ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Χρυσοί Σκούφοι '15: Για πρώτη φορά δύο εστιατόρια κατακτούν την κορυφή της ελληνικής γαστρονομικής κορυφής!

Στη λαμπερή τελετή απονομής που έγινε στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων γιόρτασε τα 22 του χρόνια με δύο εστιατόρια να κατακτούν, για πρώτη φορά στην ιστορία του, την πολυπόθητη κορυφή της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής.

Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι και το αθηναϊκό «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη αναδείχτηκαν καλύτερα εστιατόρια για το 2015 στο γκραν πρι των Χρυσών Σκούφων που διοργανώνουν το «αθηνόραμα» και ο «Alpha Guide», φέρνοντας για πρώτη φορά αέρα συγκατοίκησης στην υψηλότερη θέση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας.
Και τα δύο αποτελούν κορυφαία παραδείγματα μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, την οποία εξελίσσουν διαρκώς με τους νεωτερισμούς και την τεχνολογική διάσταση της μαγειρικής τους ο μεν Μποτρίνι και με την εννοιολογική προσέγγιση αλλά και τη δημιουργική αφαιρετικότητά τους οι δε Ρούσσος – Χιλιαδάκη.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Χρυσών Σκούφων δύο εστιατόρια βρέθηκαν στην κορυφή. Η εκδότρια του Αθηνοράματος, Άννη Ηλιοπούλου απένειμε τα βραβεία των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας στους Έκτορα Μποτρίνι (Etrusco), και Νίκο Ρούσσο και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη (Funky Gourmet) που βραβεύτηκαν με 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Χρυσών Σκούφων δύο εστιατόρια βρέθηκαν στην κορυφή. Η εκδότρια του Αθηνοράματος, Άννη Ηλιοπούλου απένειμε τα βραβεία των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας στους Έκτορα Μποτρίνι (Etrusco), και Νίκο Ρούσσο και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη (Funky Gourmet) που βραβεύτηκαν με 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των Χρυσών Σκούφων, η Αθήνα έχει τη μερίδα του λέοντος με 10 βραβευμένα εστιατόρια, και ακολουθούν οι Κυκλάδες και η Μακεδονία με 4, τα Δωδεκάνησα με 2, ενώ από 1 έχουν η Κέρκυρα και η Κρήτη.
Τέσσερα από τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν πέρυσι με Χρυσό Σκούφο τον έχασαν. Από την άλλη, ωστόσο, 2 άλλα εστιατόρια, το «F+W by Olivier Campanha» (Αθήνα) και το «Apocalypsis» (Πάτμος), βραβεύονται για πρώτη φορά, ενώ το «Premiere» (Αθήνα) ξανακερδίζει τον Χρυσό Σκούφο που είχε χάσει πέρυσι.
Όσον αφορά τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, 5 εστιατόρια βραβεύονται για πρώτη φορά: «Xasteria» και «Ferryman» (Κρήτη), «Μylos» (Σαντορίνη), «Baku» και «Ιώδιο» (Αθήνα), ο «Κρητικός», πάλι, στην Κάντζα Αττικής επιστρέφει στους βραβευμένους.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης απένειμε τα βραβεία στα εστιατόρια της Μυκόνου που βραβεύτηκαν με 15,5/20 και ένα Χρυσό Σκούφο. Από αριστερά: Θεοδόσης Κακούτης και ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος (Bill & Coo), ο σεφ Τόνι Βρατσάνος και ο Τάσος Ιωαννίδης (Matsuhisa Mykonos)

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης απένειμε τα βραβεία στα εστιατόρια της Μυκόνου που βραβεύτηκαν με 15,5/20 και ένα Χρυσό Σκούφο. Από αριστερά: Θεοδόσης Κακούτης και ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος (Bill & Coo), ο σεφ Τόνι Βρατσάνος και ο Τάσος Ιωαννίδης (Matsuhisa Mykonos)

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς απένειμε τα βραβεία στα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με 16/20 και ένα Χρυσό Σκούφο, τα οποία παρέλαβαν ο Λευτέρης Λαζάρου (Varoulko Seaside) και ο Έκτορας Μποτρίνι (Botrini's).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς απένειμε τα βραβεία στα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με 16/20 και ένα Χρυσό Σκούφο, τα οποία παρέλαβαν ο Λευτέρης Λαζάρου (Varoulko Seaside) και ο Έκτορας Μποτρίνι (Botrini’s).

Οι καλεσμένοι:

Η Άννη Ηλιοπούλου, εκδότρια του Αθηνοράματος και η πρώην Υπουργός Τουρισμού και βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη

Η Άννη Ηλιοπούλου, εκδότρια του Αθηνοράματος και η πρώην Υπουργός Τουρισμού και βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη

Ο Τάκης Ζαχαράτος και η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Ο Τάκης Ζαχαράτος και η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Η Γωγώ Μπέμπου και η Μαρία Ναυπλιώτου

Η Γωγώ Μπέμπου και η Μαρία Ναυπλιώτου

Ο Θάνος Μικρούτσικος με τη σύζυγό του Μαρία Παπαγιάννη γιόρτασαν την επέτειο του γάμου τους στους Χρυσούς Σκούφους

Ο Θάνος Μικρούτσικος με τη σύζυγό του Μαρία Παπαγιάννη γιόρτασαν την επέτειο του γάμου τους στους Χρυσούς Σκούφους

Η Μπίλιω Τσουκαλά, ο Γιώργος Πίττας και ο Ηλίας Μαμαλάκης με τη σύζυγό του Ντορίτα Πετρατζά

Η Μπίλιω Τσουκαλά, ο Γιώργος Πίττας και ο Ηλίας Μαμαλάκης με τη σύζυγό του Ντορίτα Πετρατζά

Η Ελένη Πετμεζά, η Άσπα Σαββοπούλου και η Μαρία Ναυπλιώτου

Η Ελένη Πετμεζά, η Άσπα Σαββοπούλου και η Μαρία Ναυπλιώτου

Κατερίνα Λέχου, Ναταλία Δραγούμη, Γιώργος Δουδέσης

Κατερίνα Λέχου, Ναταλία Δραγούμη, Γιώργος Δουδέσης

Η Μπίλιω Τσουκαλά, η Γωγώ Μπρέμπου και η Μαρία Ναυπλιώτου

Η Μπίλιω Τσουκαλά, η Γωγώ Μπρέμπου και η Μαρία Ναυπλιώτου

Ο Χρήστος Χωμενίδης και η Γωγώ Μπρέμπου

Ο Χρήστος Χωμενίδης και η Γωγώ Μπρέμπου

Η Γωγώ Αυγερινοπούλου με τον Ηλία Κοκοτό του βραβευμένου εστιατορίου Old Mill της Κρήτης

Η Γωγώ Αυγερινοπούλου με τον Ηλία Κοκοτό του βραβευμένου εστιατορίου Old Mill της Κρήτης

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

Ο Ανδρέας Μάνεσσης και ο Άγγελος Λάμπρου με τη σύζυγό του

Ο Ανδρέας Μάνεσσης και ο Άγγελος Λάμπρου με τη σύζυγό του

Το δείπνο…
Το μενού της φετινής τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων δημιούργησε η dream team των νέων Ελλήνων σεφ, έξι ικανότατοι και βραβευμένοι δημιουργοί οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την άνθηση και την ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας.

Οι τριαντάρηδες σεφ που δημιούργησαν το δείπνο των έξι πιάτων για το dinner de gala των Χρυσών Σκουφών. Από αριστερά: Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Αθηναγόρας Κωστάκος, ο Σωτήρης Ευαγγέλου, Μιχάλης Νουρλόγλου, Παναγιώτης Γιακαλής, Γκίκας Ξενάκης και Ευγένιος Βαρδακαστάνης

Οι τριαντάρηδες σεφ που δημιούργησαν το δείπνο των έξι πιάτων για το dinner de gala των Χρυσών Σκουφών. Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Αθηναγόρας Κωστάκος, ο Σωτήρης Ευαγγέλου, Μιχάλης Νουρλόγλου, Παναγιώτης Γιακαλής, Γκίκας Ξενάκης και Ευγένιος Βαρδακαστάνης

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος (σεφ του μυκονιάτικου «Bill & Coo») δημιούργησε την τριλογία των amuse bouche: «Τα γεμιστά των παιδικών μου χρόνων», σπανακόπιτα «αλλιώς» και «κοτόπουλο» με πατάτες στο φούρνο. Το πρώτο πιάτο του δείπνου έφερε την υπογραφή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη και ήταν σαρδέλες μαρινάτες, κινόα, σάλτσα αμπελόφυλλο, αφρός λεμονιού yuzu.

skBEFORE1

Στη συνέχεια σερβιρίστηκε το ορτύκι ψημένο σε δύο χρόνους, κουσκουσάκι με κυδώνι, φουντούκι, “χιόνι” από ξύγαλο του Μιχάλη Νουρλόγλου («Abovo»). Ο Παναγιώτης Γιακαλής, σεφ του «Baku» και του «Malabar» του ξενοδοχείου «Margi» έφτιαξε το επόμενο πιάτο: μπακαλιάρος, ελαφριά κρέμα σκόρδου-ταραμά, μαρμελάδα ντομάτας, σάλτσα από λεμόνι και μάραθο.

skBEFOREDINNER

Σειρά είχε μετά το σιγοψημένο αρνάκι, κρέμα καρότου, αγκινάρα τουρσί του Γκίκα Ξενάκη («Aleria»). Τα επιδόρπια του δείπνου, σφαίρα λευκής σοκολάτας, σορμπέ γιαούρτι, σος βατόμουρο και τριαντάφυλλο, καραμελωμένο πέταλο τριαντάφυλλου δημιούργησε ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης, pastry chef των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George». Στη δημιουργία των πιάτων συνέπραξε ο executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Σωτήρης Ευαγγέλου με την μπριγάδα του. Στο τέλος του δείπνου ο Δημήτρης Αντωνόπουλος κάλεσε στη σκηνή τους έξι σεφ, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το σύνολο των προσκεκλημένων.

To τελικό χειροκρότημα - Οι νέοι σεφ που δημιούργησαν το δείπνο σηκώνουν στα χέρια τον executive σεφ της Μεγάλης Βρεταννίας Σωτήρη Ευαγγέλου

To τελικό χειροκρότημα – Οι νέοι σεφ που δημιούργησαν το δείπνο σηκώνουν στα χέρια τον executive σεφ της Μεγάλης Βρεταννίας Σωτήρη Ευαγγέλου

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!