ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Χάρης Λάμπερτ: Put On Your Dancing Shoes!

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου, στις 20.00′, η διεύθυνση του ξενοδοχείου Radisson BLU PARK HOTEL, ATHENS – στα πλαίσια του αφιερώματος «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» – που διοργανώνεται για 5η συναπτή χρονιά, παρουσιάζει έργα του εικαστικού Χάρη Λάμπερτ με τίτλο Put on your dancing shoes. Τα έργα προέρχονται από την pop περίοδο του καλλιτέχνη (1983-2017) και θα εκτίθενται στους χώρους του ξενοδοχείου έως τις 31 Ιουλίου 2017.

Το Radisson Blu Park Hotel Athens με τη δράση του αυτή συνδέει τον τουρισμό με τον πολιτισμό, προβάλλοντας τα έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών και γνωρίζοντας τα και στον ξένο επισκέπτη του ξενοδοχείου αλλά και στη νεότερη γενιά Ελλήνων.
Έτσι, το Radisson Blu Park Hotel, εκτός από ένα μοντέρνο χώρο φιλοξενίας με έμφαση στο urban nature design, έχει καθιερωθεί και ως ένα art hotel, που όμως τα έργα ανανεώνονται με την εκάστοτε έκθεση και την εναλλαγή των καλλιτεχνών.

Let’s party outside, 2009, Acrylic on canvas with collage

Εφευρετικός, πειραματιστής, ανήσυχος, πρωτοπόρος αλλά και αντισυμβατικός ο Χάρης Λάμπερτ αποτελεί κυρίαρχη μορφή του κινήματος της pop art στην Ελλάδα. Γνήσιος κοσμοπολίτης με επιρροή από κάθε χώρα όπου έζησε και εργάστηκε (Ν. Ζηλανδία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιαπωνία) με έμφυτη ευγένεια, τολμηρός και ανεξάντλητος, δημιούργησε μια δική του πραγματικότητα με ιδιαίτερη καθαρή προσωπική γραφή.

Επίκεντρο της έρευνας και θεματολογίας του υπήρξε ο Άνθρωπος. Η αφετηρία του από αρχικά αφαιρετικά εξπρεσιονιστική εξελίσσεται σταδιακά σε μια συνειδητή πορεία προς διαφορετικές όψεις της pop art. Οι σημαντικότερες φάσεις της ζωγραφικής του είναι η new pop art (Παρίσι 1981), με εικόνες που αντλεί από την καταναλωτική κοινωνία και πιο συγκεκριμένα από τη διαφήμιση, τη μόδα, τα computer graphics, τα σινερομάντζα, την jazz, την rock, αλλά κυρίως την pop μουσική, τον κινηματογράφο και τα comics. Στην ενότητα αυτή συνυπάρχει το εφήμερο, η φαντασμαγορία και μια συγκρατημένη δόση ειρωνείας. Συνεχίζει με την spiritual pop (Τόκυο, Μαδρίτη 1987) που επινοήθηκε ως διάδοχη κατάσταση της new pop, και με εικαστικές διασκευές που κάνει σε έργα του Velasquez, του Rubens και του Michelangelo και ολοκληρώνει την πορεία του με την new renaissance (Λευκωσία, Τόκυο 1993) που εστιάζει κυρίως στην προσωπογραφία καθημερινών ανθρώπων συνδυάζοντας πτυχές της σύγχρονης τεχνολογίας black light (υπεριώδης ακτινοβολία) με κλασσικές και ουμανιστικές αξίες.

Το έργο του με έντονες επιρροές από την κλασική του παιδεία είναι συνεπές και διαπραγματεύεται με απόλυτη προσήλωση το ουσιώδες. Εκφράζεται εικαστικά με ποικίλους τρόπους, αφού συνδυάζει διαφορετικά υλικά στην ζωγραφική, στα κολλάζ, τις κατασκευές, την κεραμική και τις εγκαταστάσεις. Στις συνθέσεις του ενσωματώνει με ενιαίο τρόπο την video art με ζωγραφική και black light στο οποίο επιτυγχάνει να δίνει πάντα πρωταρχικό ρόλο.

Χάρης Λάμπερτ

Στην παρούσα έκθεση ένας ολόκληρος κόσμος από την μυθολογία του κινηματογράφου, των comics αλλά και της pop μουσικής με έντονα πλακάτα χρώματα, black light και νότες χαράς ξαναζωντανεύουν ενώ ταυτόχρονα απομυθοποιείται με τρόπο καυστικό και ειρωνικό η υπερκαταναλωτική κοινωνία.
Με τη χρήση του black light δημιουργεί μια τρισδιάστατη ζωγραφική, στην οποία – ενώ αφηγείται ιστορίες – παραμύθια-, θέτει ταυτόχρονα ερωτήματα κοινωνικά και πολιτικά. Η νέα αφηγηματική αναπαράσταση (Figuration Narrative) που υιοθετεί ο Χάρης Λάμπερτ δημιουργεί ακαθόριστους χώρους και τόπους. Μέσα από τα αστικά τοπία της pop art μεταφέρει τον ευδαιμονισμό μιας καθημερινότητας χρησιμοποιώντας ειρωνικούς υπαινιγμούς.

Ο προσωπικός κώδικας γραφής του Λάμπερτ εκπροσωπεί την αστική κουλτούρα των μεγαλουπόλεων και παραμένει έως σήμερα σύγχρονος και αναγνωρίσιμος. Εισάγει κάθε τόσο στο χώρο της τέχνης πρωτοποριακά στοιχεία και νέες τεχνοτροπίες και δημιουργεί κρυπτογραφημένες οπτικές ιστορίες γεμάτες ρυθμό, μουσική και στυλ. Εν κατακλείδι χρησιμοποιεί το μύθο για να εικονογραφήσει το έργο του.

Επιμέλεια: Ελένη Αθανασίου

Radisson BLU
PARK HOTEL
Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, 10682 Αθήνα

error: Content is protected !!