Benjamin Spark: «The possibility of an island»

28/07/2016 • ART

Τον διεθνή Γάλλο-Βέλγο καλλιτέχνη Benjamin Spark, στην πρώτη του έκθεση στην Ελλάδα, παρουσιάζει η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο, η οποία διακρίνεται και για τις διεθνείς συνεργασίες της. Τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του καλλιτέχνη με τίτλο «The possibility of an island» πραγματοποιούνται στις 30 Ιουλίου παρουσία του καλλιτέχνη.

spark-KAP10
Ο Spark ο οποίος ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, δημιούργησε ειδικά για την έκθεση μια νέα σειρά σύγχρονων έργων στα οποία ο καλλιτέχνης απεικονίζει γνωστούς χαρακτήρες από τα κόμικς, γελοιογραφίες, διαφημίσεις και παγκόσμια σύμβολα της ανθρωπότητας. Οι συνθέσεις του είναι γεμάτες από τις γελοιογραφίες της δεκαετίας του ’80, στις οποίες ο καλλιτέχνης αντιπαραθέτει τους χαρακτήρες του που εκφράζουν έντονη συγκίνηση.

SPARK 1OK

spark-KAP2OK
Ο κορυφαίος διεθνής καλλιτέχνης της πρωτοπορίας, ο Ισλανδικής καταγωγής Erro γράφει με αφορμή την έκθεση του Benjamin Spark στη Μύκονο: «μου αρέσει η ενέργεια και η ζωτικότητα που αναδύεται μέσα από τα έργα του Spark. Η δουλειά του κρύβει μεγάλη δύναμη. Κάτι σαν «σπίθα», ένα αληθινό «λάκτισμα». Κοιτάζοντας τη δημιουργία του από τα πρώτα του χρόνια ως σήμερα, διαπιστώνεις πόσο καλά γνωρίζει να σχεδιάζει και πόσο πολύ έχει εξελιχθεί. Αν και τον γνωρίζω μόνο τρία χρόνια, ωστόσο είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης στην όλη πορεία μου ως σήμερα –και είμαι 84 χρονών- ο οποίος έχει έρθει στο ατελιέ μου και μου έχει εξηγήσει πως δουλεύει τα έργα του. Μαζί με τον υπολογιστή του, ήρθε και μου έδειξε κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο εργασίας του. Συνήθως οι ζωγράφοι κρατούν τα μυστικά για τον εαυτό τους. Είναι η πρώτη φορά που μπήκα, για να το πω έτσι, στο μυαλό ενός άλλου καλλιτέχνη. Και ξέρετε εμάς τους ζωγράφους μας απασχολεί το μέλλον, το τι θα αφήσουμε πίσω μας, το τι θα ακολουθήσει, με την ιδέα ότι όλα έχουν γίνει.
Ο Benjamin Spark ενσωματώνει μια από τις δυνατότητες του μέλλοντος. Δουλεύει απίστευτα γρήγορα και πολύ επιδέξια, αφού οι συνθέσεις του είναι εξαιρετικά προσεγμένες. Αυτή είναι μία από τις ομοιότητες μας. Ο Spark σκέφτεται πως θα συνθέσει τον καμβά του πριν αποφασίσει το θέμα της ζωγραφικής του. Η σύνθεση είναι πράγματι πολύ σημαντική. Ο Benjamin Spark εκφράζει τη νεωτερικότητα και την εξέλιξη. Αντλεί από πολλά και διαφορετικά κινήματα τέχνης, αλλά εφευρίσκει μια νέα πραγματικότητα, μια νέα μορφή αφήγησης», καταλήγει ο Erro.

spark-KAP11

spark-KAP12

It’s good to know: Ο Benjamin Spark (1969-) είναι ένας Γαλλο-Βέλγος καλλιτέχνης, ο οποίος ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Στα 28 του χρόνια ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος. Μέχρι τότε εργαζόταν σε εταιρία που δημιουργεί ιστοσελίδες. Φοίτησε στη σχολή “Ecole Nationale des Beaux-Arts» στο Παρίσι. Στη συνέχεια, για να βελτιωθεί, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ερωτεύτηκε παράφορα για τη ζωγραφική του Basquiat.
Ζωγράφος και γλύπτης, ο Benjamin Spark ανήκει στο κίνημα “Street Pop Brussels” που υποστηρίζει τη σύνθεση της αμερικανικής ποπ κουλτούρας και της ευρωπαϊκής τέχνης του δρόμου. Είναι ένας βιρτουόζος του σχεδίου που με το πινέλο οργανώνει συναντήσεις μεταξύ των χαρακτήρων της αμερικανικής Pop Art και αυτών του αστικού ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Erro, Benjamin Spark

Erro, Benjamin Spark

Η έκθεση του Benjamin Spark στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts Μύκονος εγκαινιάζεται στις 30 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. παρουσία του καλλιτέχνη.
Διάρκεια έκθεσης 30 Ιουλίου-12 Αυγούστου 2016.
Ώρες λειτουργίας 11.00- 15.00 και 19.00- 01.00.
Kapopoulos Fine Arts Μυκόνος: Ενόπλων Δυνάμεων 15, Κεντρικό Ματογιάννι, Tηλ. 22890 27 005 Fax: 22890 27 005

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons