ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Χρυσοί Σκούφοι '16: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας!

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας απονεμήθηκαν με όλη την λαμπρότητα που τους αρμόζει προχθές βράδυ στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια τελετή με έντονο επετειακό χαρακτήρα, η οποία σηματοδότησε την έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων του Αθηνοράματος.

Μυρτώ Τσίμα και Παύλος Τσίμας, Άννη Ηλιοπούλου (περιοδικό Αθηνόραμα), Δημήτρης Τρυφωνόπουλος (Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ) με τη σύζυγό του

Μυρτώ Τσίμα και Παύλος Τσίμας,  Άννη Ηλιοπούλου -περιοδικό Αθηνόραμα-, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος -Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ- με τη σύζυγό του

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος (εκδότης του περιοδικού Αθηνόραμα) με τον Γιώργο Καμίνη (Δήμαρχος Αθηναίων) και τη σύζυγό του Ντία Αναγνώστου

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, εκδότης του περιοδικού Αθηνόραμα, με τον Δήμαρχο των Αθηνών Γιώργο Καμίνη και τη σύζυγό του Ντία Αναγνώστου

Παναγιώτης Μπουγιούρης και Kλέλια Μενελάου

Παναγιώτης Μπουγιούρης και Kλέλια Μενελάου

Η Τατιάνα Στεφανίδου με την πρώην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Η Τατιάνα Στεφανίδου με την πρώην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Το «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι συνέχισαν να συγκατοικούν στην υψηλότερη θέση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, αποτελώντας κορυφαία παραδείγματα μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, την οποία εξελίσσουν διαρκώς, το καθένα με τον δικό του διαφορετικό τρόπο. Συνολικά, από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, βραβεύτηκαν 24 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα με Χρυσό Σκούφο ενώ 34 ακόμη εστιατόρια απέσπασαν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Η Άννη Ηλιοπούλου έχει μόλις παραδώσει τα Βραβεία Νέου Ταλαντούχου Σεφ στον Σταμάτη Μαρμαρινό του «On The Verandah» στις Σπέτσες, τον Μίλτο Αρμένη του «Erimitis» στους Παξούς και τον Νίκο Τρικουράκη του «Grace» της Σαντορίνης, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του Σπύρου Αγιούς.

Η Άννη Ηλιοπούλου έχει μόλις παραδώσει τα Βραβεία Νέου Ταλαντούχου Σεφ στον Σταμάτη Μαρμαρινό του «On The Verandah» στις Σπέτσες, τον Μίλτο Αρμένη του «Erimitis» στους Παξούς και τον Νίκο Τρικουράκη του «Grace» της Σαντορίνης, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του Σπύρου Αγιούς.  Μαζί τους ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος έκανε την απονομή στα εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 16/20 και έναν Χρυσό Σκούφο, το «Botrini’s» του Έκτορα Μποτρίνι και το «Varoulko Seaside» του Λευτέρη Λαζάρου.

Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος έκανε την απονομή στα εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 16/20 και έναν Χρυσό Σκούφο, το «Botrini’s» του Έκτορα Μποτρίνι και το «Varoulko Seaside» του Λευτέρη Λαζάρου.

Ο ιδιοκτήτης του «Abovo» Νικόλας Γερολυμάτος και ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου παραλαμβάνουν το βραβείο τους (με βαθμολογία 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο) από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Volvo Car Hellas Γιάννη Πετούλη.

Ο ιδιοκτήτης του «Abovo» Νικόλας Γερολυμάτος και ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου παραλαμβάνουν το βραβείο τους (με βαθμολογία 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο) από τον Γιάννη Πετούλη.

Η απονομή στα εστιατόρια της Χαλκιδικής που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο από την Άντα Γιαννεσκή, corporate communication director της ΙΚΕΑ: η Γεωργία Δώδου από το «Sani Resort» για την «Ντομάτα» και ο Γιάννης Παρίκος, σεφ του «Water Restaurant».

Η απονομή στα εστιατόρια της Χαλκιδικής που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο από την Άντα Γιαννεσκή: η Γεωργία Δώδου από το «Sani Resort» για την «Ντομάτα» και ο Γιάννης Παρίκος, σεφ του «Water Restaurant».

Tάσος Ιωαννίδης (ιδιοκτήτης Matsuhisa Athens, Matsuhisa Mykonos), Ιουλία Ρίνφεσταλ (ιδιοκτήτρια Squirrel), Hλίας Κοκοτός (ιδιοκτήτης OLD MILL και CALYPSO)

O Tάσος Ιωαννίδης, ιδιοκτήτης Matsuhisa Athens, Matsuhisa Mykonos, ηΙουλία Ρίνφεσταλ, ιδιοκτήτρια Squirrel, και ο Hλίας Κοκοτός ιδιοκτήτης του OLD MILL και του CALYPSO.

Η τελετή, την οποία παρουσίασαν με «γαστρονομικό» χιούμορ ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Στέλιος Μάινας και ο Άκης Σακελλαρίου, είχε επετειακό χαρακτήρα κάνοντας μια αναδρομή στα πρώτα 40 χρόνια του Αθηνοράματος και στην αντίστοιχη πορεία της γαστρονομίας στην Ελλάδα. Τις απονομές στα δυο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ο θεσμικοί παράγοντες που έκαναν τις απονομές δεν παράλειψαν να αναφερθούν στο «Αθηνόραμα» και τη συμβολή του στην ανάδειξη της γαστρονομίας της χώρας: «Το “αθηνόραμα” ξεκίνησε να καταγράφει με επιμέλεια τη γαστρονομική παράδοση του τόπου σε μια εποχή που η έννοια του food tourism ήταν παντελώς άγνωστη», είπε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος τονίζοντας την προσφορά του «αθηνοράματος» στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και ευχαριστώντας την ομάδα του, η οποία ενδυναμώνει με ποιοτικό περιεχόμενο το επίσημο site του ΕΟΤ Visit Greece. Στη σημαντική άνθηση του ελληνικού τουρισμού αλλά και στη συμβολή του «αθηνόραματος» σε αυτήν εστίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης. «Αυτό είναι κάτι που διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία και στο οποίο “έβαλαν πλάτη” η Άννη Ηλιοπούλου και ο Διονύσης Κούκης που τους ευχαριστώ πολύ», είπε χαρακτηριστικά ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είπε πως «το “αθηνόραμα” έχει μια τρομερή ικανότητα να προσαρμόζεται στις εξελίξεις και αποτελεί εγγύηση ποιότητας σε ό,τι κι αν κάνει». Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να απονείμει τα βραβεία στα εστιατόρια της Αθήνας με βαθμό 16/20, ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος μίλησε για το βραβείο κοινού το οποίο θα θεσπιστεί από τη νέα σεζόν και το ολοκαίνουργιο site των Χρυσών Σκούφων, στο οποίο θα πραγματοποιείται η ψηφοφορία, λέγοντας: «Δεν είναι ακόμα ένα βραβείο, αλλά ένα κίνητρο προς μια δυναμική κοινότητα που αποτελείται από θιασώτες της γαστρονομίας να διακρίνουν το καλό, το πολύ καλό και το εξαιρετικό».

Johan Niklas Jakobsson,John Viktor Erik Gunnar Westerlind, Björn Frantzén και ο Αστέριος Κουστούδης της Μεγάλης Βρεταννίας στο χειροκρότημα

Johan Niklas Jakobsson,John Viktor Erik Gunnar Westerlind, Björn Frantzén και ο Αστέριος Κουστούδης της Μεγάλης Βρεταννίας στο χειροκρότημα

To υψηλού επιπέδου δείπνο που ακολούθησε δημιουργήθηκε από τον Σουηδό σεφ Björn Frantzén, κάτοχο δύο αστεριών Michelin, σε συνεργασία με τα μέλη της γευσιγνωστικής ομάδας του «α» τα οποία ταξίδεψαν τον περασμένο Φεβρουάριο στη Στοκχόλμη και επί τρεις ημέρες δοκίμασαν περισσότερα από 25 πιάτα μέχρι να καταλήξουν στα κορυφαία. Ανάμεσα τους ο βελούδινος μπακαλιάρος «Ο πειρασμός του Janson», συνοδεία Chateau Julia, το ελάφι ράτσας Fallow με σαλάτα λάχανου και τσιπς kale σε αρμονία με Syrah Domaine Costa Lazaridi, η πολύ ιδιαίτερη κρέμα γλυκόριζας με μαύρα φραγκοστάφυλα, βατόμουρα και παντζάρια ποσέ και το εντυπωσιακό φινάλε με το κοκτέιλ Garden of Elyx που σερβιρίστηκε σε ποτήρι από ροζ χαλκό σε σχήμα ανανά και συνόδεψε τις τολμηρές τρούφες.

Σοφία Καμπάνη (Eιδική Σύμβουλος, υπεύθυνη για τα Πολιτιστικά στην Προεδρία της Δημοκρατίας), Άσπα Σαββοπούλου

Σοφία Καμπάνη -Eιδική Σύμβουλος, υπεύθυνη για τα Πολιτιστικά στην Προεδρία της Δημοκρατίας-, Άσπα Σαββοπούλου

Τάσος Ιορδανίδης, Θάλεια Ματίκα

Τάσος Ιορδανίδης, Θάλεια Ματίκα

Χρήστος Χωμενίδης, Μυρτώ Τσίμα και Παύλος Τσίμας, Κων/νος Μαρκουλάκης

Χρήστος Χωμενίδης, Μυρτώ Τσίμα και Παύλος Τσίμας, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Η Μάρω Θεοδωράκη, ο Αντώνης Λουδάρος, η Ειρήνη Νταϊφά (δημοτική σύμβουλος πολιτισμού Πειραιά) και ο Νίκος Χαρλαύτης

Η Μάρω Θεοδωράκη, ο Αντώνης Λουδάρος, η Ειρήνη Νταϊφά και ο Νίκος Χαρλαύτης

Δημήτρης Τάρλοου, Κάτια Δανδουλάκη, Θάνος Μικρούτσικος, Ιωάννα Παππά

Δημήτρης Τάρλοου, Κάτια Δανδουλάκη, Θάνος Μικρούτσικος, Ιωάννα Παππά

Δημήτρης Χανιόγλου (Country Business Manager Nestle Waters), Χριστίνα Παπαθανασίου (Δημόσιες σχέσεις Μεγάλη Βρετάννια), Μαρία Παπαγιάννη, Θάνος Μικρούτσικος

Δημήτρης Χανιόγλου, Χριστίνα Παπαθανασίου, Μαρία Παπαγιάννη, Θάνος Μικρούτσικος

Γιώργος Καμίνης (Δήμαρχος Αθηναίων), Παύλος Τσίμας, Θάνος Μικρούτσικος

Γιώργος Καμίνης, Παύλος Τσίμας, Θάνος Μικρούτσικος

Τατιάνα Στεφανίδου, Νίκος Ευαγγελάτος

Τατιάνα Στεφανίδου, Νίκος Ευαγγελάτος

Ορέστης Ανδρεαδάκης, Δημήτρης Λιγνάδης

Ορέστης Ανδρεαδάκης, Δημήτρης Λιγνάδης

Νίκος Ευαγγελάτος, Παύλος Τσίμας

Νίκος Ευαγγελάτος, Παύλος Τσίμας

Λευτέρης Λαζάρου, Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Λευτέρης Λαζάρου, Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Κάτια Δανδουλάκη, Δημήτρης Ηλιόπουλος (εκδότης περιοδικού Αθηνόραμα), Θεοχάρης Φιλιππόπουλος με τη σύζυγό του, Άννη Ηλιοπούλου

Κάτια Δανδουλάκη, Δημήτρης Ηλιόπουλος, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος με τη σύζυγό του, Άννη Ηλιοπούλου

Ανδρέας Ανδρεάδης (Πρόεδρος ΣΕΤΕ), Διονύσης Κούκης (πρόεδρος επιτροπής Χρυσών Σκούφων), Όλγα Κεφαλογιάννη (πρώην Υπουργός Τουρισμού)

Ανδρέας Ανδρεάδης -Πρόεδρος ΣΕΤΕ-, Διονύσης Κούκης -πρόεδρος επιτροπής Χρυσών Σκούφων-, Όλγα Κεφαλογιάννη

Χρήστος Χωμενίδης και Γωγώ Μπρέμπου

Χρήστος Χωμενίδης και Γωγώ Μπρέμπου

Kατερίνα Κοσκινά (καλλιτεχνική διευθύντρια ΕΜΣΤ), Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Έλλη Μπουμπουρή (διευθύντρια περιοδικού Αθηνόραμα)

Kατερίνα Κοσκινά -καλλιτεχνική διευθύντρια ΕΜΣΤ-, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Έλλη Μπουμπουρή, διευθύντρια περιοδικού Αθηνόραμα

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος (εκδότης του περιοδικού Αθηνόραμα) ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Καμάρα (πρόεδρος ΙΑΒ Εurope) και τον Δημήτρη Μάρη (πρόεδρος της 24media).

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, εκδότης του περιοδικού Αθηνόραμα, ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Καμάρα , πρόεδρος ΙΑΒ Εurope, και τον Δημήτρη Μάρη, πρόεδρος της 24media.

It’s good to know:

 Björn Frantzén

Björn Frantzén

Για το επίσημο dîner de gala των Χρυσών Σκούφων ήρθε ειδικά από τη Σουηδία ο σεφ Björn Frantzén για να μαγειρέψει με τους συνεργάτες του ένα σπέσιαλ μενού βασισμένο σε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της σουηδικής γαστρονομίας που τις «μεταφράζει» με το δικό του ανάλαφρο γκουρμέ στιλ. Ο 39χρονος σεφ είναι ένας από τους σταρ της σουηδικής γαστρονομίας, με το ομώνυμο εστιατόριό του να βρίσκεται σταθερά από το 2011 μέσα στα 50 καλύτερα του κόσμου, βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin. Βασικός εκφραστής της nouvelle vague της σύγχρονης Nordic Cuisine, που εμπνέει με τη βαθιά φυσιολατρική της νοοτροπία τους σεφ ολόκληρου του πλανήτη, ανακηρύχτηκε Chef of Chefs 2013 από τους κορυφαίους κριτικούς γαστρονομίας της Σουηδίας. Ο πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής έχει ένα μικρό, κομψό boutique restaurant 20 θέσεων όπου εκφράζει καλλιτεχνικά ένα γαστρονομικό μινιμαλισμό βασισμένο σε εξαιρετικές πρώτες ύλες, oι περισσότερες από τις οποίες μάλιστα προέρχονται από δύο υποδειγματικές ιδιόκτητες φάρμες έξω από τη Στοκχόλμη.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!