευαγγέλου με την μπριγάδα του.
Φωτογραφίες: Studio Panoulis