Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας απονεμήθηκαν με όλη την λαμπρότητα που τους αρμόζει προχθές βράδυ στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια τελετή με έντονο επετειακό χαρακτήρα, η οποία σηματοδότησε την έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων του Αθηνοράματος.
Το «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι συνέχισαν να συγκατοικούν στην υψηλότερη θέση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, αποτελώντας κορυφαία παραδείγματα μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, την οποία εξελίσσουν διαρκώς, το καθένα με τον δικό του διαφορετικό τρόπο. Συνολικά, από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, βραβεύτηκαν 24 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα με Χρυσό Σκούφο ενώ 34 ακόμη εστιατόρια απέσπασαν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Η τελετή, την οποία παρουσίασαν με «γαστρονομικό» χιούμορ ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Στέλιος Μάινας και ο Άκης Σακελλαρίου, είχε επετειακό χαρακτήρα κάνοντας μια αναδρομή στα πρώτα 40 χρόνια του Αθηνοράματος και στην αντίστοιχη πορεία της γαστρονομίας στην Ελλάδα. Τις απονομές στα δυο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Ο θεσμικοί παράγοντες που έκαναν τις απονομές δεν παράλειψαν να αναφερθούν στο «Αθηνόραμα» και τη συμβολή του στην ανάδειξη της γαστρονομίας της χώρας: «Το “αθηνόραμα” ξεκίνησε να καταγράφει με επιμέλεια τη γαστρονομική παράδοση του τόπου σε μια εποχή που η έννοια του food tourism ήταν παντελώς άγνωστη», είπε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος τονίζοντας την προσφορά του «αθηνοράματος» στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και ευχαριστώντας την ομάδα του, η οποία ενδυναμώνει με ποιοτικό περιεχόμενο το επίσημο site του ΕΟΤ Visit Greece. Στη σημαντική άνθηση του ελληνικού τουρισμού αλλά και στη συμβολή του «αθηνόραματος» σε αυτήν εστίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης. «Αυτό είναι κάτι που διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία και στο οποίο “έβαλαν πλάτη” η Άννη Ηλιοπούλου και ο Διονύσης Κούκης που τους ευχαριστώ πολύ», είπε χαρακτηριστικά ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είπε πως «το “αθηνόραμα” έχει μια τρομερή ικανότητα να προσαρμόζεται στις εξελίξεις και αποτελεί εγγύηση ποιότητας σε ό,τι κι αν κάνει». Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να απονείμει τα βραβεία στα εστιατόρια της Αθήνας με βαθμό 16/20, ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος μίλησε για το βραβείο κοινού το οποίο θα θεσπιστεί από τη νέα σεζόν και το ολοκαίνουργιο site των Χρυσών Σκούφων, στο οποίο θα πραγματοποιείται η ψηφοφορία, λέγοντας: «Δεν είναι ακόμα ένα βραβείο, αλλά ένα κίνητρο προς μια δυναμική κοινότητα που αποτελείται από θιασώτες της γαστρονομίας να διακρίνουν το καλό, το πολύ καλό και το εξαιρετικό».
To υψηλού επιπέδου δείπνο που ακολούθησε δημιουργήθηκε από τον Σουηδό σεφ Björn Frantzén, κάτοχο δύο αστεριών Michelin, σε συνεργασία με τα μέλη της γευσιγνωστικής ομάδας του «α» τα οποία ταξίδεψαν τον περασμένο Φεβρουάριο στη Στοκχόλμη και επί τρεις ημέρες δοκίμασαν περισσότερα από 25 πιάτα μέχρι να καταλήξουν στα κορυφαία. Ανάμεσα τους ο βελούδινος μπακαλιάρος «Ο πειρασμός του Janson», συνοδεία Chateau Julia, το ελάφι ράτσας Fallow με σαλάτα λάχανου και τσιπς kale σε αρμονία με Syrah Domaine Costa Lazaridi, η πολύ ιδιαίτερη κρέμα γλυκόριζας με μαύρα φραγκοστάφυλα, βατόμουρα και παντζάρια ποσέ και το εντυπωσιακό φινάλε με το κοκτέιλ Garden of Elyx που σερβιρίστηκε σε ποτήρι από ροζ χαλκό σε σχήμα ανανά και συνόδεψε τις τολμηρές τρούφες.
It’s good to know:
Για το επίσημο dîner de gala των Χρυσών Σκούφων ήρθε ειδικά από τη Σουηδία ο σεφ Björn Frantzén για να μαγειρέψει με τους συνεργάτες του ένα σπέσιαλ μενού βασισμένο σε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της σουηδικής γαστρονομίας που τις «μεταφράζει» με το δικό του ανάλαφρο γκουρμέ στιλ. Ο 39χρονος σεφ είναι ένας από τους σταρ της σουηδικής γαστρονομίας, με το ομώνυμο εστιατόριό του να βρίσκεται σταθερά από το 2011 μέσα στα 50 καλύτερα του κόσμου, βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin. Βασικός εκφραστής της nouvelle vague της σύγχρονης Nordic Cuisine, που εμπνέει με τη βαθιά φυσιολατρική της νοοτροπία τους σεφ ολόκληρου του πλανήτη, ανακηρύχτηκε Chef of Chefs 2013 από τους κορυφαίους κριτικούς γαστρονομίας της Σουηδίας. Ο πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής έχει ένα μικρό, κομψό boutique restaurant 20 θέσεων όπου εκφράζει καλλιτεχνικά ένα γαστρονομικό μινιμαλισμό βασισμένο σε εξαιρετικές πρώτες ύλες, oι περισσότερες από τις οποίες μάλιστα προέρχονται από δύο υποδειγματικές ιδιόκτητες φάρμες έξω από τη Στοκχόλμη.
Φωτογραφίες: Studio Panoulis