Χρυσοί Σκούφοι '15: Για πρώτη φορά δύο εστιατόρια κατακτούν την κορυφή της ελληνικής γαστρονομικής κορυφής!
Στη λαμπερή τελετή απονομής που έγινε στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων γιόρτασε τα 22 του χρόνια με δύο εστιατόρια να κατακτούν, για πρώτη φορά στην ιστορία του, την πολυπόθητη κορυφή της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής.
Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι και το αθηναϊκό «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη αναδείχτηκαν καλύτερα εστιατόρια για το 2015 στο γκραν πρι των Χρυσών Σκούφων που διοργανώνουν το «αθηνόραμα» και ο «Alpha Guide», φέρνοντας για πρώτη φορά αέρα συγκατοίκησης στην υψηλότερη θέση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας.
Και τα δύο αποτελούν κορυφαία παραδείγματα μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, την οποία εξελίσσουν διαρκώς με τους νεωτερισμούς και την τεχνολογική διάσταση της μαγειρικής τους ο μεν Μποτρίνι και με την εννοιολογική προσέγγιση αλλά και τη δημιουργική αφαιρετικότητά τους οι δε Ρούσσος – Χιλιαδάκη.
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των Χρυσών Σκούφων, η Αθήνα έχει τη μερίδα του λέοντος με 10 βραβευμένα εστιατόρια, και ακολουθούν οι Κυκλάδες και η Μακεδονία με 4, τα Δωδεκάνησα με 2, ενώ από 1 έχουν η Κέρκυρα και η Κρήτη.
Τέσσερα από τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν πέρυσι με Χρυσό Σκούφο τον έχασαν. Από την άλλη, ωστόσο, 2 άλλα εστιατόρια, το «F+W by Olivier Campanha» (Αθήνα) και το «Apocalypsis» (Πάτμος), βραβεύονται για πρώτη φορά, ενώ το «Premiere» (Αθήνα) ξανακερδίζει τον Χρυσό Σκούφο που είχε χάσει πέρυσι.
Όσον αφορά τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, 5 εστιατόρια βραβεύονται για πρώτη φορά: «Xasteria» και «Ferryman» (Κρήτη), «Μylos» (Σαντορίνη), «Baku» και «Ιώδιο» (Αθήνα), ο «Κρητικός», πάλι, στην Κάντζα Αττικής επιστρέφει στους βραβευμένους.
Οι καλεσμένοι:
Το δείπνο…
Το μενού της φετινής τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων δημιούργησε η dream team των νέων Ελλήνων σεφ, έξι ικανότατοι και βραβευμένοι δημιουργοί οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την άνθηση και την ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας.
Ο Αθηναγόρας Κωστάκος (σεφ του μυκονιάτικου «Bill & Coo») δημιούργησε την τριλογία των amuse bouche: «Τα γεμιστά των παιδικών μου χρόνων», σπανακόπιτα «αλλιώς» και «κοτόπουλο» με πατάτες στο φούρνο. Το πρώτο πιάτο του δείπνου έφερε την υπογραφή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη και ήταν σαρδέλες μαρινάτες, κινόα, σάλτσα αμπελόφυλλο, αφρός λεμονιού yuzu.
Στη συνέχεια σερβιρίστηκε το ορτύκι ψημένο σε δύο χρόνους, κουσκουσάκι με κυδώνι, φουντούκι, “χιόνι” από ξύγαλο του Μιχάλη Νουρλόγλου («Abovo»). Ο Παναγιώτης Γιακαλής, σεφ του «Baku» και του «Malabar» του ξενοδοχείου «Margi» έφτιαξε το επόμενο πιάτο: μπακαλιάρος, ελαφριά κρέμα σκόρδου-ταραμά, μαρμελάδα ντομάτας, σάλτσα από λεμόνι και μάραθο.
Σειρά είχε μετά το σιγοψημένο αρνάκι, κρέμα καρότου, αγκινάρα τουρσί του Γκίκα Ξενάκη («Aleria»). Τα επιδόρπια του δείπνου, σφαίρα λευκής σοκολάτας, σορμπέ γιαούρτι, σος βατόμουρο και τριαντάφυλλο, καραμελωμένο πέταλο τριαντάφυλλου δημιούργησε ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης, pastry chef των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George». Στη δημιουργία των πιάτων συνέπραξε ο executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Σωτήρης Ευαγγέλου με την μπριγάδα του. Στο τέλος του δείπνου ο Δημήτρης Αντωνόπουλος κάλεσε στη σκηνή τους έξι σεφ, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το σύνολο των προσκεκλημένων.
Φωτογραφίες: Studio Panoulis